Skandální konec slavné dynastie: Byl Jindřich III. bisexuál?

Jindřich III. se proslavil jak na bojišti francouzských náboženských válek, tak svým výstředním módním stylem i společností, kterou se obklopoval. Přestože se sním na královský trůn nepočítalo nakonec získal dokonce dva – polský i francouzský. Jeho vláda byla provázena četnými skandály od účasti na masakru Bartolomějské noci, přes útěk z polského království po otazníky nad jeho sexuální životem. I takový byl život posledního francouzského krále z rodu Valois.

Jindřich III. se narodil 19. září roku 1551 na zámku Fontainebleau. Politická situace za vlády jeho otce Jindřich II., byla výbušná, italské války království zadlužily. A pro splácení úroků bylo potřeba učinit velmi nepopulární opatření, jakým je zvyšování daní. O moc ve Francii zápasily tři strany: Bourboni – princové královské krve, kteří by usedli na trůn, kdyby po meči vymřel rod Valois, pak princové lotrinští, z jejichž krve vzešla skotská královna Marie Stuartovna a vojenský hrdina František Guise, třetí stranou byli Montmorencyové, oddaní koruně, ale nesmiřitelní nepřátelé Guisů. Guisové reprezentovali fanatický a nesmiřitelný katolicismus. Montmorencyové, původně katolíci, měli ve svém středu hugenoty, představované zejména úctyhodným admirálem Coligny. Antonín Bourbonský byl v opozici, a tak přijímal hugenoty, ačkoliv sám byl v otázce náboženství dost vlažný. Situaci po smrti Jindřicha II. výstižně popsala Kateřina Medicejská, politicky velmi zdatná královna-matka s: „Bůh mě tu zanechal s třemi malými dětmi a úplně rozděleným královstvím.“ 

Protože Jindřich III. Byl až třetí syn Jindřicha II. z Valois a Kateřiny Medicejské tak dostal titul vévody z Anjou, protože se s ním nepočítalo jako s následníkem francouzského trůnu. Stal se vrchním velitelem francouzské královské armády a zvítězil slavně v několika bitvách francouzské občanské války – jeho nejznámější vítězství se odehrála v bitvách proti hugenotským armádám u Jarnaku a u Moncontouru. Brzy na něj začal žárlit jeho bratr král Karel IX. a chtěl se ho zbavit, tak mu přišla vhod nabídka polsko-litevského trůnu. Jindřichovi se do Polska příliš nechtělo, jeho volební kapitulace vyžadovalo rozsáhlé ústupky a polská kultura mu připadala barbarská, ale nakonec se do Polska vydal a byl korunován králem. Jenomže Karel IX. záhy umírá, a tak Jindřich potají prchá z Polska, aby se ujal uprázdněného francouzského trůnu. Ovšem ani ve francii to nemá jednoduché, jeho vláda je provázená občanskou válkou a náboženskými rozbroji a Jindřichův osud nakonec uzavře atentát fanatickým dominikánským mnichem Jacquesem Clementem obávajícího se vlivu protestantů. Protože zemřel bezdětný, po jeho smrti nastoupila nová dynastie Bourbonů na francouzský trůn.

Bezdětnost a malá obliba Jindřicha III. vedla k rozsáhlé letákové kampani proti jeho osobě, ve které byl osočován z homosexuálních radovánek se svými mignons – dvorskými šlechtici, kteří se pohybovali v blízkém okolí krále (v češtině máme krásné slovo „milci“, které použil František Palacký pro nižší šlechtice pohybující se v okolí Václava IV., ovšem bez jakéhokoli sexuálního podtextu). Kromě bezdětnosti pomluvám napomáhala nezvyklá móda, kterou král a mignons prosazovali a která byla považována za zženštilou – nosili dlouhé uměle nakadeřené vlasy s čepci „jako ženštiny z hampejzu, jejich nákrčníky byly bohatě prošívané a dlouhé skoro půlku stopy, takže jejich hlava vypadala jako hlava sv. Jana na talíři.“

O tom, jestli měl Jindřich homosexuální sklony se historici přou dodnes, protože do ložnic panovníků není pohledem archivním pramenů příliš vidět. Jisté ale je, že měl několik milenek a manželku, byť se manželství dlouho vyhýbal. Uvažovalo se o jeho zasnoubení s anglickou královnou Alžbětou, kterou údajně nazval putain publique (veřejnou děvkou), a Polkou Annou Jagelonskou. Pokud by tedy byly historky o mignons opravdu pravdivé, šlo by přinejmenším o bisexuála, ale to nás v nemůže udivovat, protože dynastické a politické zájmy měly vždy přednost.

Každopádně mu jeho společníci kromě pomluv moc dobrého nepřinesli. Vzhledem k tomu, že mignons nepatřili mezi nejurozenější šlechtice, staré francouzské rody, které se těšily přízně jeho předchůdců to braly jako osobní urážku. Tato animozita se poté naplno projevila během tzv. duelu mignons. Šlo o hranou bitvu, ve které jedna strana reprezentovala krále (Jacques de Caylus, Louis de Maugiron a Jean d'Arces) a druhá stranu Guisů (Charles de Balzac, Ribérac, and Georges de Schomberg). O tom, jak moc se dramatické představení zvrtlo svědčí, že jediný z šestice, kdo ji přečkal bez vážnějšího zranění, byl Balzac. Schomberg a Maugiron byli na místě mrtví, Riberac zemřel krátce po nich, d´Arces strávil 6 týdnů ve špitále po těžkém zranění hlavy. Nejhůře asi dopadl Caylus, který utržil 19 různých zranění a zemřel po 33 dnech v bolestech. Jak vidno ani život králova oblíbence nemusel být vždy jednoduchý.

Související

Více souvisejících

Náboženství Francie Homosexuálové historie Jindřich III.

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 26 minutami

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

před 28 minutami

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

Policie vyšetřuje smrt ženy v centru Plzně. Nejspíš došlo k trestnému činu

Policie vyšetřuje v Plzni od úterního odpoledne úmrtí ženy, která nejspíš zemřela násilnou smrtí. Případ si převzali krajští kriminalisté. V západočeském městě dnes také museli strážci zákona evakuovat soudní budovy. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy