Magická historie: Proč démonolog Piscinarius bojoval proti honům na čarodějnice?

Démonologie byla v renesanci úctyhodná a velmi studovaná nauka, které se věnoval nejeden významný učenec. Proč se ale uznávaný znalec démonů a magie, který věřil v moc Ďábla a vliv démonů na náš pozemský svět ohrazoval proti honům na čarodějnice?

Piscinarius, vlastním jménem Johan Weyer se narodil v Brabantském vévodství, které tehdy bylo podobně jako České země součástí rozlehlé Habsburské říše v roce 1515. Navštěvoval školy v Lovani a Antverpách – jeho nejvýznamnějším učitelem byl jeden z největších alchymistů mezi humanistickými učenci, slavný Cornelius Agrippa. Ten ho patrně také uvedl do démonologických a magických praktik, které byly v renesanci velmi oblíbené, stačí vzpomenout na dvorní alchymisty Rudolfa II. Na Agrippovi je patrně nejzajímavější, že nevíme, jak zemřel. Podle všeho záhadně zmizel kolem roku 1535 na cestě do Francie. Zlí jazykové dodnes tvrdí, že za to mohla právě jeho magická obsese –po nepovedeném rituálu si Agrippu některý z démonů odvlekl zpátky do pekla.

Johan Weyer poté pokračoval ve studiu na univerzitě v Paříži a Orleáns, kde se věnoval zejména medicíně. Doktorského titulu ale patrně nikdy nedosáhl, což nebylo nijak neobvyklé, protože za vykonání zkoušek se platily horentní sumy. Na rozdíl od dnešní doby stačilo pouhé absolvování několika semestrů lékařství na univerzitě a nebyl problém najít uplatnění, navzdory absenci patřičného titulu. Jako lékař působil Weyer chvíli v rodném Grave, poté delší dobu v Arnhemu, kde se také poprvé odborně setkal s čarodějnictvím – byl totiž požádán o vyjádření k případu dvorského věštce, který byl obviněn z čarodějnictví.

O tom, jak vysoce byla ceněná Weyrova lékařská odbornost, svědčí i to, že město Arnhem si ho nemohlo dovolit zaplatit, a to ani s pomocí příspěvku habsburského císaře Karla V. A tak se Weyer raději vydal za finančně lukrativnější nabídkou a stal se dvorním lékařem Vilém Bohatého, vévody z Cleve. Ze svého postu odstoupil v požehnaném věku 63 let, když své místo přenechal svému synu Galénovi Weyerovi, příznačně pojmenovaném po slavném antickém lékaři.

Ve svých významných dílech De Praestigiis Daemonum(O iluzích démonů) a  Pseudomonarchia Daemonum (Pseudokrálovství démonů) zastával teorii, že démoni se mohou zjevit na přivolání obyčejných smrtelníků a vytvářet nejrůznější iluze. Weyer v Pseudomonarchia Daemonum  podal podrobný seznam všech démonů (mělo jich být 69, vskutku démonické číslo) včetně doby, kdy je lze přivolat a jak se vyhnout jejich lžím a pokusům se vymanit z moci mága. Pečlivě ale odlišoval mágy a čarodějnice a kritizoval zejména katolickou církev za její nauku o čarodějnicích a moci ďábla na tomto světě.

Paradoxně nejvíce lékaře a démonologa Weyera proslavila jeho kritika slavného Kladiva na čarodějnice a honů na čarodějnice obecně. Byl pravděpodobně mezi prvními, kteří označili čarodějnice za mentálně nemocné, konkrétně měl za to, že trpí melancholií. V dobovém lékařství to znamenalo přebytek jedné z 4 šťáv (konkrétně černé žluče) podle kterých se určovaly jednotlivé nemoci. Magie byla totiž podle tohoto démonologa extrémně vzácným jevem, kterým nemohla disponovat kdejaká vesnická babka. Přiznání k čarodějnictví proto raději označoval za jeden z příznaků mentální choroby.

Nejčastěji se ale ozývají hlasy, které vidí ve Weyerovi předchůdce moderní psychologie davu, Freuda a dalších moderních psychologů. Johan Weyer tak bývá považován za prvního lékaře zabývajícího se lidskými právy, i když jeho motivace byla patrně velmi odlišná. Někteří historikové považují jeho démonologickou nauku za satiru na katolickou nauku o čarodějnicích, jiní zase hovoří o tom, že jeho kritika čarodějnických procesů byla jenom součástí široce pojaté polemiky s katolickou církví. Přesto byla po Wyerovi pojmenována nadace zabývající se základními lidskými právy v lékařství.

Ať už své démonologické studie myslel Weyer jakkoli, jeho dílo se stalo velmi populární mezi pozdějšími démonology, přímo na něj navazuje asi nejslavnější démonologická příručka, tzv. Klíč Šalamouna (Lemegeton), ten je populární i mezi moderními vyznavači černé magie.

Související

Více souvisejících

Čarodějnictví okultismus

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

Kreml: Přístup Ukrajiny k raketám ATACMS válku nezmění

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy