Spojené státy chtěly ve vesmíru postavit jadernou základnu. Proč měly v plánu na Měsíci odpálit atomovou zbraň?

Spojené státy plánovaly odpálit na povrchu Měsíce atomovou bombu. Jaderný výbuch na jediné přirozené družici naší planety měl být především demonstrací síly v době studené války. Informuje o tom server The Telegraph.

Tajný projekt se skrýval pod názvy "Studie měsíčních výzkumných letů" či "Projekt A119". Americké vojenské elity doufaly, že Sovětský svaz bude ohromen, výbuch by totiž pravděpodobně byl viditelný ze Země.

Z dokumentů, které získala televizní stanice CNN, vyplývá, že projekt se zrodil v roce 1958, v době studené války, kdy vrcholily závody v jaderném zbrojení. 

Odpálení atomové bomby mělo povzbudit americký vesmírný program v době, kdy Spojené státy pouze s údivem sledovaly úspěchy sovětského kosmického úsilí. Obdobné úvahy začaly vznikat v reakci na šokující vypuštění první umělé družice "Sputnik" v roce 1957, dodává fyzik Leonar Reiffel, který se na projektu podílel.

Explozi měla zajistit klasická atomová nálož, vodíková bomba byla pro tehdejší raketové nosiče příliš těžká. Detonace měla také vyzkoušet, jestli jsou jaderné zbraně použitelné i ve vesmíru.

Hovořilo se také o tom, že by se na Měsíci vybudovala vojenská základna vybavená jadernými zbraněmi. Ta měla sloužit pro případ, že by tu pozemskou Sovětský svaz Americe zničil.

Vojáci však projekt v roce 1959 ukončili, jelikož se obávali možného dopadu na Zemi v případě, kdy by mise selhala. Spojené státy se následně zaměřily na civilní vesmírný program. V polovině 60. let se jim podařilo náskok Sovětského svazu v této oblasti dohnat, vítězství ve vesmírných závodech pak zpečetilo přistání pilotované mise Apollo11 na Měsíci v roce 1969.

Související

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Jaderné zbraně jaderné zbraně - vesmír, Měsíc studená válka

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Takhle vypadá skutečná digitalizace: Estonci mohou volit v eurovolbách i přes mobil

Občané Estonska budou moci hlasovat ve volbách i prostřednictvím mobilního telefonu. Příslušný návrh zákona předložený vládou v úterý schválil parlament tohoto pobaltského státu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy