Brno žije vědou. Na Hvězdárně se sešli propagátorské mozky

V pondělí 6. května 2019 se v průběhu Science Party Brno 2019 – v krásných prostorách Otevřené zahrady – sešly tři desítky brněnských propagátorů vědy, techniky a historie, aby nastínily další spolupráci v roce 2019 a následujících. Pokud totiž všechno vyjde, mají se Brňáci a Jihomoravané na co těšit.

To, že neumíráme na banální nemoci, že cestujeme z jednoho kontinentu na druhý, že téměř srůstáme s počítači, máme k dispozici světlo ve dne i v noci, máme co jíst a pít, žijeme dvakrát déle než naši předci… to všechno je výsledkem usilovné práce mnoha a mnoha generací zvídavých lidí, vědců všeho druhu. Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno a koordinátor pro popularizaci vědy a techniky v Jihomoravském kraji

Jihomoravský kraj v roce 2019 podpoří hned několik klíčových akcí, které jsou založeny na interaktivním a hravém přístupu k návštěvníkům. Například Mendel je… vědec v červenci 2019, Festival vědy počátkem září, Noc vědců o pár týdnů později, festival vědy, umění, technologií a makerů Prototyp anebo Svátek světla u příležitosti zimního slunovratu.

Mezi podporované akce patří i Science Party 2019, která proběhla v těchto hodinách, v pondělí 6. května v podvečer v prostorách Otevřené zahrady. Celkem na ni vystoupilo 17 partnerů, všichni na stěžejní téma VODA, přednášeli zde přední odborníci z brněnských vědeckých institucí a z Asociace pro vodu České republiky, dorazilo kolem šesti stovek osob.  Součástí večera byla panelová diskuze mladých vodních profesionálů (YWP CZ). Hlavním přínosem však byla aktivní účast partnerů napříč vědeckým, soukromým i neziskových sektorem.

Chceme přivést vědu blíž k lidem a ukázat jim, proč je důležitá, jak se dotýká jejich každodenního života. Sledujeme velký zájem o různé dny otevřených dveří, ale rádi bychom ukázali, že vědci nejsou jen podivní lidé zavření ve svých laboratořích, ale umí se také bavit a umí i bavit vědou. Markus Dettenhofer, výkonný ředitel CEITEC

Propagaci vědy, techniky i historie samozřejmě podporuje statutární město Brno. V nejbližších měsících se rozhodne o pojmenování Uličky Kurta Gödela, což je spojnice kolmé na ulici Pekařskou, ústící do parku Studánka. Tedy za rohem rodného domu Kurta Gödela. V lednu 2020 se připravuje velká, mezinárodní konference právě o této výjimečné brněnské osobnosti.

V průběhu setkání brněnských popularizátorů vědy, techniky i historie bylo oznámeno také pokračování a rozšíření projektu Prvňáčci v říši vědy, díky kterému jihomoravští prvňáčci první den školního roku dostanou volné vstupenky do několika institucí – například Archeopark Pavlov, Hvězdárna a planetárium Brno, Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity v Brně, Muzeum brněnska, Technické muzeum v Brně, VIDA! science centrum. Dohromady se mohou nejmladší žáci těšit na více než 50 tisíc vstupenek!

Náš moderní svět nespadl shůry, měli bychom si to každý den připomínat. A také pomáhat rozvoji kritického způsobu myšlení. Proto se od letošního roku budeme společnými silami angažovat i v propagaci významné brněnské osobnosti – Gregora Mendela. Jeho jméno znají snad všichni, ale ruku na srdce, kolik obyvatel Brna vysvětlí, co všechno fakticky dokázal? Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno a koordinátor pro popularizaci vědy a techniky v Jihomoravském kraji

Související

Temnalóna v Brně

Co je Temnalóna? Festival planet bude letos v Brně ve znamení světla a tmy

Již po páté se lidé mohou vydat na Kraví horu a setkat se s impozantními modely vesmírných těles. Letošní atrakcí je Temnalóna – zmenšený model noční podoby planety Země, který je osvětlen pouze světlem přítomným díky lidské civilizaci. Kromě toho je v parku k dispozici výstava fotografií pořízených z paluby Mezinárodní kosmické stanice a letní kino s kosmickým námětem. Součástí programu jsou také podvečerní přednášky a projekce v digitálním planetáriu. Doprovodný program je navíc plánován na sociálních sítích, aby si každý mohl najít to, co ho nejvíce zaujme – ať už je to větší či menší nadšenec, laik nebo odborník ve vesmírných tématech.

Více souvisejících

Hvězdárna a planetárium Brno

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 59 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

Bělorusko zahájilo nečekanou inspekci nosičů jaderných zbraní. Zúčastní se cvičení s námi, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy