Bloody Mary není jen pohádková postava. Ta skutečná dala upálit stovky lidí

Název známého drinku se kryje s přezdívkou první anglické královny, která skutečně vládla. Dnes víme, že kořeněná kombinace vodky a rajčatového džusu je oblíbená na raní kocoviny obzvláště ve Velké Británii, ovšem jestli je nápoj skutečně pojmenován pro královně Marii I. Tudorovně není zcela jasné. Přízvisko “Krvavá” však sedí bezezbytku.

Královna Marie si svou přezdívku vysloužila angažovaností v popravách představitelů protestantské opozice. Během krátké vlády jich stihla nechat upálit, popřípadě jinak zavraždit, několik stovek. Navíc se jedná o počet známý z Knihy mučedníků (Book of Martyrs) Johna Foxe, pravděpodobně jich bylo ještě víc, jen se nedochovaly historické záznamy. Katolická církev, kterou tím chránila, dokázala být občas pěkně drsná, ale kde se krvelačnost vzala v původně křehké princezně?

Krvelačnost byla dědictvím po otci i matce

Možná něco zdědila či odpozorovala od otce, kterým nebyl nikdo jiný než jeden z nejznámějších anglických králů Jindřich VIII. Slávu mu však nepřinesly jen politické úspěchy a reforma církve, kterou v Anglii provedl, ale především jeho drsný vztah ke svým manželkám. Svou druhou ženu Annu Boleynovou dokonce nechal popravit, protože mu nedala mužského dědice trůnu. Podobně neuspěla ani Mariina matka - Španělka Kateřina Aragonská. Tu však čekalo jen vyhnanství v klášteře, ale kdo ví, jaký osud by ji potkal, kdyby nebyla ze španělského královského rodu. Právě Mariiny španělské kořeny, které se nutně pojily s jejím fundamentalistickým katolictvím, souvisely s krvavým běsněním na protestantech.

Po Jindřichovi VIII. na trůn nakonec usedl jeho jediný a vymodlený syn, ale byl slabé fyzické konstituce a zemřel dřív než se stal plnoletým, fakticky nikdy nevládl, moc držel regent John Dudley. Po smrti se Dudley pokusil zabránit usednutí právoplatné nástupnice Marie na trůn, protože se obával katolického revanšismu, jemuž Marie mohla otevřít bránu. Jeho obavy byly zcela oprávněné a sám se stal první obětí Bloody Mary. Poté co usedla na trůn, nechala Dudleye okamžitě popravit. Pronásledování a popravy nekatolíků mohly začít ve velkém.

Lze si vymodlit následníka trůnu?

Abychom Marii nekřivdili, pronásledování opozice nebylo jedinou náplní Mariiny vlády. Záhy se provdala za španělského následníka trůnu Filipa. Účelem bylo zplodit katolického pretendenta pro anglickou královskou korunu, který by zaručil katolickou pravověrnost celé zemi. Marie asi počítala s tím, že po jejím řádění už žádní protestanti v Anglii nezbudou. Tento plán však v 16. století nebyl příliš reálný. Marii již bylo 38 let, což možnost početí v situaci tehdejší nepříliš pokročilé medicíny komplikovalo, ještě větší překážkou byl manžel kralující ve Španělsku, manželství totiž bylo v praxi realizováno jen na dálku. Historie zná pouze jeden případ neposkvrněného početí, z hlediska moderní vědy navíc dosti pochybný. Marie to však nevzdala a usilovně se za narození dalšího katolíka modlila, což u ní vedlo k takzvanému falešnému těhotenství. Tento jev již moderní věda zná, ženám roste obvod pasu, zvrací, cítí hormonální změny jako u skutečného těhotenství. Dnes se psychosomatická diagnóza léčí hormonální léčbou, Marii nezbylo než situaci vyložit jako boží znamení.

Dnes víme, že vražděním Marie udělala nenáviděným protestantům medvědí službu. Již zmiňovaná kniha Johna Foxe Book of Martyrs zaznamenala Mariino krvavé řádění, plejáda upálených se stala mučedníky a propůjčila tak protestantismu mimořádnou legitimitu, čehož využila Mariina následovnice, její sestra a slavná královna Alžběta I. Tudorovna.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Velká Británie těhotenství Královna Alžběta I. král Jindřich VIII. Marie I. Tudorovna

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 6 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 7 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 7 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy