Galaxie Andromeda je podle vědců „kanibal“

Andromeda - Galaxie Andromeda se podle vědců rozšiřuje tím způsobem, že pohlcuje hvězdy z jiných galaxií. Zprávu o tom přinesla agentura Reuters.

Když mezinárodní tým vědců zmapoval galaxii Andromeda, objevil na jejích okrajích zbytky "trpasličích galaxií“. Dosud zde byla pouze hypotéza, že větší galaxie jsou obklopeny zbytky menších galaxií, jež pohltily. Nyní však astronomové při historicky prvním detailním výzkumu Andromedy pořídili snímky, jež dokazují, že galaxie opravdu roste právě tímto způsobem. Objevili totiž hvězdy, jež nemohly vzniknout uvnitř této galaxie.

Snímky pořízené při výzkumu dokazují tento hierarchický postup tvoření galaxií.

Astronomka Pauline Barmbyová z univerzity v Ontariu vysvětlila, že původ některých hvězd lze určit podle vzorců v jejich oběžných drahách. „Andromeda je natolik blízko, že lze zmapovat všechny její hvězdy. A když vidíte na jejím vzdáleném okraji velký shluk hvězd se stejnou drahou, víte, že tam nemohly být odjakživa,“ řekla.

Andromeda, která se nachází asi 2,5 milionů světelných let od Země se stále rozšiřuje.Vědci například zpozorovali několik hvězd náležících k menší galaxii Triangulum, jak se „natahují“ směrem k Andromedě. „Nakonec se tyto dvě galaxie možná úplně spojí,“ prohlásil astrofyzik Scott Chapman z Oxfordské univerzity.

„Ironicky, vznik i zánik galaxií jsou spolu ruku v ruce,“ vysvětluje.

Související

M51 - Whirlpool Galaxy deep field, autorem je Libor Richter z Tuchořic.

Dechberoucí krásná česká astrofotografie je M51 - Whirlpool Galaxy deep field

Snímek ze soutěže Česká astrofotografie měsíce, která je pořádána pod záštitou České astronomické společnosti, nás zavede do části oblohy, kde nám výhled do hlubokého vesmíru neruší na hvězdy bohaté oblasti roviny naší vlastní Galaxie. Budeme hledět do souhvězdí Honicích psů, na krásnou spirální galaxii M51, kterou nám tentokrát přinesl astrofotograf Libor Richter.
ID2299

Astronomové poprvé pozorovali umírající galaxii

Astronomové poprvé pozorovali, jak "umírá" galaxie ve vzdáleném vesmíru. Vědci z Evropské jižní observatoře (ESO) zachytili stopy vzdálené galaxie, která rychle ztrácí schopnost vytvářet nové hvězdy, informovala agentura AFP. K pozorování použili observatoř ALMA, jež je umístěná v Chile. Světlo z galaxie putovalo k Zemi zhruba devět miliard let.

Více souvisejících

Galaxie vesmir

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Lipavský nechal předvolat ruského velvyslance kvůli kyberútokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy