Konec islámu v Turecku? Reformy “Otce Turků” vyhnaly muslimy ze zbytku Evropy

Vláda osmanských sultánů skončila v Turecku na začátku 20. století. Se vznikem nové turecké republiky je spojeno jméno Mustafa Kemal Atatürk. Republikán a obdivovatel Evropy rázně zatočil s vlivy islámu na každodenní život. S náboženským fundamentalismem v Turecku zúčtoval s pověstným jižanským temperamentem, jelikož se narodil v Řecku.

V mládí Atatürk, což je přezdívka obvykle překládaná jako Otec Turků, dokonce na přání matky navštěvoval islámskou školu. Teologická epizoda však trvala jen několik týdnů, zasáhl totiž otec, který chtěl mít ze syna obchodníka jako je on. Nakonec Atatürk vystudoval vojenskou akademii v Istanbulu a v dráze vojáka rovněž pokračoval. Slavil několik dílčích velitelských úspěchů, v jinak neúspěšných válkách proti Itálii a proti Trojdohodě. Angažoval se rovněž v hnutí mladoturků angažovaném ve svržení posledního osmanského sultána. Nicméně poté, co se sám dostal k moci v čele Lidové strany, jejímž byl zakladatelem, mladoturky zakázal a roku 1923 založil první republiku Turecko.

Proti islámu

Atatürka islám nikdy příliš neoslovoval. Naopak k němu měl znatelný despekt. Jeho vztah nejlépe charakterizuje výrok „islám je dobrý nanejvýš pro změkčilé Araby, nikoli však pro Turky, kteří jsou dobyvatelé a muži.“ Zavedl novou ústavu, která zapříčinila počátek úplné sekularizace Turecka s cílem modernizovat zemi po vzoru západoevropských států. Vypudil ze země Abdula Mešida synovce posledního chalífy a vůdce sunitských muslimů, což bylo v zemi ještě nepřivyklé přicházejícím novotám vskutku neslýchané. A to byl teprve začátek.

Konec muslimských čepiček

Pozice nového tureckého vůdce s ateistickými názory byla pevná, a tak s reformami vesele pokračoval. Zakázal nosit mužům tradiční červené pokrývky hlavy - fezy, které používaly i jihoslovanské muslimské jednotky Rakousko-Uherské armády. Nově se měl v Turecku nosit klobouk s krempou jako v Evropě. Pro radikální muslimy to byl problém, jelikož krempa je ukrývala před Alláhem, což se nemělo. Je asi jasné, že s uplatňováním práva šaría byl konec a muslimští kazatelé byli kontrolovaní policií, aby Atatürkovy reformy nemohli příliš kritizovat. Zrušil také islámský kalendář, který počítal letopočet od vyhnání Mohameda z Medíny. Nadále se roky počítaly od narození Krista jako v Evropě, hodiny se počítaly od půlnoci do půlnoci nikoli od východu do západu slunce a orientální systém měr a vah byl nahrazen desítkovou soustavou.

Ženy s šátkem i bez něho

Nejprogresivnější reformy se týkaly postavení žen ve společnosti. Není se čemu divit Atatürkovou manželkou byla ve Francii vychovaná feministka Latife Uşşaki. Těžko říct, jestli Atatürk fandil i feminismu ve vlastní domácnosti, ale po roce manželství se nechal rozvést. Přesto nově žena začala patřit jen sobě nikoliv muži a rovněž byly zakázány šátky. Záhy však zákaz musel být zmírněn a dodnes je nošení šátku v Turecku dobrovolné a ženy si rozhodují samy, jestli ho chtějí nosit. Šátky jsou zakázány jen na univerzitách a při výkonu úřednické profese. Ženy rovněž dostaly volební právo, čím už ale Turecko předběhlo i celou řadu evropských zemí jako Francii, Švýcarsko nebo Portugalsko. Československo nikoliv, vzhledem k tomu že feminista Masaryk prosadil volební právo žen jako v jednom z prvních států na světě roku 1920 (stejně jako v liberálním Nizozemsku).

Odkaz mezi dvěma tradicemi

Přestože je Atatürk tureckým národním hrdinou, je dnes vnímán rozporuplně. Mezi vyznavači tradičních tureckých způsobů, často propojených s islámským náboženstvím, se příliš velkému obdivu netěší. Naopak v armádě, která má v Turecku díky konfliktům z Řeckem i s dalšími sousedy mimořádné postavení, se těší jeho odkaz velké úctě. To se netýká jen vzpomínky na významného státníka a vojenského důstojníka, ale především jeho myšlenkového odkazu směřujícího k sekularizovanému Turecku.

Související

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Více souvisejících

Turecko historie islám reformy Mustafa Kemal Atatürk

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Zdroj: Petr Nutil

Další zprávy