Operace mozku nebo koncert? Muzikant si zahrál při vyndávání nádoru + VIDEO

Profesionální saxofonista a učitel hudby Dan Fabbio zjistil, že má na mozku poměrně velký nádor. Podrobil se tedy operaci. Nádor byl v oblasti, která je důležitá pro jeho hudební talent. Doktoři ho proto přímo na sále nechali hrát, aby ověřili, že neztratil nic ze svého talentu.

Není neobvyklé, že pacient zůstává vzhůru v průběhu operace mozku. Pomáhá to chirurgům monitorovat efekty operace v reálném čase. Běžně to však probíhá tím způsobem, že lékaři pacientovi například kladou otázky, aby ověřili nenarušenou funkci řeči. Dan Fabbio se rozhodl přímo na sále hrát na svůj milovaný saxofon.

Muzikantovi bylo pouhých 25 let, když zjistil, že má nádor na mozku. To bylo v roce 2015. Nádor nebyl zhoubný, ale přece velkým problémem. Masa tlačila přímo na část mozku, která je zodpovědná za hudbu a hudební nadání. 

Na snaze vyoperovat mladíkovi nádor bezpečně se podílel tým z univerzity v Rochesteru, profesor neuromedicíny Web Pilcher a také šéf oddělení neurochirurgie místní nemocnice. Společně vyvinuli program, který mapuje činnost mozku operovaných pacientů.

„Odstranění nádoru z mozku může mít vážné následky, hodně záleží na jeho lokaci,“ komentoval Pilcher. „Jak samotný nádor, tak i operace mohou poškodit tkáň a přerušit komunikaci mezi částmi mozku. Je proto důležité o každém pacientovi vědět co nejvíce, než je přivedete na sál,“ vysvětlil profesor a doplnil, že za tím stojí snaha neponičit části mozku, které jsou nejdůležitější pro život a fungování daného pacienta.

Jiný člověk, jiný mozek

Mozek každého pacienta musí být individuálně mapován, protože každý mozek je trochu jiný. Obyčejně toto mapování zahrnuje pouze řečové a motorické testy. Při mapování mozku profesionálního muzikanta však může velmi pomoci právě i hudba. I díky tomu se podařilo sestavit trojrozměrnou mapu Fabbiova mozku.

Dalším oříškem bylo vymyslet, jak by mohl Fabbio během operace zahrát. Vzhledem k lokaci nádoru musel ležet na straně, což zmáčkne plíce a neumožní jim fungovat na plné kapacitě. Zároveň by bylo nebezpečné hrát dlouhé hluboké tóny. Vzhledem k tlaku vznikajícímu v lebce by hrozilo poškození mozku. Fabbio tak ve spolupráci se specialistkou na hudbu Elizabeth Marvin upravil jednu skladbu jen pro příležitost této operace.

„Bylo to celé neuvěřitelné. Jak může hudební teoretik stát v operačním sále a nějakým způsobem radit chirurgům?“ ptala se po operaci nevěřícně Marvin. Poté dodala, že to byl jeden z nejúžasnějších dnů jejího života, protože cítila, že její expertíza může zachránit a změnit něčí život k lepšímu.

Nebylo to poprvé

Jakkoliv byl procedura unikátní, Fabbio nebyl prvním muzikantem, který si na operační sál přinesl svůj nástroj. Profesionální houslista Roger Frisch hrál na housle v průběhu své operace, aby se zjistilo, která část jeho mozku je nemocná a ovlivňuje schopnost hrát na nástroj.

V roce 2015 se muž jménem Anthony Kulkamp Dias udržoval při operaci vzhůru tím, že hrál svojí oblíbenou píseň od Beatles. Doktoři díky tomu mohli lépe mapovat jeho mozek a ještě si užili dobré hudby. 

Podobný případ se objevil nedávno také v Indii. Muže zde lékaři požádali, aby zahrál pokaždé, když mu odstraní jedno nervové spojení. Ověřovali si tím, že nepřerušili nic, co by pro něj a jeho hraní bylo životně důležité.

Související

Lékaři

Muž z Brněnska žije 30 let s transplantovaným srdcem. Medián přežití je méně než poloviční

Třicet let od transplantace srdce slaví letos sedmapadesátiletý Petr z obce Mokrá-Horákov na Brněnsku, který je nejdéle žijícím pacientem po transplantaci srdce operovaným v Brně. ČTK to řekl Jan Krejčí, přednosta kardiologické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která se o muže stará. Podle něj je přitom medián střední doby přežití po podobném zákroku 12 až 13 let.

Více souvisejících

operace mozek Surgery (chirurgie) lékaři Hudba

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy