Na noční obloze lze vidět pouhým okem pět planet Sluneční soustavy

Praha - Na přelomu února a března bude možné spatřit na noční obloze postupně všech pět nejjasnějších planet Sluneční soustavy - Merkura, Venuši, Marse, Jupitera a Saturna. Všechny planety budou viditelné pouhým okem, uvedl ve středu Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR .

V podobném postavení byly planety naposledy v roce 2004 a stejný úkaz budou moci lidé vidět až za tři roky nebo až v roce 2036.

Astronomové připomínají, že planetu Merkur není možné na noční obloze běžně spatřit, protože nebývá úhlově daleko od Slunce, a proto se i přes svou jasnost ztrácí. Nejvíce se od slunce vzdálí 5. března, kdy budou nejlepší podmínky k pozorování této planety.

Venuše je vedle Slunce a Měsíce nejjasnějším objektem na nebi. Večernice či Jitřenka, jak bývá tato planeta lidově nazývána, je společně s Jupiterem na nebi pozorovatelná už několik měsíců. Jupiter obklopený svými čtyřmi nejjasnějšími měsíci, se k Venuši pomalu přibližuje. Nejblíže si planety budou 14. března.

Mars, známý jako rudá planeta, stojí v opozici ke Slunci a je díky tomu patrný po celou noc. "Vypadá jako naoranžovělá hvězda zářící jen o něco méně než nejjasnější hvězda jižního obzoru - Sírius. Ve větším dalekohledu se dá pozorovat i jeho světlá polární čepička," uvedl Suchan.

Saturn vychází na oblohu před 22. hodinou a je mezi pozorovateli nejoblíbenější, protože jeho prstence jsou vidět už malými dalekohledy, ve větších je dokonce možné vidět i mezery mezi jednotlivými prstenci či největší měsíc Titan.

Astronomové uvádějí, že pro pozorování planet není třeba žádných přístrojů, jen kvůli Merkuru je potřeba najít místo s odkrytým západním obzorem.

Související

Sonda Hayabusa-2 a těžba na planetce 1999JU3

Vesmírná sonda se vrací s kousky asteroidu. Vesmírem plula 5 miliard kilometrů

Sonda Hayabusa2 se po dlouhé pouti vesmírem přiblíží Zemi. Podle plánu by měla 6. prosince 2020 shodit kapsli s nasbíraným materiálem na poušť poblíž městečka Woomera v Jižní Austrálii. Sonda Japonské vesmírné agentury (Japan Aerospace Exploration Agency – JAXA) na Zemi přinese sto miligramů materiálu z asteroidu Ryugu.

Více souvisejících

sluneční soustava

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy