Konec učení? Vědci poprvé dokázali přenést paměť

Vědcům z univerzity v Los Angeles se poprvé podařilo přenést paměť z jednoho živého živočicha do druhého. Zatím se jedná pouze o mořské šneky. Vědci však předpokládají, že podobný princip by mohl fungovat i složitějších forem života, píše science alert.

Vědci pod vedením biologa Davida Glanzmana k přenosu paměti využili RNA. Ta je v našem těle zodpovědná za produkci proteinů. Nyní se potvrzuje, že má vliv i na tvorbu dlouhodobé paměti.

Nedávné studie zjistily, že dlouhodobá paměť může být obnovena po amnéziích pomocí takzvané primární složky. Tato primární složka je dosud neznámá, zdá se však, že tento proces zahrnuje epigenetickou modifikaci - něco, na čem se RNA intenzivně podílí.

Poznatek, že RNA se podílí na procesu vytváření dlouhodobé pamětí, vedlo Glanzmana a jeho tým k úvaze, že některé aspekty dlouhodobé paměti by mohly být přenášeny do jiného organizmu pomocí molekul RNA.

Svojí hypotézu se rozhodli ověřit na mořských šnecích druhu Aplysia californica.

Výzkumníci dávali sérii pěti elektrických šoků skupině šneků. Jeden každých 20 minut. O 24 hodin později vědci tento proces zopakovali.

Šneci, kteří prošli „šokovou terapií“, se při každé další elektrické ráně, stočili do obranné polohy v průměru asi na 50 sekund. Ti, kteří ji neprošli se svinuli v průměru asi jen na jednu sekundu.

Poté vědci extrahoval RNA ze skupiny „zkušených“ šneků a transplantovali ji do skupiny „nezkušených“ šneků. Stalo se něco neuvěřitelného. Nezkušení šneci se po dávce RNA začali v průměru svinovat na 40 sekund.

Vědci zjistili, že RNA se navázala na senzorické neurony. Tak byla ovlivněna reakce šneků na elektrickou ránu.  Objev zároveň přináší hypotézu podle, které je paměť uchovávaná i synapsích.

Podle odborníků objev nepovede k přenosu paměti nebo vědomí u člověka. Mohl by však pomoci při léčbě Alzheimerovi choroby nebo posttraumatického stresu,

 

Související

DNA

Vědci oznámili, že poprvé rozluštili kompletní lidský genom

V roce 2003 se vědci z Projektu lidského genomu (Human Genome Project) zapsali do dějin, když se jim podařilo přečíst 92 procent lidského genomu. Od té doby se téměř dvě desetiletí snažili rozluštit zbývajících osm procent. Nyní mezinárodní tým zhruba stovky výzkumníků představil kompletní lidský genom - je to poprvé, kdy byl sekvenován ve své úplnosti. Objev by mohl pomoci například v lékařství.

Více souvisejících

DNA věda

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Slováci zadrželi 14letého mladíka. Škole vyhrožoval bombou

Během policejní operace pod krycím názvem Škola zasáhla Národní kriminální agentura (NAKA) a zadržela čtrnáctiletou osobu kvůli podezření ze šíření poplašné zprávy. Uvedla tisková agentura TASR.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy