Nobelova cena udělená čínskému disidentovi je správný krok

Oslo - Představitelé západních zemí i významné osobnosti a organizace uvítali páteční udělení prestižní Nobelovy ceny za mír vězněnému čínskému disidentovi Liou Siao-paovi a vyzvali Peking k jeho propuštění. Informuje o tom agentura AFP

K okamžitému propuštění Liou Siao-paa vybídl tibetský duchovní vůdce dalajlama. "Udělení ceny za mír je uznáním mezinárodního společenství, že stále více Číňanů žádá v jejich zemi politické, právní a ústavní změny," řekl dalajlama, který Nobelovu cenu za mír získal v roce 1989.

"Toto rozhodnutí Nobelova výboru doslova ztělesňuje ochranu lidských práv na celém světě," řekl francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. "Francie, stejně jako celá Evropská unie, vyjádřila své znepokojení po zatčení Liou Siao-pa a již mnohokrát vyzývala k jeho propuštění. Tuto výzvu nyní opakujeme," dodal Kouchner.

Stejně tak vyzvalo k osvobození čínského disidenta Německo. "Německá vláda naléhá na jeho propuštění, aby si osobně mohl převzít své ocenění. V minulosti jsme již vyvíjeli nátlak na jeho osvobození a budeme v tom nadále pokračovat," sdělil mluvčí německé vlády Steffen Seibert.

Udělení Nobelovy ceny čínskému disidentovi uvítal polský laureát ocenění Lech Wałęsa. "Jsem velmi spokojen s rozhodnutím Nobelova výboru. Považuji to za výzvu pro Čínu i celý svět," prohlásil Wałęsa, někdejší lídr polského protikomunistického hnutí Solidarita, který byl cenou za mír oceněn v roce 1983.

"Svět musí dát jasně najevo, že je připraven Číně pomoci vstoupit do oblasti, kde se respektují základní principy a hodnoty demokracie. Čína je velká země a musíme ji respektovat, ona však musí rovněž respektovat normy a hodnoty dodržované ve většině světa," dodal Wałęsa.

Ke gratulacím se připojil i Barroso

Dalším, kdo se k ocenění čínského disidenta vyjádřil, byl předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek. "Máme v něm jednoho z nejvytrvalejších obhájců lidských práv, který mírovými prostředky bojoval za svobodu vyjadřování. Stojí za hodnotami a základními svobodami, které Evropská unie a Evropský parlament považují za milníky společnosti. Jeho případu se Evropský parlament věnoval několikrát," uvedl Buzek.

Ke gratulacím se připojil rovněž předseda Evropské komise José Manuel Barroso. "Rozhodnutí Nobelova výboru je poselstvím a podporou pro všechny lidi na celém světě, kteří často s velkou osobní obětí bojují za svobodu a lidská práv," řekl Barroso.

Disidentova manželka Liou Sia byla z rozhodnutí Nobelova výboru nadšená. "Jsem velmi rozrušená, nevím, co mám říct," řekla. "Chtěla bych všem poděkovat za podporu mého muže. Chtěla bych poděkovat Nobelovu výboru, Václavu Havlovi, dalajlámovi a mnoha dalším lidem," dodala Liou Sia s tím, že "důrazně žádá čínskou vládu o manželovo propuštění".

Čína: Nobelův výbor porušil principy ceny za mír

Naopak Peking reagoval prohlášením, v němž napsal, že Nobelův výbor porušil principy ceny za mír. Udělení ocenění označil za „obscénní“.

Liou Siao-po byl v roce 2008 zadržen policií a o rok později odsouzen na 11 let za podvratnou činnost. Důvodem byl dokument inspirovaný československou Chartou 77 a podobně pojmenovaný – Charta 08. Během čekání na rozsudek mu byl odmítnut kontakt s manželkou i právníkem.

Liou Siao-po si trest odpykává v provincii Liao-ning, vzdálen tisíce kilometrů od ženy a přátel v Pekingu. Liou si již dříve odseděl pět let za podporu mírových demonstrací na pekingském náměstí Nebeského klidu v roce 1989.

Chartu 08 předloni v prosinci u příležitosti 60. výročí Listiny základních práv a svobod podepsalo 303 čínských aktivistů, právníků, intelektuálů, akademiků, bývalých členů vlády, ale i dělníků a rolníků. Iniciativa požaduje respektování lidských práv a demokratické reformy. Navzdory snaze čínské komunistické vlády se dokument rychle šířil internetem a svůj podpis pod něj připojilo více než 10 tisíc Číňanů.

Související

Donald Trump

Donald Trump byl nominován na Nobelovu cenu za mír

Bývalý americký prezident Donald Trump byl znovu navržen na udělení Nobelovy ceny za mír. Kongresmanka za Republikány Claudia Tenney tvrdí, že Trump sehrál klíčovou roli při zprostředkování mírových dohod mezi Izraelem a arabskými zeměmi - Spojenými arabskými emiráty a Bahrajnem - v roce 2020. 

Více souvisejících

nobelova cena

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Velká Británie

Americká média očekávají komplikace ve vztazích Británie a USA. Starmer a Trump si nemohou rozumět

Přední americká média se pustila do kritiky situace ve Velké Británii. Vztahy mezi Brity a Američany jsou pro transatlantické partnerství nesmírně důležité a současné okolnosti mohou vést k tomu, že se výrazně ochladí. Na premiérský post brzy pravděpodobně nastoupí někdejší vrchní státní zástupce Keir Starmer a pokud dojde ke zvolení Donalda Trumpa do Bílého domu, bude Brit muset udržovat diplomatické vztahy s osobou uznanou vinnou z několika zločinů. 

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Keir Starmer

Nového britského premiéra král jmenuje už v pátek, zřejmě půjde o Starmera

Lidé ve Spojeném království si volí do Dolní sněmovny 650 poslanců. Dolní komora britského parlamentu, anglicky známá po jménem House of Commons, zahrnuje politiky ze všech čtyř částí země. Jde o 543 zástupců z Anglie, 57 ze Skotska, 32 z Walesu a 18 ze Severního Irska. Aby tedy strana měla většinu, musí získat 326 křesel. 

včera

včera

včera

včera

včera

Britové jsou opravdu unavení, říká Brusenbauch Meislová pro EZ. Nejspíše si zvolí Labouristy

V Británii dnes odstartovaly parlamentní volby v nichž se patrně rozhodnou mezi dvěma tradičními stranami – Konzervativní a Labouristickou. „De facto všechny průzkumy předpovídají Labouristické straně drtivé vítězství. Její náskok konzistentně činí zhruba 20 %, což je opravdu masivní náskok,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz expertka na britský politický systém Monika Brusenbauch Meislová z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. 

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy