Průlom v boji s Parkinsonovou chorobou? Čeští vědci přišli s novou metodou

Nedávný třas německé kancléřky Angely Merkelové vyvolal spekulace, zda netrpí Parkinsonovou chorobou. Tato nemoc se projevuje právě znatelným třesem i v klidovém stavu, ztuhlostí svalů a potížemi s řečovou artikulací či zpomaleností. Pro ty, kdo chorobou skutečně trpí, je tu však naděje. Objev českých vědců by mohl rozpoznat nemoc ještě před jejím propuknutím

Na nové metodě objevu choroby pracuje špičkový český neurolog David Školoudík. Spočívá v analýze mozku prostřednictvím ultrazvukové sondy. Ta po přiložení ukáže změť šedých odstínů, z nichž lze detekovat zdravotní stav pacienta.

Lékaři si všimli, že u lidí nemocných Parkinsonovou nemocí se objevuje v mozku černá hmota. Lze ji zachytit právě při ultrazvuku, je to však složité, protože lidské oko nedokáže rozpoznat velmi jemné odchylky šedých odstínů.

Dokáže to však počítač. Školoudík pracuje spolu s IT speciality na testu software, který umí tyto údaje z ultrazvukové sondy analyzovat a změny na mozku odhalit. Sever iDNES.cz podotýká, že program funguje tak, že se analyzuje obraz pixel po pixelu a lékaři se ukáže konkrétní detail.

„Vymysleli jsme algoritmus, který počítá dvě nezávislé veličiny a z nich teprve vytváří finální číslo, které stanoví riziko dané nemoci. To už funguje, máme otestované, že program je stejně přesný jako těch několik pár expertů na světě, v některých případech dokonce přesnější,“ sdělil televizi Nova Školoudík.

Právě jen špičkoví neurologové dokáží zatím objevit, zda pacientovi hrozí Parkinsonova choroba. Program by tak umožnil, že by se to dokázali zjistit i běžní lékaři. Mohl by též být použit k zjištění sklonů k depresím či k Alzheimerově chorobě.

Znaky toho, zda bude mít pacient Parkinsonovu chorobu, lze zjistit od dvacátého roku pacienta. Lékaři zatím neumí blokovat nemoci, protože prevenční léky jsou zatím testovány jen na zvířatech kvůli tomu, že nebylo možné najít pacienty bez příznaků choroby. Projekt však může najít potenciální kandidáty pro zkoušky této prevenční léčby.

Program není jediný způsob, jakým se čeští vědci pokouší odhalit možnou Parkinsonovu chorobu. Jedním z nich je i pozorování poruch v REM spánku. Normálním lidem se běžně zdají v této fázi sny. Mozková kůra by měla být odpojena od zbytku těla, aby nikam neodcházeli a neřešili, co vidí ve snech.

„U těchto lidí to dobře nefunguje, protože kůra není odpojená dostatečně. Ukazuje se, že právě u těchto lidí je pravděpodobné, že se rozvine nějaká forma neurodegenerace. Může to být Parkinsonova nemoc, ale i cokoli jiného,“ vysvětlil serveru iDNES.cz  vedoucí centra Neurologické kliniky I. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Robert Jech, proč právě tato metoda může pomoci zjistit Parkinsonovu chorobu.

Na výzkumu této zákeřné nemoci se podílí i mladí vědci. V roce 2018 během každoročního klání Biosignal Challenge pořádaného Fakultou elektrotechniky ČVUT ve spolupráci s Fyziologickým ústavem AV ČR a 1 a 2. lékařskou fakultou UK zvítězili tři studenti oboru Biomedicínské inženýrství a bioinformatika z Vysokého učení technického (VUT) v Brně s projektem diagnózy Parkinsonovy choroby na základě řečových aktů prostřednictvím umělé inteligence.

V ČR trpí Parkinsonovou chorobou asi 50 000 osob. Nejčastěji postihuje lidi nad 50 let, může se projevit i dříve. Např. bývalý horník Pavel onemocněl Parkisonem v 27 letech.

Související

Věda, ilustrační fotografie

Pokrok v boji s Parkinsonem. Australští vědci vyvinuli speciální hydrogel

Australští vědci vyvinuli hydrogel, jenž by mohl posloužit při jednorázovém zákroku u nemocných s Parkinsonovou chorobou a možná také u osob s dalšími neurologickými onemocněními. Gel, jenž se skládá z aminokyselin, mohou zdravotníci vpravit do mozku pacienta a látka poté pomůže s nápravou poškození. Agentuře Reuters to řekl jeden z členů vědeckého týmu.

Více souvisejících

Parkinsonova nemoc lékaři věda mozek

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy