Jak si naplánovat denní režim: Důležité je nejen co jíme, ale i kdy

Obezita, cukrovka, infarkty a další civilizační choroby ničí lidstvo. Dodnes nikdo neví, co přesně za jejich epidemií stojí. Vědci jsou čím dál více přesvědčení o tom, že není tak důležité "co" jíme, ale mnohem důležitější je "kdy".

V Americe se mladí lidé potýkají s problémem, kterému se říká "15 v prváku". Podivné pořekadlo naráží na to, že po prvním ročníku stráveném na univerzitě americká mládež přibírá průměrně 15 liber na hlavu, což je přibližně 7 kilogramů. Mladí Američané se za studiem stěhuji z rodného hnízda často na velké vzdálenosti, a na rozdíl od jejich českých kolegů se domů nevrací každý víkend a neodváží si zásoby jídla zase zpátky na vysokoškolské koleje.

Dlouho se soudilo, že za přibíráním studentů stojí zejména častý přechod z domácího jídelničku na fast food. Badatelé na poli diabetologie jsou však přesvědčení, že druh jídla na posun šipky na váze u studentů nemá zásadní význam. Studenti často omezí své pohybové aktivity, což by nebyl nijak překvapivý poznatek, větší vliv má pravděpodobně noční život studentů na univerzitě. Drtivá většina studentů chodí spát až po půlnoci, což je spojeno nejen s nočními svačinkami, ale také s pitím alkoholu, ovšem musí vstávat na další den na přednášky.

Představa, že kalorie zkonzumované večer již nestačíme spálit kvůli poklesu aktivity je však příliš zjednodušená. Vědecká měření například ukázaly, že organismus na trávení jídla dopoledne vydá více energie než večer. 

Životní styl člověka se za posledních 150 let změnil zásadním způsobem. Může za to jeden prostý vynález, kterým je elektrické světlo. Bez svítících žárovek lidé totiž jedli zásadně, když na svoji pochoutku viděli a to bylo především ve dne. Většina lidí v severní Americe jí jídlo v 15 hodin dlouhém intervalu za den a nejí v podstatě jen když spí. Ovšem lidský organismus se evolučně vyvinul tak, že byl zvyklý přijímat potravu v mnohem kratším časovém intervalu.

V nedávno publikované studii vědci porovnávali fyzický stav lidí, kteří spali jen pět hodin denně po dobu osmi dnů. Citlivost lidí na hormon inzulín znatelně klesla a zvýšilo se riziko rozvoje diabetu 2. typu a stejně tak nebezpečí srdečních problémů. V druhé skupině, v níž lidé také chodili spát pouhých pět hodin denně, ovšem v různou denní dobu, byly problémy ještě výraznější. U mužů byla necitlivost na inzulin ještě výraznější než u žen. Výzkum napovídá, že za civilizační choroby nemůže ani tolik skladba potravy, ale narušený spánkový režim, který je dnes zcela běžný, díky tak banální věci jako je rozsvícení žárovky.

Večer, respektive po západu slunce, totiž inzulín nemá takový efekt jako za dne, což způsobuje civilizační choroby, kterými naši předci netrpěli a které neznají například ani přírodní národy v Africe nebo jižní Americe. Reflektuje to i lidová moudrost, čili snídej jako král, obědvej jako princ, ale večeři měj jako žebrák.

Související

ženy

Vědci zjistili, co s vámi udělá, když budete dva týdny sedět. Výsledek studie děsí

Pohyb je život a lenošení člověku neprospívá. Když člověk nevyvíjí žádnou aktivitu roste obsah tuku v jeho těle a tím se zhoršuje fungování jeho srdce a plic. Podle deníku Corriere della Sera stačí dva týdny bez pohybu, aby se zhoršil metabolický profil, tedy poměr mezi svalstvem a tukem v těle. Tělo se dostane do normálního stavu, když začne znovu sportovat.

Více souvisejících

civilizační choroby věda Cukr - inzulín cukrovka spánek obezita, nadváha, hubnutí

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy