Jak by vypadal svět, kdyby všichni lidé přestali jíst maso?

Vegani a vegetariáni mají k odporu vůči masu mnoho důvodů. Někteří si zvolili své stravovací návyky kvůli zdravotním problémům, jiní z přesvědčení, že jíst zvířecí maso je nehumánní, další se snaží zachránit naši planetu. Jak by ale vypadala, kdyby je všichni lidé skutečně poslechli a přestali jíst maso? Podle vědců bychom Zemi doslova zruinovali.

Je všeobecně známo, že hospodářská zvířata a masný průmysl jsou jako celek hlavním přispěvatelem k emisím skleníkových plynů, které jsou zodpovědné za globální oteplování. Pravdou je, že nejen zpracování a výroba masa, ale i chov dobytka samotný napomáhá k tvorbě látek, které se negativně promítají do přírody kolem nás.

Jak by ale vypadaly některé státy, kdyby ze dne na den přestaly maso vyrábět? To je otázka, kterou si položili dva výzkumní pracovníci a v nové studii prozkoumali, jaký by to mělo dopad na Spojené státy. Ty jsou obecně považovány za zemi plnou milovníků masa, výzkum se ale dá vztáhnout na velkou část planety. Zejména na země, kde masná strana převládá.

Vědecký výzkumník zvířat Robin White z Virginie Tech a Mary Beth Hallová z amerického ministerstva zemědělství se rozhodli přijít na to, co by se dělo, kdyby byla odstraněna veškerá zemědělská zvířata z amerických farem, což by vedlo k vymizení živočišných potravin z lidského jídelníčku.

Pokud by k něčemu takovému došlo, emise skleníkových plynů by se snížily o 28 procent. Podle časopisu Science jde o podstatné snížení, které by mělo pozitivní dopad na naši planetu. Podle dosavadních modelů je ale chov a zpracování zvířat zodpovědné za 49 procent zemědělských emisí. Proč tedy emise neklesnou o tuto hodnotu?

Podle vědců je to proto, že bez hospodářských zvířat budeme nuceni postavit zbývající zemědělský systém na rostlinné a chemické bázi. To by znamenalo vzrůst emisí skleníkových plynů například při syntetizování hnojiv, které by nahradily živočišný hnůj, nebo při likvidaci nepoužitelného rostlinného odpadu, kterým jsou v současné době krmena hospodářská zvířata.

Odborníci navíc předpokládají, že by další emise přineslo větší pěstování plodin a pěstování nových druhů, aby se docílilo například větší rozmanitosti stravy. Podle celkových propočtů by se tak v dlouhodobém horizontu emise nesnížily ani o zmíněných 28 procent, ale zhruba o dvě procenta.

Předchozí výzkumy sice zjistily, že rostlinné potraviny mají snížené dopady na životní prostředí ve srovnání s potravinami na bázi živočišného původu, je třeba ale počítat s tím, že celková americká produkce potravin by bez zvířat byla o 23 procent vyšší.

Problémy by nastaly i jinde. Kromě vzpoury v řadách spotřebitelů by také bylo ohroženo jejich zdraví. Z hlediska výživy by totiž existovaly vážné nedostatky, co se zásobování týče. S pečlivě vyváženými příděly sice může strava svým způsobem po určitou dobu splňovat všechny požadavky na živiny, takové příděly ale nikdo nebude schopen rozdělit. Spojené státy, potažmo celý svět, nevyrábí takové množství potravin založených na rostlinné bázi, aby tím dokázaly uživit všechny obyvatele. 

Postupem času by se navíc začaly objevovat vážné problémy způsobené nedostatkem vápníku. Lidem by chyběl také vitamin A a B12 nebo arachidonové, eikosapentaenové a docosahexaenoické mastné kyseliny. "Celkové odstranění zvířat by mělo za následek diety, které nejsou dlouhodobě životaschopné. Nedokáží zajistit nutriční potřeby populace USA bez doplňování živin. Navzdory produkci většího množství rostlinných potravin povede tato dieta k většímu počtu přebytku energie," píší autoři.

Závěry studie hovoří jasně. Pokud by došlo k nahrazení masných výrobků rostlinnými, snížily by se emise skleníkových plynů o několik procent. Zkrachovala by ale velká část průmyslu, zemědělská produkce by nestíhala zásobovat všechny obyvatele jídlem, musela by přijít na řadu regulace a následně by se objevily u většiny lidí vážné zdravotní komplikace. 

Související

Více souvisejících

Vědci Vegetariánské potraviny veganství Maso Zvířata

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy