Co jste možná nevěděli o Ötzim, nejstarší dochované mumii v Evropě

„Ledový muž“ Ötzi byl nalezen v roce 1991 dvojicí turistů v Alpách. Jeho mumie je vůbec nejstarším takto dochovaným pozůstatkem evropského člověka, a proto se mu dostalo velké vědecké pozornosti. Odborníci díky nálezu těla zjistili mnoho zajímavých informací o životě naších předků v době měděné. Zde je několik z nich.

Ötzi byl pravděpodobně neplodný. Přestože si vědci nemohou být stoprocentně jistí, naznačují to výsledky jednoho z výzkumů, při němž z mumie extrahovali mitochondriální DNA. U Ötziho přitom byly nalezeny dvě mutace, které jsou spojovány s mužskou neplodností.

Nález mumie přinesl také nové informace o klimatických podmínkách, které v Evropě před více než 5000 lety panovaly. Odborníci při výzkumech zjistili, že zhruba o 1000 let dříve, než Ötzi zemřel, panovaly v oblasti teplé a úrodné podmínky. Před 5 300 lety, v době jeho smrti, však již teploty výrazně poklesly a začaly se tvořit velké ledovce. Právě díky těmto klimatickým podmínkám se mumie dochovala v tak dobrém stavu.

Lékařské prohlídky odhalily také zdravotní problémy, kterými Ötzi trpěl. Žlučové kameny, lymská borelióza nebo zánět dásní mohly podle některých teorií souviset s primitivními tetováními. Pomocí skenování těla se podařilo odhalit 61 jednotlivých kusů a někteří odborníci spekulují, že se jedná o pradávnou formu akupunktury. Podle serveru Listverse se 80 % ztěchto tetování nachází v místech akupunkturních bodů. Pokud mělo tetování skutečně tuto funkci, předběhlo by o 2000 nestarší známé formy léčby zaznamenané v Číně.

Ötzi byl pravděpodobně zkušený bojovník. V roce 2003 byly na jeho oblečení a výbavě nalezeny stopy krve dalších čtyř lidí. Na hlavici jednoho šípu odhalily rozbory DNA zbytky po krvi hned dvou různých lidí, z čehož vědci usoudili, že musel Ötzi cenný šíp z obou obětí po použití vytáhnout. Další krev byla objevena na jeho noži a kabátu. Zatímco v prvních třech případech je zřejmé, že se muselo jednat o jeho protivníky, krevní stopy na kabátu naznačují, že mohl Ötzi táhnout některého poraněného druha.

Teprve po deseti letech od nálezu těla vědci zjistili, jak vlastně ledový muž zemřel. Přestože se nejprve domnívali, že v horách podlehl podchlazení, dnes už je obecně přijímaným faktem, že byl zavražděn. V roce 2001 bylo zjištěno, že má v levém rameni uvízlý hrot šípu. Z dalších šetření vyplynulo, že byl pravděpodobně zastřelen z větší vzdálenosti v době, kdy se cítil v bezpečí.

Ze skutečnosti, že se u mrtvoly našlo všechno cenné vybavení, jako byla měděná sekyra, luk a nůž, ale i kvalitní oblečení a další zásoby, odborníci vyvodili, že motivem nebyla loupež. Vražedný útok tak mohl třeba souviset s předchozí šarvátkou, z níž si ledový muž odnesl několik drobnějších zranění. Co přesně se před více než pěti tisíci lety odehrálo, se však již nikdy přesně nedozvíme.

Související

Švýcarsko

Překvapivá studie: Alpy před 6000 lety měly zřejmě méně ledovců než dnes

Alpy měly před 6000 lety pravděpodobně výrazně méně ledovců než dnes. Uvádí to studie vědců z benátské univerzity Ca´Foscari, univerzity v Bernu a rakouské akademie věd, napsala agentura ANSA. Podle autorů studie ledovce pokrývaly během celého holocénu pouze alpské vrcholy v nadmořské výšce 4000 metrů a více.

Více souvisejících

Ötzi (mumie ledového muže z Rakouska) historie Rakousko věda výzkum Alpy Mumie

Aktuálně se děje

před 54 minutami

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 3 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 4 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Týdenní výhled filmů: Návrat sloního muže, brutálního Medvídka Pú a portrét frontmana Olympicu

Pravidelný výhled začínajícího filmového týdne představí šest premiérových titulů v kinech a zároveň upozorní na některé z nových přírůstků do katalogů rozmanitých VOD platforem. Kina opanují horory a komedie.

Zdroj: Martin Pleštil

Další zprávy