Konec světa přijde už za pár dní? Objeví se planeta Niburu, přijde Antikrist a 3. světová válka, tvrdí prorok

Konec světa je blízko – a není to kvůli spekulacím o blížící se 3. světové válce. Namísto toho přinese Zemi zkázu planeta Nibiru. O konci našich dnů podle „věřících“ svědčí neobvyklé planetární uspořádání - 23. dubna se Jupiter a Slunce spojí do konstelace znamení Panny. Právě ten den údajně přijde zkáza.

Ti, kteří věří v planetu Nibiru, jsou přesvědčeni, že svět skončí 23. dubna. Jedná se prý o nenávratný okamžik, kdy Nibiru způsobí zničení Země. „Počátkem dubna roku 2018 dojde k zániku církve (všichni opravdoví křesťané po celém světě znají tuto událost také pod názvem vytržení)," tvrdí konspirační teoretik, křesťanský numerolog a samozvaný protok David Meade „Pak přijde vzestup Antikrista, příchod planety X a třetí světová válka,“ tvrdí.

„Nastane sedm roků soužení. To je mimo jakýkoliv stín pochybností,“ dodal.

Planeta Nibiru - co to je a kde leží?

Nibiru, neboli planeta X, je údajně planeta nacházející se na okraji naší sluneční soustavy, o které se předpokládá, že se „objeví" na obloze 23. dubna. Nibiru údajně narušuje oběžné dráhy jiných planet. Nibiru by prý mohla narazit do Země, což by vyvolalo katastrofické změny klimatu. „Věřící“ také tvrdí, že planeta X může za neobvyklé změny počasí, které naše planeta během posledních dvou desetiletí prožila.

Co je to „Vytržení"?

Vytržení (uchvácení, vtržení) je termín v křesťanské eschatologii, který ukazuje k termínu „být uchvácen“, o čemž se mluví v 1. Tesalonickým 4:16-17, kdy „mrtví v Kristu“ a „my, kdo žijeme“ budeme „uchváceni do oblak“ abychom se „setkali s Pánem“.

Podle jedné z posledních teorií dojde k tzv. vytržení (uchvácení živých do oblak, aby se setkali s Pánem) a nastane druhý příchod Krista, když Slunce, Měsíc a Jupiter budou postaveny v Panně. To vyvolá počátek vytržení - události, která není zmíněna v Bibli, ale o které někteří fundamentalisté evangelikálové věří, že se týká dvou fází druhého příchodu Ježíše. První fáze zahrnuje náhlé "vytržení", kdy spasení věřící zmizí ze Země a přenesou se do nebe. To pak vyvolá sedmileté období soužení a příchod Antikrista. Následně se na Zemi vrátí Ježíš.

Tato astrologická konstelace – tedy postavení Slunce, Měsíc a Jupiter v Panně odpovídá pasáži 12:1-2 v poslední knize Nového zákona s názvem Zjevení svatého Jana. V té se hovoří o znamení, které se objevilo na nebi v podobě ženy oblečené Sluncem s Měsícem pod nohama a korunou s 12 hvězdami na hlavě. Ta byla těhotná a plakala kvůli bolestem a agonii při porodu. Kritici teorie ale poukazují, že ke zmíněnému astrologickému vyrovnání dochází každých 12 let. 

Vědci teorii opakovaně vyvrátili

Momentálně jde však o jednu z nejpopulárnějších teorií, která se šíří po konspiračních webech. Spekulace o planetě X se v posledních měsících objevují poměrně pravidelně. Předpovědi tvrdily, že apokalypsa proběhne v září, říjnu, listopadu pak v prosinci 2017. Nic se ale nestalo. Meade pak vysvětloval: „Svět nekončí, ale svět, jak ho známe, končí. Velká část světa nebude stejná jako na začátku října."

Šance, že nějaký konec světa přijde, jsou minimální. Ke konci loňského roku na zvěsti dokonce oficiálně zareagovala i NASA, která podobná tvrzení odmítla a poukázala na to, že pokud by byla planeta Nibiru skutečná, už bychom ji nyní mohli vidět na obloze. NASA proto znovu a znovu opakovala, že Nibiru vůbec neexistuje. „Nibiru a další příběhy o nepřátelských planetách jsou internetovým podvodem," uvedla kosmická agentura. „Je zřejmé, že neexistuje."

„Kdyby se nějaký velký objekt jako planeta dostal do prostoru sluneční soustavy, jeho gravitace by způsobila velké změny v oběžných drahách všech planet i jejich satelitů. Pokud by navíc takový objekt vstupoval do hvězdného systému pravidelně, udělalo by to takový chaos, že by planety neležely v jedné rovině, jak je tomu teď. Proto můžeme s jistotou prohlásit, že žádná taková planeta neexistuje," uvedl už v minulosti David Morrison z NASA.

Související

Více souvisejících

Nibiru konec světa Apokalypsa NASA

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy