Atentát na Skripala není v Británii novinkou? O vlas unikla smrti i „Železná lady.“

Donedávna jediná premiérka v čele Velké Británie a zároveň jedna z nejvýraznějších postav studené války a britské politiky po Winstonu Churchillovi musela čelit brutálnímu teroristickému útoku. Jak se s ohrožením života vyrovnala? S ledovým klidem, jako obvykle.

Margaret Thatcherová získala svou přezdívku „Železná lady,“ za nekompromisní postoje a tvrdou ekonomickou politiku reforem a utahování opasků, kterou razila. A to již od počátků svého vládního angažmá v roce 1970, tehdy ještě nikoli v premiérském křesle, ale jako ministryně pro vědu a školství. Zrušila totiž podávání mléka zdarma pro nemajetné žáky a studenty. Málokdo také ví, že trefná přezdívka, a zároveň název filmu s Meryl Streepovou v titulní roli, pochází ze Sovětských novin Rudá hvězda. V této rané fázi politické kariéry konzervativní političky překvapí, že se stavěla jako jedna z prvních proti kriminalizaci homosexuality dlouhodobě uzákoněné v Británii.

Válka s atomovkou?

Předsedkyní vlády se stala 4. května 1979 a vládla takřka neochvějně tři volební období. Přestože Vladimir Putin hravě zvládl vyhrát už čtvrté volební období, tak v tuzemsku to za poslední tři skončené volební období bylo pět premiérů. V zahraniční musela Thatcherová čelit nelehké situaci pokračující studené války a nakonec i pádu železné opony. Největší milníkem v této oblasti byla však válka Británie s Argentinou o Falklandy, v níž byla Thatcherová také neústupná. Dokonce pohrozila použitím jaderné zbraně.

Bombový útok bez emocí

Jakým otřesem pro ni musel být bombový útok, jehož byla cílem, se dovíme jen s obtížemi. Thatcherová totiž roli političky s kamennou tváři hrála i nadále. I když smrti unikla jen o vlásek, otřeseným novinářům řekla: „Konference pokračuje, začínáme v půl desáté jako obvykle.“ V Brightonu, kde se ve tři hodiny ráno 12. října 1984 odehrál útok, totiž probíhala konference, již se Thatcherová v tomto nenápadném anglickém městě premiérka ubytovala. Ostatní politici konzervativní strany ji jako obvykle neoponovali, ovšem vzhledem k náhle evakuaci z hotelu, neměli k dispozici vhodné oblečení. Kvůli pokynu političky, že na programu konference se nic nemění, tak musel otevřít místní obchod s konfekcí otevřít o několik hodin dříve a příliš textilu tam po politicích nezbylo. Thatcherová tak dala jasně najevo, že se teroristů v žádném případě nezalekne. Její reakce poněkud kontrastuje s histerickými reakcemi politických hochštaplerů v dnešních médiích, které teroristům nahrávají na smeč.

Za terorismem stála IRA

Samotná premiérka unikla jisté smrti bez zranění jen shodou náhod, protože seděla v obývacím pokoji, kde nastražená bomba nezpůsobila znatelnější škody. Kdyby si však zrovna čistila zuby v koupelně, tak by šance přežít děsivou událost byla minimální. Za atentátem stála teroristická organizace IRA neboli Irish Republican Army usilující o připojení Severního Irska ke zbytku Irské republiky. Na svědomí má IRA desítky teroristických útoků nejen za vlády Thatcherové, ale i mezi světovými válkami. Historie teroristických útoků je bohužel velmi dlouhá a může hrozit odkudkoliv.

V případě atentátu na Železnou lady za útokem stál Patrick Magee. Časovací zařízení na bombu sestrojil ze součásti z kazetového videorekordéru a umožňoval odpálit bombu až po několika dnech. Po výsleších několika stovek hostů hotelů se pachatele nakonec podařilo odhalit díky jedinému otisku prstu Mageeho na hotelové kartě. Byl odsouzen k osmi doživotním trestům. V roce 1999 byl však amnestován jako ostatní uvěznění členové IRA. Jednalo se o podmínku za ukončení činnosti IRA.

Související

Izraelská armáda, ilustrační fotografie. Komentář

Válka mezi Íránem a Izraelem je na spadnutí. Přestože dříve měli společného nepřítele

Hrozí válka mezi Izraelem a Íránem. Konflikt, který by uvedl celý blízkovýchodní region do šoku, má kořeny v 90. letech minulého století. Poměrně překvapivé je, že když se v 80. letech Írán s Irákem pustili do vzájemné války, Izrael stál na straně Teheránu a poslal mu vojenskou pomoc za desítky milionů dolarů. Situace se ale změnila především se spuštěním íránského jaderného programu. Zatímco Izraelci opakovaně likvidují přední íránské vědce a ozbrojené milice v arabských zemích, Íránci hrozí židovskému státu absolutním zničením a označují jej za „rakovinu regionu“.

Více souvisejících

historie Velká Británie Margaret Thatcherová ira Terorismus

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 32 minutami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

John Kirby, koordinátor strategické komunikace Národní bezpečnostní rady

Íránský útok na Izrael byl podle USA trapným neúspěchem

Masivní dronový a raketový útok Íránu na Izrael byl "velkolepým a trapným neúspěchem", uvedl v pondělí Bílý dům. S tímto prohlášením přišel den poté, co americké jednotky pomohly Izraeli sestřelit většinu raket a bezpilotních letadel vypálených Teheránem.

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Vražda v Pohodlí na Svitavsku se dostala k soudu. Muži vinu odmítají

U Krajského soudu v Hradci Králové se v pondělí začala projednávat kauza předloňské vraždy v domě v Pohodlí u Litomyšle na Svitavsku. Dvojice mužů je obviněna z toho, že utýrala muže, jehož tělo následně uvařila v sudu, kosti spálila a další ostatky rozvezla po okolí. Oběma hrozí výjimečný trest. 

před 6 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy