Čeští astronomové vypočítali, kam v Německu spadl meteorit

Díky výpočtům českých vědců z Astronomického ústavu Akademie věd se podařilo velmi přesně zjistit, odkud letos v létě přiletěl ze sluneční soustavy k Zemi velmi jasný meteorit a kam poté dopadl. Takzvaný bolid ozářil 10. července noční oblohu u středního toku Rýna na hranicích Německa a Francie a dopadl v okolí německého města Renchen, kde se na základě detailního určení českých astronomů podařilo najít čtyři úlomky.

"Svět má další meteorit s rodokmenem, tedy takový, o kterém víme, odkud ze sluneční soustavy k Zemi přiletěl. Zařadil se tak ke zhruba třiceti dalším," informoval dnes ČTK Pavel Suchan z Astronomického ústavu. Jedná se podle něj o jeden z největších úspěchů Evropské bolidové sítě, která sídlí v Ondřejově. Dráha bolidu v atmosféře byla velmi strmá, a tedy i relativně krátká. Sledování bolidu komplikovala oblačnost, která tehdy pokrývala velkou část střední Evropy.

Přesto se i v Čechách našla místa, kde bylo aspoň částečně jasno. Bolid zachytily automatické digitální kamery na stanicích Přimda a Churáňov, které jsou součástí Evropské bolidové sítě. "Snímky z těchto kamer umožnily předběžně určit nejen, kudy bolid letěl, ale především zjistit, že to byl případ, který s jistotou skončil pádem meteoritů," uvedl vedoucí oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Pavel Spurný.

I přesto, že meteorit letěl daleko mimo české území a kamery byly od něj vzdálené 365 až 420 kilometrů, čeští vědci zjistili, kde se jev odehrál, jak probíhal, jak byl mohutný a že skončil pádem meteoritů. V detailním zmapování průletu a vlastností meteoritu jim pomohly také záznamy z dalších evropských kamer a spolupráce s německými astronomy.

Vědci zjistili, že meteorit vstoupil do zemské atmosféry přesně ve 23 hodin 29 minut a 48 sekund středoevropského letního času. Byl velký zhruba jako fotbalový míč. Začal nejprve slabě svítit ve výšce 80 kilometrů, postupně zářil jasněji než Měsíc v úplňku. Světelná dráha bolidu byla dlouhá 63 kilometrů a těleso jí uletělo za pouhé čtyři sekundy.

Těleso se při vstupu do atmosféry pohybovalo rychlostí necelých 20 kilometrů za sekundu, postupně se v atmosféře brzdilo a také rozpadalo. "Díky relativně malé vstupní rychlosti, strmé dráze, nezanedbatelně velké počáteční hmotě a dostatečné soudržnosti materiálu přestal tento bolid svítit až pouhých 18 km nad zemí jen mírně na západ od města Renchen nedaleko řeky Rýn, která zde tvoří hranici mezi Německem a Francií. Takto hluboký průnik je u bolidů velmi vzácný, což dokresluje fakt, že za několik desítek let našich systematických pozorování jsme pozorovali takto malou koncovou výšku jen zcela výjimečně," konstatoval Spurný.

Vědci s jistotou určili, že na zem spadlo větší množství úlomků z původního tělesa, a to právě v oblasti města Renchen. Němečtí členové Evropské bolidové sítě na základě popisu českých kolegů i přes složité podmínky postupně našli čtyři úlomky, největší vážil 955 gramů. Malý meteorit vážící jen 4,8 gramů objevili zachycený do ochranné sítě proti ptákům, která zakrývala jabloňový sad.

V současné době je známo asi 30 meteoritů s rodokmenem, tedy takových, jejichž dráha byla určena z přístrojových pozorování. Z toho ve více než polovině případů se na výpočtu podíleli pracovníci Astronomického ústavu AV ČR. Podle jejich výpočtů byl nalezen i první meteorit Příbram ze 7. dubna 1959.

Související

NASA

NASA zahájila misi planetární obrany zaměřenou na ochranu před asteroidy

Americká vesmírná agentura NASA dnes zahájila misi DART zaměřenou na přípravu ochrany Země před možným nebezpečím srážky s vesmírným tělesem. Raketa společnosti SpaceX vynesla z Vandenbergovy základny amerických vesmírných sil v Kalifornii modul, který zamířil k planetce Didymos, aby nárazem do jejího menšího souputníku ovlivnil trajektorii tohoto binárního systému.
Sonda Hajabusa 2

Vzorky asteroidu odebrané sondou Hajabusa 2 docestovaly do Japonska. Objasní vznik života?

Vzorky asteroidu Rjuga, které odebrala japonská sonda Hajabusa 2, docestovaly dnes do Japonska. Oznámila to japonská vesmírná agentura JAXA. Japonští vědci v příštích dnech otevřou kapsli za přísně stanovených podmínek, aby materiál nebyl kontaminován, píše agentura AP. Japonští badatelé si od analýzy asteroidu slibují, že pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy a vznik života na Zemi.

Více souvisejících

vesmír, asteroidy vesmir Vědci Německo

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 27 minutami

před 49 minutami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy