Přijde po zákazu plastů i konec oblečení? Odborníci prozradili, co budeme nosit

Lidé stále více nakupují ekologické oblečení, i když část z nich odrazují vyšší ceny. Moderní designeři proto neustále přichází s nápady na stále více udržitelné materiály vhodné pro výrobu oblečení. V současné době se tak dají sehnat například šaty z plastu, pomerančové kůry a starých dek. Ty mohou jednou sloužit jako náhrada za současné oděvy.

Podle webu rbk.ru agentury McKinsey a Business of fashion zveřejnily výzkum, ve kterém zjistily, že lidé z generace mileniálů stále více podporují ideu udržitelnosti, ale při nákupech se řídí především cenami.

69 procent konzumentů tvrdí, že chtějí nakupovat zboží se značkou eco-friendy, ale jenom 34 procent je připraveno zaplatit za něj více peněz. Čistá výroba je totiž dražší a vede k větším cenám za zboží, ale i přesto po něm poptávka stále roste.

Tomu se podle serveru přizpůsobuje i trh. Zlato a brilianty musí být čisté. Kožišina je vyhlášená nezákonnou, v roce 2018 přestala používat kožišinu italská oděvní společnost Gucci, poté i Chanel. Na řádě jsou naturální kůže a bavlna. Například na pěstování bavlny jen pro jedno tričko je potřeba skoro 3 tisíce litrů vody. Není proto vyloučeno, že se jednou bavlna ocitne na stejném seznamu, jako nyní jednorázové plasty.

Rovnocenná náhrada těchto materiálů však doposud neexistuje, a proto se svět učí recyklovat. Nový materiál se ale aktivně hledá. Například skupiny Kering a LVMH poskytují granty chemikům a biologům, kteří experimentují s ekologickou výrobou textilu.

Každá velká univerzita, ve které se studuje design oblečení, má vlastní laboratoř, ve které se experimentuje například s rozkládajícím se textilem, ekologickými barvivy nebo mycími prostředky, založenými na mikrobech požírajících špínu.

Podle webu už nyní existuje alternativní naturální materiál, který využívají i někteří designeři z velkých oděvních firem. Jde o organickou bavlnu, která se pěstuje bez chemikálií a za použití třikrát menšího množství vody. Jediným její nedostatkem je vyšší cena.

Ekologická móda má vlastní ambasadory. Například britská modní návrhářka Stella McCartneyová aktivně experimentuje s novými materiály. V její kolekci jaro/léto 2019 jsou přítomny „krokodýlové“ mokasíny. Vypadají jako skutečné, ale jsou vyrobené z ekologické gumy.

McCartneyová je známá tím, že umí vytvořit důstojné oblečení z umělých materiálů. Například pro Adidas vyrábí oblečení z recyklovaného plastu. Také pracuje s umělým hedvábím, které se tvoří z droždí fermentovaného ve vodě s cukrem.

Další ambasadorkou je herečka Emma Watsonová, která nosí pouze ekologické oděvy. Například pro návštěvu Met Gala v roce 2016 zvolila šaty od Calvin Klein vyrobené z plastových láhví.

Firma Nike také několik let vyrábí podrážky z plastových láhví a už s nimi prodala víc než milion tenisek. Podle rbk.ru je Nike jeden ze světových lídru ve výrobě obuvi a oblečení z recyklovaných materiálů.

Přijímá například použité tenisky od svých zákazníků, ty následně rozmělňuje a vzniklý materiál používá pro výrobu pokrytí dětských a sportovních hřišť.

Plast je vnímán jako nepřítel všeho živého, a proto se módní odvětví snaží přijít na to, jak z něj udělat použitelné oblečení. Například švédská oděvní společnost H&M už šest let vyrábí vlákno pro oblečení z plastového odpadu.

V roce 2018 se základem její kolekce Conscious Exclusive stalo vlákno Econyl vyrobené z recyklovaných nylonových rybářských sítí a vlasců. V šatech z takového materiálu chodí na veřejné akce i hvězdy, například americká herečka Olivia Wilde a francouzská herečka a zpěvačka Vanessa Paradis.

Používají se ale i více neobvyklé materiály. Například italská oděvní firma Salvatore Ferragamo dělá šaty z vláken pomeranče. Zpracovává se kůra zbylá po přípravě pomerančového džusu.

Dalším ekologickým trendem v módě je znovuvyužití starých věcí, například textilů, který zbyl na skladech. Uhlíková stopa takového oblečení je mnohem menší, protože není potřeba vyrábět nový materiál.

Tomuto oblečení se věnuje americký designer Emeli Bode, který vyrábí oděvy například ze starých věcí jako deky, ručníky, ubrusy, potahy na nábytek. Podobný trend existuje i v designu interiérů. Příkladem je ruská firma Like lodka, která dělá nábytek ze starých indonéských rybářských lodí. 

Související

Návrhy na perfektní plesové šaty pro každý typ postavy

Návrhy na perfektní plesové šaty pro každý typ postavy

Jestliže hledáte trendy plesové šaty, musíte při jejich výběru zvážit hned několik důležitých parametrů. Že nevíte, o která kritéria se jedná? Nezoufejte a čtěte dále. My vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme.
oděvy

Češi při finančních problémech nejprve šetří na výdajích na oblečení, zábavu a dovolenou

V případě finančních problémů Češi nejprve šetří na výdajích na oblečení, zábavu a dovolenou. Významně také vzrostl počet lidí, kteří omezují spotřebu energií a vody. Jen minimum Čechů by finanční problémy řešilo půjčkou od známých nebo od finančních institucí. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek korporátních zákazníků.

Více souvisejících

oděvy Vědci Ekologie

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 5 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 6 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy