Bouře, mráz, tropické teploty. Co dokáží napáchat změny počasí ?

Všichni dobře víme, že počasí může silně ovlivnit naši náladu a produktivitu. Mnoho lidí se cítí lépe, když je počasí pěkné a slunečné. Není tedy překvapující, že se lidé v zimě častěji cítí nešťastní. Existuje dokonce i zdravotní stav známý jako zimní deprese. Přesto někteří vědci věří, že náš mozek během chladných dnů funguje lépe. Co se vlastně děje v našem mozku, když se mění počasí?

Vědecké studie naznačují, že změny počasí - například vysoká teplota a vlhkost, mohou ovlivnit duševní výkon tak, že ovlivní neurochemii mozku. Například se předpokládá, že teplotní stres může způsobit kognitivní poruchy.

Jedna nedávná studie například zkoumala vliv tepelného stresu na kognitivní funkce u vojáků, kteří strávili nejméně jeden rok v pouštních podmínkách. Hodnocení paměťových a kognitivních funkcí naznačuje pokles kognitivních výkonů v teplých klimatických podmínkách ve srovnání s normálním počasím. Pokles byl nejsilnější v oblasti pozornosti, koncentrace, slovní paměti a psychomotorické výkonnosti.

Jiná studie pak zkoumala vliv písečných a prachových bouří na dětskou kognitivní funkci. Pomocí matematické analýzy a skóre rozpoznávání slov bylo vyhodnoceno, jak prenatální expozice pískovým a prachovým bouřím ovlivňuje kognitivní výkonnost dětí. Autoři zjistili pokles skóre v testu - u dětí předčasně vystavených bouřím bylo zjištěno, že začínají později počítat a mluvit v celých větách. Tato zjištění naznačují, že zmíněný druh počasí ohrožuje kognitivní funkce příští generace.

Výsledky výzkumu o vlivu teploty na kognitivní funkce jsou poměrně smíšené a protichůdné.

Vědci se věnovali třeba i tomu, jak teplota ovlivňuje kognitivní výkon lidí s roztroušenou sklerózou. Zdraví jedinci pak byli do studie zahrnuti pro kontrolu. U pacientů s roztroušenou sklerózou byly na rozdíl od zdravých jedinců vyšší teploty spojeny se zhoršujícím se kognitivním stavem. Tato zjištění potvrzují, že teplejší venkovní teploty vedou k vyššímu výskytu klinické exacerbace (nového vzplanutí chronické choroby).

Pokud jde o kognitivní funkce v chladném počasí, studie prokázaly jak zhoršení, tak zlepšení. Například jedna studie zkoumala dopad vystavení chladu a následného zahřátí na pracovní paměť a výkonné funkce u 10 mladých mužů. Výsledky prokázaly pokles výsledků, když byli muži vystaveni teplotě 10°C. A tato porucha trvala po dobu jedné hodiny. Autoři studie se domnívají, že pozorované změny mohou vysvětlit akutními změny cév v mozku.

Jiné poznatky naznačují, že zima pomáhá probudit naši mysl a přiměje nás k tomu, abychom mysleli jasněji. Je dobře známo, že mozek používá jako hlavní zdroj energie glukózu. Takže když je glukóza vyčerpána, fungování mozku je ohroženo. Energie se ale také používá k regulaci tělesné teploty, zejména v extrémně horkých nebo studených podmínkách. Zdá se, že je zapotřebí více energie (glukózy) na ochlazení než na zahřátí těla. Vysoké teploty tak snižují hladinu glukózy a zhoršují funkci mozku.

Experti se domnívají, že vysoké teploty zvyšují riziko duševních poruch, zejména u starších osob.

Jedna nedávná studie analyzovala údaje o hospitalizacích na pohotovosti spojených s duševními chorobami a denními teplotami. vědci měli k dispozici informace ze 6 měst za více než 10 let. Výsledky ukázaly, že vysoké teploty mohou ohrozit duševní zdraví a způsobit zhoršení příznaků duševních chorob. Například podle výsledků bylo více než 30% případů lidí hospitalizovaných kvůli úzkosti připisováno vysokým teplotám. Vystavení vysokým teplotám vede k reakcím v těle, které mohou způsobit zvýšení hladin hormonů stresu a teploty mozku. Navíc extrémně horké počasí může ovlivnit hladiny dopaminu a serotoninu, tedy neuromediátorů, které jsou důležité pro pocit štěstí.

Podle rozšířeného přesvědčení může počasí ovlivnit naši náladu. Přestože je nedostatek slunečního záření obvykle spojován se sezónní depresí, někteří vědci se domnívají, že ne všichni lidé reagují podobně na změny počasí. Obecně panuje přesvědčení, že počasí může ovlivnit naši náladu. Přestože je nedostatek slunečního záření obvykle spojován se sezónní depresí, někteří vědci se domnívají, že ne všichni lidé reagují na změny počasí stejně.

Výzkumníci například testovali individuální každodenní náladu jednotlivce a počasí během období 30 dnů. Byly zjištěny velké individuální rozdíly v tom, jak jednotliví lidé na počasí reagují. Na základě toho byly identifikovány čtyři odlišné typy osobností: milovníci letního období (mají lepší náladu, když je teplejší počasí a více slunce), nepřátelé léta (mají horší náladu v teplejším počasím a když je více slunce), nepřátelé deště (mají špatnou náladu v deštivých dnech) a nedotčení (u nich neexistuje žádná zvláštní souvislost mezi počasím a náladou). Je zajímavé, že děti a jejich matky často patří ke stejnému druhu, tedy že je počasí ovlivňuje stejně.

Analýza vědecké i populární literatury tedy vede k závěru, že extrémní počasí může ovlivnit naši kognitivní funkci a náladu. S největší pravděpodobností je to způsobeno poklesem energetického zdroje mozku (glukózy), který musí být použit pro termoregulaci. Také je zřejmé, že extrémní teploty ovlivňují hladinu některých látek v mozku (jako dopamin a serotonin). Přesto se ale zdá, že v případě reakce mozku na počasí existuje jistá individuální variabilita, která se může vyskytovat v rodině.

Související

Více souvisejících

Počasí mozek zdraví

Aktuálně se děje

před 53 minutami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

včera

Donald Trump

Trump opět vystoupí na zasedání NRA, asociace držitelů zbraní v USA

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystoupí na výročním zasedání vedení Národní asociace držitelů zbraní (NRA). Půjde o jeho deváté vystoupení na akci vlivné lobbistické skupiny, informovala agentura Reuters. Od Trumpa se v USA čeká, že bude ostře vystupovat proti novým omezením vlastnictví střelných zbraní. 

včera

Medvěd hnědý, ilustrační foto

Medvěd Wojtek. Zvíře, které před 80 lety pomohlo vybojovat vítězství v bitvě o Monte Cassino

V poslední době k nám ze sousedního Slovenska přicházejí zprávy o napadení lidí medvědem. Soužití člověka a medvěda je doloženo již z dob pravěku, postupem času si toto zvíře lidé dokázali i ochočit. Toho je důkazem například medvěd Wojtek, který se uplatnil v armádě za druhé světové války. Přesně před 80 lety pomohl porazit nacistická vojska v bitvě o Monte Cassino.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Dosud neporažené Švýcarsko si smlslo na neškodném Dánsku, Švédové rozhodli třemi góly během 26 vteřin

Jasnými výsledky skončily sobotní polední zápasy. Zatímco ve skupině A potvrdili Dánové, že se jim na tomto MS i přesto, že se zřejmě vyhnou sestupu, jinak herně nedaří a s favorizovanými Švýcary nakonec prohráli jasně 0:8, v ostravském duelu proti sobě nastoupili suverénně působící Švédové proti obhájcům bronzu z Lotyšska. Ani tento pobaltský účastník přes počáteční vyrovnaný hokej nenašel recept na švédskou reprezentaci, která v tomto utkání přečkala pětiminutové oslabení a po něm rozhodla třemi brankami v rekordním rozmezí 26 sekund. Švédové nakonec vyhráli 7:2 a stejně jako Švýcaři ve skupině A i oni se můžou zatím těšit z neporazitelnosti.

včera

Jakub Záhora (použito se svolením Jakuba Záhory)

Předání Gazy palestinské samosprávě paradoxně zhoršilo kvalitu života Palestinců, uvádí Záhora

Před třiceti lety, 18. května 1994, byla v Pásmu Gazy formálně nastolena palestinská samospráva a Izrael zde omezil svou vojenskou přítomnost. Byť to může tuzemské veřejnosti připadat paradoxní, kvalita života Palestinců se tím zhoršila, konstatuje Jakub Záhora z Pražského centra pro výzkum míru na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz připomíná, že Izrael se z Pásma Gazy definitivně stáhl s více než desetiletým odstupem, přičemž interpretace motivů tehdejší vlády premiéra Ariela Šarona se velmi různí. Odborník na současný Izrael také nastínil základní argumenty sporu o to, zda Izrael skutečně přestal Pásmo Gazy okupovat, stejně jako důvody, proč v izraelské společnosti nyní sílí hlasy označující předání Gazy Palestincům za základní strategickou chybu.

včera

Český národní tým, ilustrační fotografie.

Nečas myslel na přílet do Prahy hned po skončení v play-off NHL. Pohmožděná žebra vyloučil

Pětadvacetiletý útočník Martin Nečas i přes zpoždění letu z Ameriky do Česka je již v Praze a krátce po připojení k národnímu mužstvu se vyjádřil pro česká média. Uvedl, že prakticky hned po konci v play-off NHL s Carolinou nepřemýšlel nad ničím jiným než nad tím, jak se co nejrychleji přesunout do dějiště světového šampionátu, tedy do Prahy. Jak sám také řekl, nejraději by už nastoupil večer proti Británii a zároveň vyvrátil, že by snad měl něco se žebry.

včera

Francie navrhla olympijský mír. Zelenskyj řekl Macronovi, co si o tom myslí

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy