Dubčekova smrt a vrah Jiří z Poděbrad? I Česko má své konspirační teorie

11. září zinscenovala americká vláda, aby mohla rozpoutat válku. Vyvinula i vir HIV, aby zredukovala počet lidí. Usáma bin Ládin stále žije a přistání na měsíci Američané nafingovali v Holywoodu. To jsou zřejmě nejznámější světové konspirační teorie. Věděli jste ale, že i Česko má své? A některé jsou starší, než se zdá.

Každý pátý Čech nevěří, že Američané přistáli na Měsíci. Každý třetí pak, že jedenácté září se odehrálo tak, jak popisují média. Konspirační teorie jsou - zdá se - v módě. Zpochybňují kde co, zásadní události ale především. Podle skeptiků mají vždycky politický podtext a mohou vznikat třeba i jen proto, aby uškodily nepříteli.

USA jsou největší líhní konspiračních teorií vůbec, ovšem i v Česku koluje nejedna. Vzpomeňte si třeba na mandelinku bramborovou. Taky Vám už někdy někdo tvrdil, že ji sem záměrně zanáší americká letadla, aby zničila socialistické hospodářství?Nejslavnějším objektem konspirací v dějinách Česka byl český král Jiří z Poděbrad

To ale není nejslavnější česká konspirační teorie. Tou je překvapivě jedna mnohem starší. Nejslavnějším objektem konspirací v dějinách Česka byl český král Jiří z Poděbrad, který byl nařčen, že otrávil Pohrobka. Šířili to katoličtí šlechtici, kteří tvrdili, že spiknul s husitskou šlechtou, otrávili krále, aby se mohl ujmout moci. Protože husitský král jim vadil, tak šířili, že to je královrah. Emanuel Vlček ho očistil až po 500 letech, když zjistil, že Pohrobek umřel na leukémii.A co 17. listopad 1989?

Nejzpochybňovanějším milníkem v české historii je 17. listopad. Konspirativní teoretici jsou přesvědčeni, že převrat byl připravován už od června 1988 a rozhodně nebyl spontánní akcí českého obyvatelstva proti vládě KSČ, nýbrž nástrojem vnitropolitického boje o moc.

Ve své "Analýze 17. listopadu a změn ve východní Evropě v roce 1989" to tvrdí například politický vězeň a publicista Miroslav Dolejší: "K převratům došlo ve všech komunistických státech Evropy synchronizovaně v průběhu sedmi měsíců. Z hlediska sociologického a psychologického je vyloučeno, aby tyto převraty byly uskutečněny spontánně, neorganizovaným, dezorientovaným a víceméně loajálním obyvatelstvem, proti téměř neomezené moci komunistických vlád těchto zemí, zajišťovaných vojensky a bezpečnostně druhou největší mocností světa – SSSR, jejíž síla nebyla otřesena."

Ti, kteří v ulicích zvonili klíči, si to ale rozhodně nemyslí. I podle historických faktů jsou konspirační teorie okolo 17. listopadu pořádně přitažené za vlasy.Smrt Alexandra Dubčeka

K další oblíbené fámě patří smrt Alexandra Dubčeka. Je 1. září 1992, 89 kilometr dálnice D1, devět hodin ráno. Řidič služebního automobilu Alexandra Dubčeka dostal na mokré vozovce smyk a z dálnice vyletěl. Tehdejší místopředseda federálního parlamentu a zásadní postava Pražského jara následkům nehody po dvou měsících v nemocnici podlehl.

Byla to opravdu nehoda? Služební vůz ve srázu pod dálnicí vypadal, skoro jakoby ho někdo úmyslně ukryl. Sám řidič vyvázl jen s lehkými zraněními, Dubčeka záchranáři našli 15 metrů daleko od auta s přeraženou páteří, pánevní kostí a žebry. Navíc záhadně zmizela jeho aktovka, ve které měl vézt "cosi", co zásadně souviselo s obsazením Československa v roce 1968.

Objevily se i další střípky, které pochybovače jen utvrdily. Pár dní po nehodě měl Dubček svědčit v Moskvě o činnosti KGB. V den Dubčekovy nehody byl zavražděn i bývalý polský premiér Piotr Jaroszewicz, který měl ve stejném procesu proti KGB svědčit taky. Jiní zase vyzdvihují fakt, že Dubček chtěl zabránit rozdělení Československa, které nakonec Klaus s Mečiarem domluvili až podezřele hladce během jediné snídaně. "Koluje takový vtip: Víte, kdy měl naposledy Mečiar na sobě montérky? Když Dubčekovi povoloval brzdy..." dodal k příběhu publicista Leoš Kyša.

Je ale také možné, že 89 kilometr dálnice D1 je prostě jen prokletý. Boural tam herec Petr Haničinec, zpěvačka Marika Gombitová, nebo někdejší československý ministr Josef Bakšay. Jen o kilometr dál se před pěti lety srazilo 116 aut během chvilky bílé tmy.

Možná i právě jistá dávka tajemství je důvod, proč konspirační teorie v posledních letech tak táhnou. Konspirační teoretiky ale nelze házet do jednoho pytle. Jsou mezi nimi podivíni, kteří věří ve vládu vesmírných ještěrů, ale i tací, kteří jsou přesvědčeni, že Havel je Antikrist. To napsal bývalý mluvčí Václava Klause Petr Hájek, přičemž prezident to nijak zvlášť nerozporoval.

Související

Den beze spěchu ovlivní i chod orloje na Staroměstském náměstí.

Dnes je den beze spěchu. Lidem připomíná, že si tak mohou i zachránit život

Odložit některé aktivity může zachránit život, upozorňuje iniciativa, se kterou přišla Česká asociace pojišťoven. Třetí duben je dnem, kdy se symbolicky zpozdí některé události našeho života, abychom si uvědomili, že spěcháme zbytečně a často v těch nejhorších okamžicích, tedy i za volantem. Jen v loňském roce zemřelo podle Police ČR na českých silnicích kvůli nepřiměřené rychlosti 138 lidí.

Více souvisejících

Lidé Alexander Dubček Jiří z Poděbrad historie Konspirační teorie

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 37 minutami

před 48 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

Nová bilance: V Pásmu Gazy zemřelo přes 34 500 lidí

Při izraelské vojenské ofenzivě v Pásmu Gazy od 7. října zahynulo 34.568 lidí. Ve středu to uvedlo ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy ovládaném Hamásemm informovala agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy