Máj, lásky čas. Proč se v tento den líbáme pod rozkvetlou třešní?

Květen je měsícem lásky. Prvního máje se zamilovaní líbají pod rozkvetlým stromem, stavějí se májky, konají se studentské slavnosti. Jaké tradice se s 1. květnem pojí?

První máj – lásky čas

První máj je dnes již tradičně označován jako svátek lásky, svátek zamilovaných. Právě s láskou se pojí některé tradice. Asi nejznámější z nich je líbání zamilovaných pod rozkvetlým stromem. Muž musí právě pod ním ženu políbit, aby neuschla – to všichni asi známe. Kdy však tento zvyk vznikl, to není tak úplně jasné. O prvomájovém polibku pod rozkvetlým stromem nepochází žádné staré písemné zmínky. V lidové kultuře se tato tradice objevuje zřejmě zhruba sto let. Líbání na Prvního máje je tak poměrně mladou tradicí, která má svůj původ pravděpodobně v městském prostředí.

O symbolice polibku pod rozkvetlým stromem mají etnologové celkem jasno. Rozkvetlý strom je schopný plodit a s plozením je spojený měsíc květen – v přeneseném významu měsíc lásky. Rozdíly se objevují v tom, pod kterým druhem stromu se mají zamilovaní líbat. V pramenech se totiž můžeme dočíst o rozkvetlé třešni, ale také višni nebo jabloni. Dost možná daný strom úzce souvisí s přírodními podmínkami a nadmořskou výškou kraje, což pak odráží regionální rozdíly.

Z některých regionů pochází tradice vysypávání tzv. chodníčků lásky. Cesty, které spojovaly domy zamilovaných lidí, se posypaly pískem, vápnem nebo pilinami, a tak se symbolicky spojila dvojice. V Rakousku ještě dnes zamilovaní malují před dveře domu srdíčka se svými jmény.

Stavění májky

Večer před Prvním májem chodili chlapci do lesa, kde pokáceli ten nejvyšší strom, ideálně břízu coby symbol jara. Důvod byl jasný – ze stromu vyrobit májku. Strom byl zbaven větví kromě špičky. Zavěsil se na něj poté věnec, přivázaly pentle, květiny, fáborky nebo šátky. Takto vyzdobená májka se vztyčila na návsi či na náměstí. Celou noc pak museli chlapci májku hlídat. Mladíci ze sousedních vsí se totiž pokoušeli májku ukrást. Pokud se jim to podařilo, pro vesnici by to znamenalo potupu.

Majáles

S 1. květnem se dnes pojí také oslavy a slavnosti. Majáles u nás pořádají studenti již od 19. století. Během druhé světové války byly tyto slavnosti zakázány, k jejich obnově došlo až v šedesátých letech minulého století – ne však na dlouho. V roce 1968 byl vydán další zákaz. Dnes už tento zákaz naštěstí neplatí.

Související

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Více souvisejících

1. máj Láska, intimnosti, vztahy

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy