Neznámé střípky z dějin: Jak se Polka z Litvy stala carevnou v Rusku?

Příběh Kateřiny I. by docela dobře zapadl mezi příběhy z Windsorského paláce, kterým v poslední době vévodí trend vzít si méně urozenou manželku. Ruská carevna Kateřina I. se totiž původně jmenovala Marta Skowronska, a i když se provdala za nejslavnějšího ruského cara Petra I., pocházela z rodiny polsko-litevského sedláka. Tudíž ani přídomek “Ruská” se k ní tak úplně nehodí.

Málo známý příběh carevny Kateřiny I. je příběhem snad nejraketovějšího vzestupu v hierarchii společnosti dodržující feudální pravidla. Kateřina se totiž stala nejen manželkou cara, ale po smrti Petra I., kdy neměl žádného mužského následníka trůnu, se rovněž stala vládnoucí carevnou.

Hlavní příčina, proč neměl velký reformátor tehdy zatuchlého ruského státu mužského potomka, souvisí s jeho neobvyklou krutosti. Přestože každý panovník považoval za nejdůležitější úkol zajistit pro svou dynastii mužského dědice, u Petra převládla nemilosrdná krutost s níž potíral jakýkoliv náznak opozice proti své vládě. Sám se však považoval za velkého osvícence a reformátora, což se stalo trnem v oku politické opoziční skupiny tzv. staromilců, kteří usilovali o návrat ke starým pořádkům.

Se staromilci udržel kontakty i Petrův syn a jediný mužský následník trůnu Alexej Petrovič. Bohužel pro Petroviče jeho pletky s opozicí praskly, což krutého cara rozzuřilo do běla a osobně se účastnil jeho výslechu v kobkách Petropavlovské pevnosti. Výsledkem výslechu, jenž samozřejmě zahrnoval kruté mučení, byl rozsudek smrti. Pravděpodobně proto aby se poprava nestala záminkou pro povstání opozice, nechal car Petr zavraždit vlastního syna v žaláři.

Polka z Litvy carevnou v Rusku

Krutá ale poučná etuda o způsobu vládnutí v Rusku 18. století je zároveň nezbytnou odbočkou k příčinám pozoruhodné vlády Kateřiny I. Vzhledem k tomu, že vládla pouhé dva roky a nebyla to vláda proslavená ani tak obdivuhodnými činy jako spíše tím, že původ Kateřiny byl skutečně na samotném dně tehdejší hierarchie. Jak už to tak bývá, nemáme zcela spolehlivé zdroje informací o počátcích života mladé Marty Skowronské původem z Livonska ale s polským příjmením. Takovýto mix není ničím divným jelikož Polsko a Litva v 18. století tvořily jeden stát.

Když bylo Martě 17 let sloužila u evangelického pastora v Marienburgu, ovšem po čase se spustila s dragounem šlechtického původu Johannem Crusem, za něhož se také provdala. Do Ruska byla zavlečena vojsky, které město obsadily roku 1702 a následně sloužila jako pradlena v plukovnické prádelně, tehdy ještě měla budoucí carevna postavení na úrovni otrokyně. Musela však disponovat značným ženským šarmem, jelikož si ji povšiml významný velitel Petropavlovské pevnosti a zároveň pobočník cara Alexandr Menšikov, který ji vykoupil. Marta již před tím přijala pravoslavné náboženství s novým jménem - jako Kateřina, se stala favoritkou mezi Menšikovovými milenkami.

Cesta na trůn

Kateřina měla dokonce s Menšikovem dvě děti, když zapůsobila na jeho přítele cara Petra I., který z ní učinil svou milenku a po několika letech roku 1712 i manželku. Kateřina Petrovi porodila 11 děti, ale jen dvě z nich se dožily dospělosti. Těsně před svou smrtí Petr učinil z Kateřiny carevnu a spoluregentku. Když roku 1725 Petr I. odchází na pravdu boží, téměř po dvaceti letech od “nuceného” rozchodu s Menšikovem navážou nový vztah, tentokrát však především mocenský.

Pomocí intrik Menšikov zařídí, aby se Kateřina stala vládnoucí carevnou, ta bývalého milence odmění titulem generalissima a dosadí do čela nově vzniklé Nejvyšší tajné rady, která de-facto vládne celému státu. Po dvou letech vlády Kateřina I. umírá a její fascinující příběh cesty z domu chudého rolníka do čela ruského impéria zůstává poněkud zastíněný slávou její jmenovkyně carevny Kateřiny II. Veliké.

Kateřina I. Rusko Kateřina II. Veliká Moskva Rusko Petrohrad historie

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 2 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 18 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

Lipavský: Ruský imperialismus je největší hrozbou. Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ubránila Rusku

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy