Lidé necítí nosem? Nový objev vyděsil vědce

Jazykem cítíme chuť a nosem vůni. Téměř nikoho by nenapadlo pochybovat o něčem tak elementárním. A přesto vědci učinili objev, který je pořádně překvapil. Všechno je totiž trochu jinak.

Naše chuťové smysly jsou kombinací chuti a vůně. Až dosud se proto předpokládalo, že se tyto dva smysly propojí až v mozku. Odborníci ale zjistili, že to není tak úplně pravda.

Naše chuťové buňky na jazyku totiž mají i čichové receptory. To naznačuje, že chuť a vůně se spojují už na jazyku. A do mozku pak putují spolu.

Vědci na tento objev přišli vcelku náhodou. Napadlo je, jestli by lidské jazyky byly schopné stejné funkce jako ty hadí. Hadi totiž čichají vzduch prostřednictvím jazyka, který vyplazují ven. Lidé sice nejsou schopni něčeho podobného a jazyk nedokáže nahradit nos, potravu ale cítit dokáže.

Vědci z Centra chemických chutí ve Philadelphii a z Univerzity v New Yorku využili genetické a biochemické metody pro studium lidských chuťových buněk. Zjistili, že obsahují mnoho stejných klíčových molekul, které se nacházejí i v čichových receptorech. Díky tomu dokázali, že chuťové buňky reagují na pachové molekuly stejným způsobem jako čichové buňky. 

Vědci jsou tak o kus blíž rozluštění tajemství, proč lidem některé jídlo chutná a některé ne. Nový výzkum navíc může výrazně pomoci lidem trpícím poruchou příjmu potravy. A nejen jim.

"Náš výzkum pomáhá vysvětlit, jak pachové molekuly modulují vnímání chuti. To může vést k rozvoji chuťových modifikátorů na bázi zápachu, které mohou pomoci v boji proti nadměrnému používání soli či tuků, což úzce souvisí s chorobami jako cukrovka nebo obezita," uvedl autor výzkumu, biolog Mehmet Hakan Ozdener. 

Podle vědců je to totiž právě čich, který rozeznává jednotlivé potraviny. Chuť je odpovědná za vyhodnocení nutriční hodnoty jídla a odhalení potenciální toxicity potraviny. Pokud by vědci dokázali mozek ošálit, mohli by mu pomocí objevených čichových receptorů například "namluvit", že jídlo je sladší, než ve skutečnosti je. 

Související

Více souvisejících

Vědci Lidé lidské tělo

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 58 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy