K evoluční teorii inspirovala Darwina plavba kolem světa

Plymouth, Praha - Před 180 lety, 27. prosince 1831, vyplula z anglického Plymouthu na vědeckou výpravu kolem světa plachetnice Beagle. Na její palubě byl i mladý přírodovědec Charles Darwin, který v jejím průběhu učinil řadu závažných objevů a pozorování, jež ho přivedly k zásadní myšlence o evoluci druhů. Hlavním cílem expedice pod vedením kapitána Roberta Fitzroye bylo přesně zaměřit a zmapovat pobřeží jižní části Latinské Ameriky a povodí řeky Santa Cruz. Skrytě pak měla výprava posílit zájmy britské koruny ve španělských koloniích.

Víc než podrobná měření a mapy ale nakonec expedici proslavila účast začínajícího anglického přírodovědce Charlese Darwina. Jeho systematická pozorování a nálezy týkající se živé i neživé přírody v Jižní Americe a na Galapágách se totiž staly základem pro jeho převratnou evoluční teorii přirozeného výběru druhů. "Cesta na lodi Beagle byla nejdůležitější událostí v mém životě, která určila všechnu mou pozdější činnost," svěřil se přírodovědec ve své autobiografii. Bylo mu necelých 23 let, když vyrazil na dobrodružnou plavbu kolem světa na doporučení profesora botaniky svého přítele Johna Henslowa, jehož přírodovědné kurzy navštěvoval. Darwin právě dokončil bakalářské studium teologie na Cambridgeské univerzitě, kterou studoval na otcovo přání a za sebou měl krátké studium medicíny v Edinburgu. Podle svých slov byl jen průměrným studentem. Od mládí ale miloval přírodu a toulky v okolí Shrewsbury, kde se 12. února 1809 narodil jako pátý ze šesti dětí bohatého lékaře. Byl též nadšeným myslivcem, sběratelem hmyzu a rovněž příznivcem argumentu božího záměru v přírodě.  Pětiletá výprava, která skončila v Plymouthu 2. října 1836, ale jeho názor na "stvoření" definitivně pozměnila. Klíčový byl pro Darwinovo poznání hlavně pobyt na ekvádorském souostroví Galapágy, kde ho zaujal zejména tucet druhů ptáků pěnkavovitých, kteří se lišili výrazně jen tvarem a velikostí zobáku. Darwin a po něm i další vědci usoudili, že tito ptáci (dnes nazývaní "Darwinovy pěnkavy") se vyvinuli ze společného předka adaptací na potřebu získávat potravy z různých zdrojů. Na své teorii přirozeného výběru pracoval Darwin přes 20 let, protože se snažil o co nejobecnější platnost. Své závěry publikoval ve slavném díle O původu druhů v listopadu 1859. A možná že by tuto teorii za života ani nepublikoval nebýt Alfreda Russela Wallaceho. Tento britský přírodovědec totiž v roce 1858 požádal staršího kolegu o posouzení svých poznatků. "Pan Wallace, který nyní studuje přírodu na Malajském souostroví, došel téměř k týmž závěrům jako já," přiznal Darwin gentlemansky ve svém nejslavnějším díle.  Darwinova teorie nabourala po dlouhá staletí jediné přijímané tvrzení, že svět byl stvořen bohem. Sám Darwin, který zemřel 19. dubna 1882, ale o stvoření světa bohem nepochyboval, tvrdil však, že ten "na počátku vdechnul život do několika forem života, možná jen do jedné". Jeho současníkům vadila spíše představa, že by měli za své přímé předky považovat lidoopy.  Zážitky z výpravy na lodi Beagle publikoval Darwin pod názvem Přírodovcova cesta poprvé v roce 1839, poté následovala další přepracovaná vydání. 

Související

Darwin, Charles

Darwinova teorie má vážné trhliny: Vědcům se přímo před očima vyvinul nový druh ptáka

Londýn/Galapágy - Další kreacionistický mýtus vzal za své. Na Zemi se totiž objevil nový druh opeřence, a to přímo před očima biologů. Stalo se to navíc mnohem rychleji, než by kdo očekával. Včetně samotného Charlese Darwina, který výzkumu na Galapágách, kde se nový druh ptáka objevil, věnoval podstatnou část života. O významném objevu informoval žurnál ILF Science.
Charles Darwin

Darwin proti církvi? Tohle otřáslo Amerikou

Scopesův opičí proces neboli soudní proces stát Tennessee vs. John Thomas Scopes otřásl Amerikou v létě 1925. Tento osmidenní proces se týkal výuky teorie evoluce na státních školách ve státě Tennessee. A ačkoliv Scopes prakticky vzato prohrál, tento soudní proces byl výhrou pro podporovatele evoluční teorie.

Více souvisejících

Charles Darwin

Aktuálně se děje

před 2 minutami

před 33 minutami

před 50 minutami

Peter Pellegrini

Pellegrini: Někteří politici nejsou schopni sebereflexe. Na kulatý stůl nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Bouřka, ilustrační fotografie.

Počasí: V Česku dnes udeří bouřky. Meteorologové upřesnili výstrahu

V Česku od dnešní 14. hodiny hrozí silné bouřky. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahu, která se nově týká severních, severovýchodních a východních Čech a části Moravy až do půlnoci. Nejmenší pravděpodobnost výskytu bouřek je na jižní Moravě a v částech Vysočiny a Zlínského kraje.

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico je mimo ohrožení života, oznámili lékaři

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se ve středu stal obětí atentátu, je aktuálně mimo ohrožení života, uvedl v neděli vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD). Ficův stav je ale nadále vážný. 

před 5 hodinami

Policie SR, ilustrační fotografie

Slovenská policie obvinila lidi, kteří schvalovali atentát na Fica

Slovenská policie obvinila tři lidi, kteří na sociálních sítích schvalovali středeční atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), uvedla policejní mluvčí Denisa Bárdyová. Obvinění jsou v cele předběžného zadržení, informovala agentura TASR. Fico je hospitalizován v nemocnici v Banské Bystrici ve vážném, nicméně stabilizovaném stavu. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi především díky čtyřem bodům kapitána Červenky jasně přehráli Brity 4:1

Z pohledu českého národního týmu to byl v sobotu pohodový večer. Proti Britům, kteří nikterak výrazně českým hráčům duel nezkomplikovali a umožnili jim bezstarostnou cestu za dalšími třemi body, tak svěřenci kouče Radima Rulíka v klidu došli k výhře 4:1. Tu navíc režíroval ten nejzkušenější z Čechů, samotný kapitán Roman Červenka, jenž zaznamenal čtyři asistence. Do utkání pak nastoupil i Martin Nečas, který teprve kolem sobotního poledne přiletěl ze zámoří, ovšem na své první body na turnaji si bude muset ještě počkat.

včera

Král Charles III.

Karel III. vezme do Francie další dva zástupce monarchie. Kate zůstane doma

Za zlověstné signály mohou někteří Britové považovat poslední informace zevnitř monarchie. Zatímco král Karel III. se vrátil k povinnostem a chystá se dokonce do ciziny, princezna Kate, která si vyslechla stejnou diagnózu, se nadále drží v ústraní. Nebude ani součástí královské delegace do zahraničí. 

včera

včera

Drtivý úder střelami ATACMS proti Rusům. Ukrajinci zničili stíhačky a palivová zařízení, dokládají satelitní snímky

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy