Líbí se vám hezké věci? Podle odborníků je to špatně, lidé by tohle totiž neměli umět

Není překvapením, že se nám líbí hezké věci. Dokážeme ocenit krásu a žasnout při pohledu na úchvatné scenérie. Podle odborníků je tato schopnost ale záhadou, a lidé by ji správně mít neměli. Proč tedy tyto věci náš mozek zpracovává?

Dub rostoucí v poli před jejím oknem vyzařuje v každém ročním období jinou krásu, nad hlavou jí poletují špačci a objevuje hudbu zpěvačky Jun Sun-Na z Jižní Koreje. Tolik krásných prožitků, jejichž prostřednictvím se spisovatelka Belinda Cannonová snaží uchopit a pochopit význam našeho úžasu nad krásou. Tato schopnost je nepochybně dána jen člověku, který ji využívá k tomu, aby se radoval z krásy v každodenním životě stejně jako v uměleckých dílech. Může tak čelit cynismu, lhostejnosti, nudě i depresi.

Tato vzácná schopnost, o níž se nyní zmiňuje jako o jedné ze čtyřiadvaceti sil osobnosti pozitivní psychologie pod termínem "schopnost vážit si krásy a výjimečnosti", však zůstává záhadou. Částečně se tomu věnuje nová disciplína s názvem neuroestetika.

"Samozřejmě je známo, že krása prochází především očima toho, kdo ji pozoruje," vysvětluje profesor kognitivní psychologie ze Svobodné univerzity v Bruselu Axel Cleeremans. "Zatím ale nevíme, proč jsou někteří lidé citlivější třeba více na architekturu než na hudbu. Každý mozek, mimořádně plastický orgán, do něhož se zapisuje široká síť asociací, utváří preference té které osoby," citoval ho francouzský deník Le Figaro. Každý mozek je naprosto jedinečný a je těžké z toho vyvodit všeobecné pravidlo.

"V roce 2011 ukázala analýza 93 studií, že oblast mozku, do níž je zanesena schopnost žasnout nad krásou, je stejná jako ta, která je zapojena do vnímání objektů s vysokou ekonomickou nebo sexuální hodnotou. Zdá se, že jde o jakousi parazitující funkci, která se vyvíjela po boku schopností umožňujících zajistit naše přežití," říká Cleeremans.

Jde o výjimečnou schopnost, která ale nijak neudivuje ty, kdo využívají nejrůznější prostředky krásy k tomu, aby pomáhali lidem, kteří mají problémy nebo se snaží lépe poznat sami sebe. "Výchova k této schopnosti sice neuzdravuje, ale nepochybně pomáhá v psychoterapii. U starých lidí umožňuje znovu zažehnout touhu po kráse," podotýká filozof Pascal Coulon, který pracuje se seniory.

Číst Prousta, podívat se na plátna impresionistů a pak si udělat piknik v Giverny, pochopit kubisty... Mnoho dveří, která se před námi otevírají, nám pozvolna dává možnost vidět novýma očima, i když máme pocit, že už jsme všechno viděli.

"V tom tkví velký přínos umělců," říká Coulon. Podle něj se tak přeruší řetězec významů, v němž se pohybujeme, a objeví se některé, jež nám dosud nebyly známy. Po Van Goghovi se už na obyčejné dřevěné židle nedíváme stejným způsobem.

Umělecké dílo nám ukazuje dimenze, které jsme dosud ignorovali. "Číst báseň nebo se dívat na obraz a říct si, že to je přesně to, co cítím, je velmi pozitivní, protože toto ztotožnění umožňuje cítit se spojen s druhým člověkem. Když vidíme naše důchodce, jak spolu diskutují o zásluhách toho či onoho díla, je to úžasné!" dodává Coulon.

Podle expertky na pozitivní psychologii Ilony Boniwellové jde o otázku postoje člověka a jeho schopnosti udělat si na obdivování krásy čas. Spisovatelka Cannoneová doplňuje: "Když jsem nešťastná, procházím kolem celé té krásy, aniž bych ji viděla." Je to ale vynikající příležitost zbavit se pohledem na krásno chmurných pocitů. A připomíná, že nejlepšími léky na bolestivý narcisismus jsou let ptáků, duby rostoucí v poli a hvězdná obloha.

Související

Senioři, ilustrační foto

Kolika let se dožívají lidé v EU? Česko je na tom výrazně lépe než Slovensko

V Evropské unii loni stoupla očekávaná délka života nad úroveň před pandemií covidu-19, jak uvádí evropský statistický úřad Eurostat. Země v jižní části Evropy, jako Španělsko, Itálie a Malta, zaznamenaly nejvyšší naději na dožití, zatímco nejnižší údaje byly zaznamenány v Rumunsku, Bulharsku a Lotyšsku. Slovensko je ve srovnání s Českem na horší úrovni, uvedl server Brussels Times.

Více souvisejících

Lidé Vědci mozek

Aktuálně se děje

před 22 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Volby, ilustrační fotografie.

Eurovolby se blíží. Na ANO se dotahuje Spolu, ukazuje nový průzkum

Evropské volby, které jsou na programu příští týden, by teď v Česku vyhrálo hnutí ANO, vyplývá z průzkumu agentury STEM/MARK na vzorku 1623 respondentů. Europoslanců by však měl vítěz stejně jako druhá koalice Spolu. K zisku alespoň jednoho mandátu má namířeno šest subjektů.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Garri Kasparov, foto: Frank Hoppe

Kasparov je pro Moskvu zahraničním agentem. Hrozí mu stíhání

Šachovému velmistrovi Garrimu Kasparovovi hrozí v rodné zemi, kterou opustil před deseti lety, další trestní stíhání za porušení zákona o tzv. zahraničních agentech. Informovala o tom ruská státní agentura TASS. Kasparov by v případě odsouzení mohl jít do vězení. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Jevgenij Prigožin

Zesnulý šéf Wagnerovců Prigožin má u hrobu novou sochu

Zesnulý zakladatel žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, který loni uspořádal vzpouru proti Putinovu režimu, se dočkal nové sochy. Odhalena byla v sobotu u jeho hrobu v Petrohradě, vojáci k ní položili květiny, informovala agentura AFP.

včera

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Změny na lavičkách fotbalových velkoklubů. Barcelonu bude trénovat Flick, Bayern zase Kompany

U Bayernu Mnichov bylo o něco jasnější, že se bude po skončení sezóny poroučet Thomas Tuchel, to u Barcelony byla fotbalová veřejnost svědky veletočů kolem působení trenéra Xaviho. Nejprve uvedl, že po sezóně skončí, ještě před pár týdny to však vypadalo, že bude nadále pokračovat. Nakonec to vše rozčíslo klubové vedení, které už se službami Xaviho pro příští ročník nepočítalo. Zatímco do Barcelony míří bývalý kouč německé fotbalové reprezentace Hansi Flick, do Bayernu Mnichov možná překvapivě přichází Vincent Kompany, jenž naposledy koučoval anglické Burnley, s nímž sestoupil z anglické Premier League.

včera

včera

včera

Dominik Feri

Trest pro Feriho je adekvátní, konstatoval odvolací soud v rozsudku

Tříletý trest odnětí svobody pro exposlance Dominika Feriho je adekvátní, konstatovali soudci odvolacího senátu pražského městského soudu v rozsudku podle informací České televize. Feri v uplynulých dnech nastoupil do vězení, kde si má odpykat trest za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění. Odvolací soud mu ho potvrdil na konci dubna.

včera

včera

včera

Pellegrini definitivně skončil v čele Hlasu. Nahradí ho ministr vnitra

Slovenská vládní strana Hlas-SD si zvolila nového předsedu, který nahradil zvoleného prezidenta Petera Pellegriniho. Stranickým šéfem je od soboty ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok. Pellegrini se za čtrnáct dní stane novým slovenským prezidentem. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy