Nebezpečí, o kterém nikdo neví? Rozšířená hygienická pomůcka může být životu nebezpečná

Ženská menstruace je sice proces přirozený, zároveň s sebou ale nese i nebezpečnou stránku - syndrom toxického šoku, který je dlouhodobě spojován s užíváním tamponů. Nová studie však tvrdí, že menstruační kalíšky, které jsou používány po celém světě jako alternativa vložek nebo tamponů, mohou představovat ještě větší riziko.

Řada žen dává kalíšku přednost kvůli jeho ekonomickým a ekologickým výhodám, v posledních letech tak jejich popularita výrazně vzrostla. Mnozí je považují za etickou a hygienickou alternativu k tradičním hygienickým výrobkům. Neunikly ale ani pozornosti vědců.

Studie publikovaná v časopise Applied and Environmental Microbiology však zdůrazňuje, že infekční bakterie spojené se syndromem toxického šoku mohou zůstat v kalíšku bez ohledu na model nebo materiál - a to i poté, co byl kalíšek umyt dle návodu a doporučení výrobce.

Experti z francouzského Lyonu zkoumali vzorky z 15 různých tamponů a menstruačních kalíšků, aby zjistili, které by mohly zvýšit riziko růstu bakterií nebo riziko infekce vedoucí k syndromu toxického šoku. 

Výsledky ukázaly, že menstruační kalíšky představují riziko kvůli vzduchu, který obklopuje vaginu při jeho zavádění, podle autorů studie vytváří příznivé podmínky pro růst bakterie Staphylococcus aureus známé jako zlatý stafylokok.

Podle studie, ze které cituje server The Independent, je to způsobeno tvarem a objemem kalíšku, který vede ke zvýšení provzdušnění vaginy, což může podpořit růst bakterií. Studie rovněž ukázala, že i po trojnásobném umytí menstruačního poháru na něm i po osmi hodinách zůstává podstatné množství bakterií zlatého stafylokoka.

„Instrukce k menstruačnímu kalíšku naznačují, že kalíšek stačí před opětovným použitím vyjmout, vyprázdnit a opláchnout vodou z vodovodu, ale naše výsledky naznačují, že si ženy při dodržování této rady mohou nasadit kontaminovaný kalíšek," uvádí vědci.

Důvodem by mohl být fakt že stafylokok vytváří při  kontaktu s menstruačním pohárem kompaktní biofilm, který není možné při umývání ve vodě odstranit. Aby se zabránilo kontaminaci, doporučili vědci ženám, aby investovaly do druhého poháru, aby bylo možné ten použitý mezi používáním sterilizovat horkou vodou.

Výzkumní pracovníci také zaznamenali „mírné zvýšenou" produkci zlatého stafylokoka a toxinů v menstruačních kalíšcích v porovnání s tampony. „Užívání tamponů je nadále spojováno s syndromem menstruačního toxického šoku, byly ale popsány i případy syndromu spojeného s menstruačním kalíškem," uvedl doktor Gerard Lina, profesor mikrobiologie na univerzitě Claude Bernard v Lyonu.

Je však třeba poznamenat, že hygienické výrobky byly testovány v laboratoři a ne na skutečných ženách, a proto je prý třeba provést další výzkumy, aby bylo možné plně určit rizika. Studie také zjistila, že tvrzení, že tampony složené čistě z bavlny ,jsou bezpečnější než ty, které jsou vyrobeny ze smíšených materiálů, nemusí být nutně pravdivé.

„Naše výsledky nepodporují hypotézu, která naznačuje, že tampony složené výhradně z organické bavlny mohou být bezpečnější než ty, které jsou vyrobeny ze směsi bavlny a hedvábí či viskózy nebo tampony složené výlučně z viskózy," dodal doktor Lina.

Syndrom toxického šoku je vzácná, ale potenciálně život ohrožující nemoc často spojená s užíváním tamponů u mladých žen, může se však objevit v jakémkoli věku. Pokud není syndrom léčen, může skončit smrtí.

Symptomy zahrnují vysokou horečku, průjem, bolest svalů, zčervenání, krvavé tečky na kůži, překrvení sliznic či potíže s dýcháním. Syndrom toxického šoku je možné léčit antibiotiky, jež jsou vybrána s ohledem na citlivost bakterií, které jsou původcem onemocnění.

Související

bolestivá menstruace trýzní mnohé ženy

Menstruace tak bolestivá, že ženu omezuje, může být příznak nemoci

Menstruace s bolestmi, které ženu omezují v běžném fungování, může být podle odborníků příznakem nemoci endometriózy. Dalšími příznaky jsou bolestivý sex nebo vyprazdňování. Endometriózou může trpět až jedna žena z deseti, podle odhadů v ČR až 250.000 žen. Uvedli to dnes odborníci u kulatého stolu ve Sněmovně. Mnoho lékařů podle pacientské organizace EndoTalks nemoc při diagnostice potíží nezvažuje, ženy čekají na správnou diagnózu i roky, nebo je jim jako řešení nabídnuto odstranění dělohy neboli hysterektomie.
bolestivá menstruace trýzní mnohé ženy

Vědci vyvíjejí novou léčbu na bolestivou menstruaci

Britští vědci vyvíjejí novou léčbu na endometriózou, tedy onemocnění provázené silnou bolestí při menstruaci. V rámci průlomové klinické studie ženám podají lék dichloroacetát, aby zjistili, zda pomáhá zmírnit bolest. 

Více souvisejících

menstruace menstruační vložky zdraví viry a bakterie ženy

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy