Vilém Tell: Skutečný bojovník proti útlaku, nebo fiktivní hrdina?

Vilém Tell je asi nejznámějším zbojníkem hned po Robinu Hoodovi. Na první pohled je mu dokonce i velmi podobný - výborný střelec, který se postaví útlaku ze strany vrchnosti. Byl vůbec Vilém Tell skutečný nebo jde jenom o pověst? A jak se stal příběh Viléma Tella do pověsti o vzniku švýcarské konfederace?

Příběh Viléma Tella pravděpodobně znáte, protože se dostal i na stříbrné plátno, a to hned několikrát (poprvé dokonce už roku 1900). Ale pro jistotu si základní dějové prvky připomeňme. Původ konfliktu Viléma Tella s tyranskou vrchností, habsburským místodržícím Gesslerem, podle pověsti spočívá v odmítnutí Viléma Tella poklonit se klobouku pana místodržícího. Za trest Gessler Tella donutí, aby sestřelil kuší jablko z hlavy vlastního syna. Naštěstí je Tell fenomenální střelec a tento husarský kousek se mu opravdu podaří.

O tom, že si ale svým střeleckým uměním nebyl stoprocentně jistý svědčí to, že si nachystal šípy dva. Ten druhý pro případ, že by se mu první střela nepodařila a trefil by vlastního syna - v tom případě by druhá střela okamžitě letěla vstříc Gesslerovi. Když se to místodržící Gessler dozví, nechá Viléma Tella okamžitě uvěznit. Tomu se ale nakonec díky vypuknutí náhlé bouřky podaří uprchnout a svou pomstu na Gesslerovi dokoná tak, že si na něj počíhá a zastřelí ho. Zcela nehrdinsky, výstřelem ze zálohy do zad nic netušícího místodržícího.

 Už z popisu samotného příběhu je vám asi jasné, že příběh Viléma Tella nebude úplně historicky pravdivý. Celá pověst totiž vznikla zejména jako lidové ospravedlnění vzpoury Švýcarů proti Habsburkům, která vyvrcholila slavnou porážkou habsburských rytířů švýcarskými sedláky u Morgarten (taková obdoba naší bitvy husitů s křižáky u Sudoměře).

První podoby příběhu jsou dochovány z roku 1420 a jsou ještě bez jména Vilém Tell. Hlavní hrdiny tvoří anonymní dvojice bratrů, která zabijí purkrabího na hradě Lowerz kvůli tomu, že dělal neslušné návrhy jejich sestře. Když chtěli Habsburkové bratry potrestat,  narazili na vzpouru celého kantonu, která skončila zbořením hradu Lowerz.

Tohoto příkladu pak následovaly i další kantony a vzniklo Švýcarsko. Vilém Tell se objevuje poprvé až ve zpracování pověsti od písaře Hanse Schribera, která vznikla kolem roku 1470. Ten také jasně spojuje Vilémovu pomstu s počátkem vzpoury proti Habsburkům a tak se celý příběh stane součástí švýcarské historické tradice. Tellovská pověst tím dostává punc historické události a Aegidius Tschudi v 16. století dokonce údajně znal i datum onoho slavného výstřelu – měl jím být 19. prosince 1307. O popularitě legendy o Vilému Tellovi svědčí i jeho četná umělecká zpracování, nejslavnějším z nich je divadelní hra z pera slavného romantického autora Fridricha Schillera z roku 1804.

 Postupem času se začnou objevovat drobné pochybnosti o historii Viléma Tella, už roku 1607 Tellovu existenci zpochybňuje François Guillimann poradce Habsburského císaře Rudlofa II. Až roku 1760 vyjde otevřený útok na opravdovou existenci Viléma Tella. O roli kterou příběh Viléma Tella hrál pro Švýcarsko svědčí i to, že autor tohoto vyvrácení (pravděpodobně Simeon Uriel Freudenberger) raději zůstal v anonymitě, aby nedošel k úhoně. Jeho kniha takové štěstí ale neměla a obyvatelé Altdorfu předali historikovo dílo katovi, který ho slavnostně spálil na náměstí .

Nakonec ale byly argumenty historiků tak silné, že se příběh Viléma Tella definitivně odporoučel z historie k ostatním národním pověstem. Mytologických postav hrdinných zbojníků, kteří dokázali sestřelit nějaký předmět z hlavy blízkého člověka známe totiž z různých severských ság hned několik. Přes to všechno ale pro mnohé Švýcary Vilém Tell a zlý místodržící Gessler stále jsou historickými postavami, podle průzkumu z roku 2004 v jejich existenci věřilo ještě 60% Švýcarů.

Související

Více souvisejících

Švýcarsko mýtus Vilém Tell

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy