Proč jedovatá zvířata neotráví sama sebe?

Existuje množství nebezpečných zvířat. Velké nebezpečí přitom může hrozit i od těch nejmenších. Jako jsou například šípové žabky. Jsou smrtelně jedovaté, sebe však neotráví. Čím to je?

Je těžké určit, které zvíře je nejjedovatější na světě. Lze ale říci, že k nejjedovatějším rozhodně patří pralesnička strašná, která žije v Kolumbii. Jak to, že ale nezabije sama sebe svým smrtícím toxinem?

Pralesničky strašné, nebo taky pralesničky zlaté, mají ve svých kožních žlázách zásoby alkalického toxinu zvaného batrachotoxin. Jedna žába může v průměru zabít deset lidí, než se jí toxin doplní. Pokud se jed dostane do vašeho oběhu, zemřete přibližně do deseti minut.

Imunní vůči tomuto jedu je jen jeden živočišný druh, jedná se o hada. Neexistuje žádný protijed. Pokud se otrávíte, je po vás.

Žáby si však tento toxin nevytváří samy. Pokud jsou odstraněny ze svého přirozeného prostředí a chovány v zajetí, jsou naprosto bezpečné. Vědci tedy věří tomu, že podobně jako jedovaté ryby skupiny čtverzubcovití tyto žáby toxin syntetizují ze své stravy. Jak to, že se ale neotráví? Vědci ze State University of New York se rozhodli odpovědi najít pomocí krys.

Batrachotoxin pracuje pomocí nenávratného otevření sodíkových cestiček v nervových buňkách, což natrvalo zablokuje přenos nervových signálů do svalů. Svalům zároveň nedovolí, aby se uvolnily. Srdce je vůči tomuto obzvláště zranitelné a smrt obvykle přichází v podobě srdečního selhání.

Tetrodoxin čtverzubcovitých také pracuje se sodíkovými cestičkami, ačkoliv se mechanismus trochu liší. Čtverzubcovití však v sobě mají mutaci aminokyseliny, která jejich cestičky upravuje. Díky ní jsou imunní vůči vlastnímu jedu.

Výzkumníci Sho-Ya Wang a Ging Kuo Wang se zaměřili na aminokyseliny žabí imunity. Využívali svaloviny krys, aby otestovali pět nejobvyklejších náhražek aminokyselin, které našli ve svalech pralesniček.

Když všechny krysí aminokyseliny nahradili náhražkami z pralesniček, krysí svaly byly vůči batrachotoxinu zcela imunní. Pak se pustili do zkoušení jednotlivých náhražek zvlášť. Rezistentní zůstala pouze N1584T. V této mutaci je aminokyselina asparagin nahrazena aminokyselinou threonin.

Předchozí výzkum, který podnikl tým z Harvardu, naznačoval, že za odolností pralesniček vůči jejich jedu stojí více změn. Tým z State University of New York ovšem tvrdí, že imunita vůči jedu pochází z jediné genetické mutace.

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

věda Zvířata Žába otrava

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Záhada imploze ponorky Titan. Nová studie naznačuje, proč došlo k tragédii

Záhada imploze miniponorky Titan by mohla být brzy vyřešena. Byla zveřejněna nová studie, která naznačuje, že pět lidí, kteří zahynuli na palubě lodi OceanGate, když se ponořila tisíce stop pod hladinu moře, mohly být oběťmi tzv. „mikrodeformace“.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy