Ateisté jsou milejší než křesťané. Ale není to tak jednoduché

Ateisté se ke křesťanům chovají mileji, než se křesťané chovají k ateistům. Tvrdí to nová studie, která analyzovala vztahy mezi těmito skupinami. Ale prý to neznamená, že jsou lepší. Jak to?

Výzkumníci z Ohio University chtěli zkoumat skupinové předsudky a tendenci skupin chovat se příjemněji ke členům vlastní skupiny. Někdy se pak lidé ze skupiny chovají jinak ve skupině a jinak vůči lidem, kteří do skupiny nepatří.

„Často vidíme, že negativní stereotypy o určité skupině mohou přimět členy této skupiny, aby se chovali ve stylu, který tyto stereotypy popírá. Něco jako když se američtí imigranti snaží ukázat svoji americkou identitu, když je ohrožena,“ uvedla Colleen Cowgill pro Psypost. Tato myšlenka ji vedle k hypotéze, že se ateisté ke křesťanům chovají jinak, než se křesťané chovají k ateistům.

Studie byla rozdělena na tři části. V první bylo užito 297 účastníků. 150 z nich byli křesťané, 147 ateisté. Tito účastníci dostali za úkol zahrát si hru, v níž má jeden hráč dát druhému určité množství peněz. Říká se tomu „Diktátorská hra“ a má ukázat ekonomické smýšlení člověka.

Diktátorská hra má za úkol ukázat, jak moc se lidé zajímají jen o sebe. Všeobecný předpoklad je, že většina lidí se rozhodne svému protějšku nedat peníze, protože tato akce nemá ani pozitivní ani negativní následky.

Výzkumníci hru pro svoje účely upravili tak, že hráčům řekli, že se bude této hry hrát několik kol a druhý hráč je bude hodnotit. Toto hodnocení pak mají vidět i ostatní lidé. Pak ještě řekli, že druhý hráč ví, že proti němu sedí křesťan nebo ateista.

Kromě toho jim bylo řečeno, že jsou spárováni s ateistou nebo křesťanem. Každý z nich měl rozdělit peníze, které na hru dostal, mezi sebe a partnera. Ve skutečnosti se s partnerem nikdy nesetkali a ve své podstatě byl fiktivní, což také věděli.

Druhé části se účastnilo 233 odlišných účastníků, z nichž bylo 151 křesťanů a 82 ateistů. Test byl téměř stejný, ovšem tato skupina nevěděla, že proti nim nehraje člověk a museli vyplnit dotazník, který hodnotil moralitu jejich partnera

Tyto dvě části zjistily, že křesťané dávali více peněz křesťanům než ateistům. Ateisté však dávali stejné množství křesťanům i ateistům, bez ohledu na jejich vyznání.

Třetí část studie obsahovala 524 účastníků, z nichž bylo 384 křesťanů. Ta ukázala, že tato štědrost ateistů není motivovaná pouze čistým altruismem. Tito účastníci byli rozděleni do dvou skupin. Jedné skupině řekli, že o jejich přesvědčení lidé budou informováni. Oproti tomu druhá si myslela, že se jejich přesvědčení nedozví.

Když ateisté mysleli, že se o nich křesťané jejich vyznání nedozví, dávali více peněz ateistům než křesťanům. Chovali se tedy stejně jako křesťané, projevovali stejné předsudky. „Naše výsledky ukazují, že ateisté se bojí názorů ostatních skupin. Nechtějí být vnímání jako nemorální, protože nevěří v Boha. Proto se jejich strachy alespoň částečně projevují v jejich chování vůči křesťanům v těchto hrách,“ uvedli výzkumníci ve své zprávě.

Tyto dvě skupiny výzkumníky zajímají dlouhodobě. Ain Simpson a Kimberly Rios vloni publikovaly studii, v níž zjistily, že si tyto dvě skupiny vzájemně nerozumí. A ateisté se o křesťanech vyjadřují neslušněji, než je tomu naopak.

„Myslím si, že si ateisté jsou velmi vědomí negativních stereotypů, které o nich panují, takže lze zaznamenat jiné chování vůči křesťanům a v porovnání s křesťany,“ uvedla Cowgill. „Tyto výzkumy ukazují, že stereotypy mají následky, o kterých jsme dodnes netušili.“

Související

Anna Honzáková

První české vědkyně se prosadily mezi lékaři či historiky

K 11. únoru se váže Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který má mimo jiné upozornit na fakt, že i ženy jsou ve vědeckém světě nepostradatelné. Ještě počátkem minulého století však vědeckých pracovnic působilo velice málo, a to kvůli předsudkům zakořeněným ve společnosti, že se ženy ve vědě nemohou tak dobře uplatnit jako muži. Přesto se mnohé české ženy ve vědě zapsaly, a to na poli medicíny, přírodních věd nebo třeba historie a etnografie.

Více souvisejících

věda Náboženství křesťanství ateismus

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy