Hrad Křivoklát byl dílem posledních Přemyslovců a znakem nové éry

V 1. polovině 13. století se svět českého středověku změnil. Již na konci 12. století začal pomalu, ale jistě krachovat systém, který v knížecích Čechách fungoval po několik století. Stará hradská soustava, která kdysi zajišťovala pevnou moc knížete v kraji a vykonávání jeho vůle, se začala bortit. Tomuto faktu musel čelit už první český král Přemysl Otakar I., který vymohl dědičný královský titul pro své potomky. Vedle tohoto diplomatického trumfu v zahraniční politice však musel čelit vnitrostátním problémům nové doby.

Stárnoucí Přemysl Otakar viděl, že se časy změnily. Svět, jak ho znal z mládí, již neexistoval a s tím i způsob, jak tento svět z jednotlivých hradišť ovládat a řídit. Účinný prostředek vlády bylo třeba obměnit a přizpůsobit nové době. Ostatně při svých pobytech a stycích v zahraničí si dobře všiml posunu doby, vývoje společnosti i prostředků vlády. Všiml si též nového rozvoje stavitelství a architektury. Tento fenomén si dobře uvědomoval, byť začal přesvědčivě reagovat až v závěru své vlády a to výstavbou nových mocenských opor. 

Mezi tyto první hrady vznikající nové hradské soustavy patřil hrad Křivoklát. První zmínka o Křivoklátě pochází z roku 1110, kdy zde podle kronikáře Kosmase kníže Vladislav I. uvěznil svého bratrance Otu Černého, olomouckého knížete. Tato zmínka se však vztahuje ke staršímu křivoklátskému hradišti. Toto hradiště bylo následně nahrazeno novým centrem, kterým byl právě kamenný hrad stejného názvu. Hrad Křivoklát tak dle svého situování a provedení navazoval na hradištní tradici. První doklady o něm pochází z 20. let 13. století. V té době zde více jak šedesátiletý Přemysl Otakar I. založil nový pilíř své královské moci v podobě kamenného hradu. V jeho době se jednalo teprve o první stavební etapu, počátek rozsáhlé stavby. 

Na tuto etapu navázal Přemyslův syn Václav I. Zdejší lesnatý kraj v srdci Čech, si vzhledem ke své lovecké vášni zamiloval, stejně jako hrad Křivoklát, v jehož stavbě pokračoval. Byl to právě Václav I., který následně v odkazu na svého otce začal s rozsáhlou výstavbou královských hradů jak v srdci Čech, tak i na dalších strategických místech v rámci českého území. Právě na Křivoklátě však trávil spoustu času. Je o něm známo, že se tady oddával více světským radovánkám než vladařským a že v křivoklátských lesích přišel na lovu o oko. Druhá stavební fáze výstavby hradu trvala téměř až do Václavovy smrti, přičemž nebyla dokončena. 

Ve stavbě hradu pak pokračoval jeho syn Přemysl Otakar II., za jehož časů se Křivoklát dočkal největšího rozkvětu. Hrad, který se skládal z horního a dolního hradu, se v té době rozrostl o další palácová křídla, což odkazovalo na mocenské ambice velkého Přemyslovce. Ovšem stejně tak život hradu kopíroval osudy svého současného pána. Když velký král Přemysl v roce 1278 padl na Moravském poli, utichl ruch i na královském hradě. 

Lepší časy nastaly až v době, kdy se na český trůn opět dostal právoplatný dědic, kterým byl Přemyslův syn Václav II. Ten dostavěl hradní kapli a hrad byl v 80. letech konečně dokončen.Křivoklát se stal nejlepším příkladem této doby, pojítkem všech posledních velkých Přemyslovců, jelikož se stavěl více než půl století a na jeho výstavbě se tak podílely všechny 4 generace. Jeho sláva byla bohužel jen o málo delší.

Václav II. už na Křivoklátu netrávil příliš času, jelikož ho značně zatěžoval boj o korunu v Polsku, kterou následně hájil i pro svého syna Václava III. K tomu se přidaly snahy o získání uherské královské koruny, které byly nakonec úspěšné a poslední Přemyslovec se tak těšil z titulu českého, polského a uherského krále. Václav III. už na Křivoklátě pobýval jen krátce, jelikož osud nedal mladičkému králi mnoho času. V roce 1306 byl zavražděn a jeho osobou vymřeli Přemyslovci po meči.

Trvalým odkazem tak zůstala jen síť hradů, kterou za poslední století vybudovali. Samotný Křivoklát už zůstal v ústraní zájmu. Po šlechtických půtkách navíc v roce 1307 vyhořel. Oblibě se těšil už jen krátce v době Václava IV. a naposledy pak za Vladislava Jagellonského na konci 15. století, který jej pozdně goticky přestavěl. V období Jagellonců už ale byl svět opět jiný a doba, kvůli kterým byly hrady stavěny, pomalu minula, stejně jako epocha, pro níž se stal Křivoklát symbolem.

Související

Více souvisejících

hrady a zámky Hrad Křivoklát Křivoklátsko Přemyslovci historie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 11 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy