5 nejhorších středověkých papežů? Jeden soudil mrtvolu, další smilnil jako o život

Papežové jsou hlavou katolické církve a zástupci sv. Petra na zemi, měli by tedy jít všem svým ovečkám příkladem. Ale v konečném důsledku jsou to také jenom lidé, a tak se občas nevyhnou menším či větším prohřeškům. To platí i pro moderní papeže, ale tyto drobné kauzy blednou v porovnání s největšími hříšníky středověku. Vybrali jsme pro vás pět těch nejhorších příkladů.

Štěpán VI.

Štěpán VI sice na papežském trůnu seděl jenom krátce, ale přesto se zapsal do historie - nechal totiž soudit svého předchůdce, papeže Formosa. Zádrhel byl v tom, že Formosus byl odsouzen posmrtně a to doslova. Štěpán svého předchůdce nenáviděl natolik, že ho nechal vykopat z hrobu, navléct do papežského úboru a posadit na papežský trůn. Potom obvinil rozkládající se tělo z porušení četných církevních předpisů a křivopřísežnictví. Během procesu měl Štěpán na mrtvolu křičet, posmívat se ji a urážet ji. Asi příliš nepřekvapí, že nemrtvý papež byl nakonec odsouzen a potrestán zbavením papežských odznaků a useknutím tří prstů. To co po procesu zbylo z Formosova těla bylo hozeny do řeky Tibery. O tom, že samotný Štěpán měl na triku taky nejednu nepravost, svědčí to, že brzy byl uvězněn a uškrcen atentátníky. Vše stihl za jeden rok panování v Římě.

 Jan XII.

V 10. století patřili k nejmocnějším římským rodům Theofylaktové a není proto divu, že ovlivňovali volbu papeže. Právě jejich přičiněním se na trůně ocitl Jan XII. Na jeho vládnutí je podezřelé už to, že na papežskou stolici usedl velmi mladý, na prahu dospělosti, zhruba ve věku 18 let. To se zpočátku zdálo jako dobrý tah, díky jinošskému věku mohl stát v čele papežské, ale později se to stalo zdrojem četných problémů. Zejména proto, že Jan byl ještě nevybouřený a tak se s oblibou věnoval ženskému pokolení, ovšem pro papeže zcela nevhodným způsobem.

Císař Ota dokonce musel svolat synod, aby papeže sesadil. Jeden z dobových kronikářů uvádí seznam jeho prohřešků: „smilnil s vdovou po Ranierovi, konkubínou svého otce, vdovou Annou a se svou vlastní neteří a z papežského paláce tak učinil nevěstinec. Další tvrdí, že chodil na honitbu, oslepil svého zpovědníka Benedikta a vykastroval a nechal zabít kardinála diakóna Jana... Jak klerikové tak laici o něm tvrdí, že ďáblu připíjel vínem, hrál v kostky, uctíval Jupitera, Venuši a další démony. Dokonce prý neslavil matutiny v kanonických hodinách a nežehnal se znamením kříže.“ Je vidět, že si kronikář hodně přisadil, aby čtenáře patřičně pohoršil, přesto je zjevné, že Jan XII. byl opravdu pěkné kvítko.

Benedikt IX.

Tento papež měl leccos společného z Janem XII, především byl členem rodu Theofylaktů a papežem se také stal velice mladý – i když mu bylo kolem 20 let. Asi proto nepřekvapí, že i v tomto případě se hned objevily sexuální skandály. Opat z Monte Cassina a pozdější papež Viktor III si stěžoval na „znásilnění, vraždy a další nevyslovitelné skutky. Jeho život jako papeže byl tak zvrhlý, nehodný a pokřivený, že mi běhá mráz po zádech při pouhé vzpomínce na něj.“ Benediktův případ je zvláštní tím, že nakonec sám na post papeže rezignoval, ovšem nikoli kvůli četným stížnostem, ale jednoduše se nechal uplatit svým kmotrem, příštím papežem Řehořem VI., aby odstoupil. Jenže brzy svého rozhodnutí litoval, ale vzhledem k tomu, že na papežskou abdikaci se nevztahuje záruka, tak vypukla válka o papežský trůn, kterou ukončil až zásah římského císaře.

Bonifác VIII.

Bonifác začal také své papežství velice příhodně, byl zvolen poté, co papež Celestýn V. odstoupil. Ale protože měl strach, aby si to bývalý papež nerozmyslel, tak ho pro jistotu nechal zavřít pod dohled na hrad Fumona. Bývalý papež po necelém roce ve vězení zemřel, přičemž existují spekulace, že za jeho smrtí mohl stát i Bonifác. Bonifác většinu své vlády strávil válčením s okolními státy, ovšem svůj konec si na sebe přivolal sám, když se prohlásil za nejvyššího vládce všech křesťanů nadřazeného všem králům. To se příliš nelíbilo francouzskému Filipu IV., a tak ho papež nechal exkomunikovat z církve. Filip si to ale nenechal líbit a vyslal komando, které Bonifáce zajalo na jeho letním sídle. Vojáci si s papežem evidentně nebrali servítky, protože po třech dnech v zajetí papež zemřel. O pověsti jakou měl mezi současníky dobře vypovídá, že ho Dante Alighieri ve své Božské komedii umístil do kruhu pekla určeného pro svatokupce.

Alexandr VI.

Asi nejslavnější hříšník mezi papeži nebyl nikdo jiný než Rodrigo Borgia, jehož osud inspiroval mnoho filmových a literárních ztvárnění. Proslavil se jako jeden z největších intrikánů mezi papeži a přímo legendární byl jeho nepotismus – snaha dosazovat své příbuzné (včetně vlastních dětí z nichž nejslavnější je Cezare Borgia, který měl údajně vztah s vlastní sestrou) do důležitých úřadů v církvi a papežském státě. Alexandr byl prototypem úpadku papežství v renesanci a jednou z hlavních příčin vypuknutí reformačního hnutí. V jeho případě platí, že jak člověk žil, tak i umírá - podle všeho totiž zemřel otráven, a existují spekulace, že za jeho vraždou stál jeho syn.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie papež

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy