Nervy dráždící zvuk: Proč nám křupe v kloubech?

Pro ty, kteří každodenně prokřupávají svoje prsty, je zvuk praskajících kloubů jeden z nejvíce uspokojujících zvuků vůbec. Pro ty druhé je to jedna z nejnepříjemnějších věcí na světě. Napadlo vás někdy, proč klouby vydávají takový výrazný zvuk?

Dokonce i když nás babičky často varovaly, že prokřupávání kloubů může v pozdějších letech způsobit artritidu, mnozí v tom dál pokračují a dokonce v této činnosti nacházejí jisté uspokojení. Zdroj tohoto hluku však byl po mnoho let velkou záhadou.

Už v roce 1971 tým výzkumníků z univerzity v Leedsu předpokládal, že obecně známý praskavý zvuk způsobují bubliny v tekutině obklopující klouby.  Nicméně, další výzkum o celá desetiletí později tuto teorii částečně vyvrátil, protože bylo zjištěno, že bubliny zůstávají v kloubní tekutině poté, co klouby byly prokřupány. 

Vědci Vineeth Chandran Suja a Abdul Barakat se rozhodli vytvořit matematický model ve snaze jednou provždy zjistit, odkud pochází praskavý zvuk. Ve své studii zveřejněné v Scientific Reports, ze které cituje deník the Independent, vysvětlují, že použili kromě matematických rovnic také geometrické znázornění kloubového kloubu, aby odvodili, jak vzniká zvuk.

Dospěli k závěru, že když jsou klouby prokřupnuté, malé bubliny v kloubní tekutině se zhroutí kvůli změnám tlaku v kapalině. Tento řetězec událostí vede k praskavému zvuku, který jsme všichni dobře poznali na vlastní kůži – což dokazuje teorii předloženou výzkumnými pracovníky Univerzity v Leedsu.

Nicméně Suja a Barakat ve svém výzkumu zašli ještě dál. Jejich matematický model naznačuje, že aby byl vytvořen praskavý zvuk, stačí, když se rozpadne jen část bublin. Proto je skutečnost, že jsou mikrobublinky přítomny v kloubní tekutině po prasknutí kloubu, bezvýznamné. 

Autoři v praxi ukázali, jak tlak vypuštěný rozbitými bublinkami v kloubních pouzdrech vytváří akustické vlny, které lze podle jejich matematického modelu přesně spočítat.

Jejich výzkumy naznačují nejen to, že podle jejich matematického modelu může být zvuk přesně určen, ale také to, že kolaps bublin velmi pravděpodobné bude vždy způsobovat pro někoho příjemný a pro někoho nepříjemný zvuk.

Související

lidské tělo

Mutanti mezi námi? Studenti se při pitvě mrtvé ženy nestačili divit

Studenti Oregonské zdravotnické a vědecké univerzity v Portlandu nemohli uvěřit svým očím, když zkoumali na pitevně mrtvolu 99leté ženy, která zemřela z přirozených příčin. Při otevření jejího těla zjistili, že žena má všechny orgány přehozené. Zprávu přinesl server CNN.
Ilustrační foto

Lidé necítí nosem? Nový objev vyděsil vědce

Jazykem cítíme chuť a nosem vůni. Téměř nikoho by nenapadlo pochybovat o něčem tak elementárním. A přesto vědci učinili objev, který je pořádně překvapil. Všechno je totiž trochu jinak.

Více souvisejících

lidské tělo Lidé věda

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy