Co dělá mozek, když spíme? V našem těle se dějí divy, my o nich nemáme ani tušení

Spánek pomůže od únavy, nabereme díky němu sílu. Má ale také čisticí účinky pro náš mozek, který zbaví nebezpečných látek, tvrdí lékaři z americké univerzity Rochester. Toxické látky zaplaví naše tělo během celého dne při přemýšlení. Pokud by se mozek pořádně nepročistil, může člověk trpět poruchami spánku.

Vědci testovali skupiny myší, kterým vstříkli do mozkomíšního moku barvivo. To ukázalo, jak rychle mok proudí u spících zvířat a jak rychle u bdělých. Ukázalo se, že u spících proudí rychleji.

Výzkumníci došli k závěru, že během spánku dochází ke změně buněčného složení mozku a zvětšuje se i prostor mezi buňkami, a to až o 60 procent. Proud moku s sebou odplavuje jedovaté látky, čímž vlastně dochází k očištění mozku.

Během spánku probíhá v těle řada velmi důležitých procesů zodpovědných za intenzivní zotavení a obnovu. Čím více stresu a nároků na své tělo a mysl kladete během dne, tím důležitější je pro vaše zotavení spánek během noci.

V průběhu spánku dosahuje řada důležitých hormonů maximální hladiny. V těle se například zvyšuje počet růstových hormonů. Pro růst a vývoj dětí a dospívajících má spánek nesmírný význam. Během spánku se zlepšuje i imunitní systém. Sílíte a získáváte více energie.

Dalším přínosem kvalitního spánku je, že během spánku v našem organismu klesá hladina stresových hormonů. To zároveň znamená snížené riziko kardiovaskulárních chorob a dalších potíží souvisejících se stresem.

Související

Krok za krokem k dokonalému spánku: Jak vybrat matraci přesně na míru?

Krok za krokem k dokonalému spánku: Jak vybrat matraci přesně na míru?

Pro dobrou náladu je kvalitní spánek naprostou nezbytností. Dostatek odpočinku je důležitý pro zdraví. Mnoho lidí má přitom se spánkem problémy. Ty mohou být způsobeny různými faktory, jedním z těch nejdůležitějších je nevhodná matrace. Proto je důležité si postel pečlivě vybírat, abyste se v noci nepřevalovali.
Ilustrační fotografie.

Lidé zřejmě v zimě potřebují více spánku, vyplývá ze studie

Nelichotivé poznámky na adresu lidí, kteří v zimě mají problém vylézt z postele, podle vědců možná nejsou na místě. Nový výzkum naznačuje, že ačkoli lidé v chladných měsících nehibernují, možná potřebují více spánku a měli by své návyky uzpůsobit tomuto ročnímu období, napsal list The Guardian.

Více souvisejících

spánek zdraví mozek lidské tělo

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 12 minutami

před 34 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Ruská armáda zahájila pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny

Ruské jednotky spustily v pátek ráno pozemní ofenzívu na severovýchodě Ukrajiny v Charkovské oblasti a u města Vovčansk postoupily přibližně o jeden kilometr. Uvedla to agentura Reuters odvolávajících se na ukrajinské ministerstvo obrany a zdroj z prostředí ukrajinské armády.

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

Putin se podivuje nad reakcemi na jaderné cvičení. Není to nic neobvyklého, jen výcvik, tvrdí

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že plánované vojenské cvičení, které zahrnuje nácvik použití taktických jaderných zbraní, není ničím neobvyklým. Informuje o tom agentura TASR.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy