Tajemství svatého Jiřího: Jak to bylo s ním a drakem doopravdy?

Se jménem Jiří se dodnes setkáváme často, jedná se o jedno z nejpopulárnějších chlapeckých jmen. Kdo by také neznal postavu udatného rytíře Jiřího, ať už toho z pohádek pro děti, nebo z duchovní sféry, jak bojuje s drakem. Jeho svátek připadá na dnešní den a tak je možná dobré si říci, jak to bylo doopravdy …

Jméno Jiří pochází z řeckého pojmenování Georgios, které v překladu znamená „rolník“ či „zemědělec“. Tento fakt se na úvod zdá trochu zavádějící, přesto se k němu oklikou ještě dostaneme.

Samotný sv. Jiří neměl s Řeckem nic společného. Podle legend se sv. Jiří narodil v křesťanské rodině kolem roku 270 n. l. v Kappadokii, v oblasti dnešního Turecka. Jeho otec pocházel také z Kappadokie a sloužil jako důstojník v římské armádě. Jeho matka byla z Lyddy, tedy z Palestiny, dnešní oblasti Izraele. Obě oblasti tehdy patřili jako provincie do římské říše. 

Mladý Jiří vstoupil po vzoru otce do armády. Jelikož se osvědčil, vypracoval se až na vysoké posty, například obdržel titul tribuna a následně rytíře. Tou dobou byl umístěn v Nikomédii jako člen osobní stráže římského císaře Diokleciána.

V roce 303 vydal císař edikty umožňující pronásledování a útisk křesťanů v celé Říši. Jiřímu bylo nařízeno účastnit se perzekucí, ale namísto toho se přiznal ke křesťanství a kritizoval císařské rozhodnutí. Známý je jeho akt, kdy coby jezdec na koni věnuje žebrákovi svůj červený plášť. Císař Dioklecián však takové chování nestrpěl a nechal ho mučit za zradu a poté nařídil popravu. Popraven byl stětím dne 23. dubna roku 303. Podle toho některé země, například Anglie, mají svátek sv. Jiří již v tento den.

Nyní se dostáváme k podstatě věci. Je totiž zajímavé, že osoba sv. Jiří není doložena v žádných historických pramenech. První zmínky o něm pochází až z 5. století. Tehdy, konkrétně v roce 494, ho papež Gelasius I. prohlásil za svatého.

Postupně získával jeho kult na oblibě, coby bojovníka za pravou víru - křesťanství. Zde je důležité poznamenat, že sv. Jiří nebyl nikdy rytířem, tento titul v jeho dobách neexistoval, ale římským vojákem. Postava sv. Jiří coby jezdce na koni a křesťanského rytíře pochází až z 12. století. Až tehdy byl dodatečně přidán onen bájný drak, s kterým měl sv. Jiří bojovat. Tato část legendy o sv. Jiří a drakovi je východního původu. Do Evropy se dostala až během křižáckých výprav, někdy během 11. či 12. století, kdy ji sem přinesli Křižáci a pověst následně získala romantickou podobu.

Onen příběh o tom, jak sv. Jiří zachránil celé království a krásnou princeznu před zlým drakem, se stal lákavým a častým námětem pro moderní romantické pohádky. Zajímavější však jistě je, že podoba sv. Jiří, coby jezdce na koni, který kopím probodá draka, má nápadnou shodu s některými předkřesťanskými předlohami. Byť je tedy tato scéna vnímána jako vítězství křesťanství v podobě sv. Jiří a porážky pohanství v podobě draka, její předloha je právě u starších pohanských kultů.

Největší sláva pro kult sv. Jiří přišla během 13. století díky dílu Zlatá legenda, jejímž autorem byl dominikánský mnich a pozdější biskup Jacobus de Voragine. Toto dílo pojednává o životech svatých a též se zde uvádí legenda o sv. Jiřím, křesťanském rytíři a jeho boji o osvobození města před zlým drakem, který zde požíral lidi. Zlatá legenda se následně stala populární a ne jen s ní se šířil kult sv. Jiří i samotný kult křesťanského rytíře, kterému byl předlohou. 

Další zajímavostí je, že z důvodu nedoloženosti byl sv. Jiří v roce 1969 vyňat z katolického Všeobecného kalendáře, ale v roce 1975 byl opět navrácen. Dodnes je patronem mnoha měst, například Barcelony, Janova, Londýna či Lublaně a také mnoha zemí, například Anglie, Černé Hory, Etiopie, Kanady a Řecka. Samotné jméno, znamenající „zemědělec“ či „rolník“ se váže též k faktu, že sv. Jiří dnes není patronem jen rytířství a boje za křesťanskou víru, ale též patron farmářů a zemědělství a jeho jméno možná bylo předlohou pro název státu Gruzie, kde je též státním patronem.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

historie Náboženství legenda

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy