Příkladná komunistka? Gusta Fučíková byla tichou obětí nacistického režimu

Mezi příkladné komunistky patřila bezesporu Gusta (Augusta) Fučíková. Ta byla manželkou známého komunistického novináře Julia Fučíka, který se stal jednou z obětí nacistického režimu. Komunistická propaganda udělala z Gusty hrdinku a vzor.

Dne 28. srpna 1903 přišlo na svět v dělnické rodině Koděřičových v Ostředeku na Benešovsku děvčátko, které dostalo jméno Augusta. V té době ještě nikdo netušil, že se právě narodila budoucí hrdinka komunistického režimu v Československu. Svou matku si Gusta z dětství nepamatovala, zemřela totiž, když byly holčičce pouhé dva roky. Na svou nevlastní matku pak vzpomínala Gusta s nelibostí.

Po studiu na obchodní akademii v Praze roku 1921 začala studovat na vysoké obchodní škole, ze které však později odešla. O dva roky později se poprvé setkala se svým životním partnerem, Juliem Fučíkem. V roce 1923 vstoupila do Komunistické strany Československa. Mezi válkami působila na ministerstvu školství a národní osvěty, v Mezinárodním všeodborovém svazu nebo na sovětském obchodním zastupitelství. Roku 1936 pracovala v redakci Rudého práva jako překladatelka. Během druhé světové války se aktivně zapojila se svým partnerem do protinacistického odboje. Zatímco Julius Fučík byl nacisty později popraven a stal se národním hrdinou, Gusta (nyní již) Fučíková putovala do koncentračního tábora Ravensbrücku a Terezína.

Komunisté Julia Fučíka po převratu v únoru roku 1948 oslavovali jako národního i komunistického hrdinu. Gusta Fučíková se stala „národní vdovou“ a nositelkou odkazu svého manžela. Oba byli vnímáni jako hrdinové protinacistického odboje i příkladní komunisté. Po druhé světové válce se Gusta stala redaktorkou nakladatelství Svoboda, ve svých článcích se věnovala zejména dílu svého mrtvého muže, protinacistickému odboji a válečné problematice. Sepsala také jakési paměti o svém životě s Juliem Fučíkem.

V roce 1953 vstoupila Gusta Fučíková do Výboru československých žen, a tak začala působit jako aktivistka na poli ženských organizací. Od roku 1969 působila jako předsedkyně Rady československých žen, také byla místopředsedkyní Mezinárodní demokratické federace žen. Stala se jednou z nejvýznamnějších komunistických funkcionářek v Československu. Komunisté z ní udělali vzor pro všechny komunistické československé soudružky. Nutno však zmínit, že se ve společnosti začaly o Gustě šířit posměšné vtípky.

S trochou nadsázky by se dalo říci, že Gusta Fučíková byla profesí vdova. Na odkazu svého mrtvého manžela, komunistického hrdiny a vzoru, byla její kariéra vlastně založena. A komunistickou hrdinkou a ikonou se stala sama. Během svého veřejného působení získala celou řadu komunistických ocenění – v roce 1963 Zlatou medaili Světové rady míru a Řád práce, roku 1970 a 1973 Řád republiky, v roce 1973 Řád vítězného února a v roce 1983 Řád Klementa Gottwalda. Oceňována byla za svou práci pro Komunistickou stranu Československa a za rozvoj přátelství se Sovětským svazem.

Ve středu 25. března 1987 Gusta Fučíková zemřela. Dne 1. dubna se konal veřejný pohřeb této komunistické ikony v obřadní síni krematoria v Praze-Strašnicích.

Gusta Fučíková Únor 1948 Komunismus

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy