Tajemství Svobodných zednářů: Co mají společného s Jackem Rozparovačem a potopením Titanicu?

Svobodní zednáři jsou jednou z mýty nejopředenějších organizací na světě. Tajemná pověst je mnohdy předchází a často jsou jejím členům přisuzovány až nadpřirozené schopnosti. Ve skutečnosti ale měl spolek miliony členů po celém světě a jeho bohatou minulost můžeme vystopovat i v České republice.

24. června 1717 vznikla první zednářská Velkolóže spojením čtyř Londýnských lóží. Lóže je základní jednotkou pro řadu menších uskupení a společenství v případě Svobodných zednářů se jich v současné době nejvíce nachází v USA, kam se Svobodné zednářství velmi rychle rozšířilo v rámci kolonizace.

První prokazatelně existující lóže ale vznikla až v roce 1741 a založili ji francouzští důstojníci pruské armády. Lóže původně neměla jméno a později dostala jméno U tří korunovaných hvězd. Zednáři se ale nacházejí i na území České republiky a údajně se u nás vyskytuje 28 lóží, jedna Velkolóže a více než 500 členů řádů Svobodných zednářů. 

Součástí řádu mělo údajně být v historii mnoho významných českých osobností. Bývají jmenováni například: František Palacký, Jan Evangelista Purkyně, Alfons Mucha, Edvard Beneš, František Křižík, Jan Masaryk, Karel i Josef Čapkovi, Jan Neruda, Josef Kajetán Tyl, Alois Rašín či Viktor Dyk.

Vzhledem ke známým jménům, která byla členy spolku, se kolem zednářství už stovky let točí mnoho mýtů a jeho členové jsou údajně ve vysokých politických funkcích po celém světě a ovlivňují tak jeho chod. Ačkoliv jde prakticky vzato vždy o konspirační teorie a spolek nedělá nic tajného, určitou moc má.

Členové spolku Svobodných zednářů například měli ve Velké Británii mnohem větší vliv, než se původně čekalo. Byli například zapletení do vyšetřování potopení legendárního Titanicu a mezi lety 1733 až 1923 v uskupení působilo více než dva miliony členů. Uvedl to britský deník The Telegraph.

Záznamy o členech spolku Svobodných zednářů mají být zveřejněny prostřednictvím online služby Ancestry. Britský deník upozorňuje, že kromě známých jmén, jakými byly například Alexander Fleming, Sir Winston Churchill, Oscar Wilde, Sir Arthur Conan Doyle, Edward VII nebo Edward VIII, záznamy poprvé odhalují skutečný dosah spolku a jejich vliv na britské impérium.

Archiv obsahuje identity příslušníků královské rodiny, politiků, soudců, vojenských hodnostářů i zástupců církve. Zednáři byli podle deníku také zapleteni do vyšetřování potopení Titanicu v roce 1912, při kterém přišlo o život 1500 cestujících a členů posádky. 

Senát USA tehdy obvinil Výbor pro obchod a tvrdil, že malý počet záchranných člunů na Titanicu byl výsledkem laxní předpisů. Vyšetřování Spojeného království pod vedením Lorda Merseye ale výbor očistilo. Lord Mersey byl přitom zednářem od roku 1881, stejně jako předseda výboru Sydney Buxton. 

John Harvard Bilesa, specialista na námořní architekturu, inženýr Edward Chaston, Lord Pirro, předseda loděnic Harland & Wolff v Belfastu, které stavěly Titanic, i tito a řada dalších lidí točící se kolem jedné z nejslavnějších lodí světa byli Svobodní Zednáři. Toto odhalení tak zřejmě odpoví na otázku, proč většina vyšetřování zůstala na mrtvém bodě a co stojí za řadou očištění, k nimž došlo u většiny zúčastněných stran.

Podle archivu mohl být Svobodným zednářem ale také například vrah Jack Rozparovač, který roku 1888 zabil 5-10 žen, které si v centru Londýna vydělávaly prostitucí. Je tudíž možné, že jeho kolegové či přátelé moc dobře věděli, o koho se jedná, a jeho identitu kryli.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé Svobodní zednáři Titanic

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy