Zelení jako noví extremisté: Militantní environmentalisté přicházejí, a svět na to není připraven, píše Foreign Policy

NÁZOR - Podle zahraničního serveru Foreign Policy (FP) přichází nová vlna militantních environmentalistů, na kterou ale svět není připraven. Zatím se omezují na vandalismus a akty občanské neposlušnosti, otázkou je, co přijde později. Podle některých názorů stačí, aby přišla jedna větší klimatická katastrofa a hnutí se rychle zradikalizuje.

V roce 2001 se tajné a bezpečnostní služby soustředily zejména na lokální teroristické skupiny, Irskou republikánskou armádu (IRA) a ETA, kterou následně vystřídali extremisté z Al-kájdy. V roce 2011 na sebe upozornil masový vrah Anders Breivik, který odstartoval pomyslný nástup krajně pravicového extremismu zejména v Evropě. K tomu se objevil Islámský stát (IS). 

A právě na IS se teď všichni soustředí, přitom podle serveru FP se už v roce 2001 v USA objevil nový typ radikalismu - Earth Liberation Front (ELF) - militantní a násilná environmentální skupina, kterou FBI popsala jako domácí teroristickou hrozbu. Buňky této organizace prý mohou být zakořeněné ve 25 zemích po celém světě a jsou zodpovědné za tisícovku kriminálních činů mezi lety 1970 a 2007 jen v samotných USA. Většinu aktů tvoří vandalismus a útoky na zařízení na testování zvířat. Dnes se prý hrozba "ekoterorismu" stává opět aktuální. 

Přitom zelená témata se do povědomí dostala už před několika lety, v některých zemích jsou strany zelených velmi úspěšné. Jenže environmentalismus je také hnutí vyznačující se výrazným odporem proti kapitalismu. A radikální ekologičtí aktivisté se ani po uznání klimatické změny předními politiky nestáhli tak zcela do ústraní. 

Podle FP však existují náznaky toho, že se tyto malé skupiny mohou dál radikalizovat a společnost na to není připravena. S extremisty a teroristy tyto skupinky spojují některé základní znaky. Prvním je pocit křivdy a rozhořčení, charismatický hlasatel myšlenek nebo ideologie. A ekologičtí aktivisté se cítí být rozhořčeni. Jsou rozhořčení i kvůli vědeckým studiím, které předpovídají katastrofické scénáře pro naši planetu, sucha, hlad či přelidnění. V roce 2050 se může kvůli klimatické změně stát z 250 milionů lidí migranti.

Domnívají se také, že poklidný politický aktivismus nefunguje. Ano, náznaky úspěchu tu jsou, do popředí se dostali politici jako Bernie Sanders nebo Jeremy Corbyn či italský Beppe Grillo. Na druhou stranu narůstá potřeba energie, která je nezbytná k chodu planety, může dojít k vyhynutí několika druhů divoké zvěře, pařížská klimatická dohoda vzbuzuje otazníky. 

Jednou ze skupin, která s radikalizuje, je podle FP skupina Earth First! (Země na prvním místě), která nezná kompromis, pokud jde o otázky ochrany planety. K aktivistům se zapojuje velké množství mladých lidí, kteří volají po rázných a rychlých akcích. Většina aktivistů pořádá nespočet demonstrací, pochodů, protestů a mítinků. Na síle nabírají ekoaktivisté hlavně ve Spojených státech a Německu, kde se s každou další velkou plánovanou demonstrací navyšuje počet účastníků. Často dochází i k zatýkání, příkladem mohou být aktivisté ze Standing Rock (Stojící skála) z americké Dakoty, kteří protestovali proti výstavbě potrubí. 

Domácí bezpečnostní služba USA připouští, že je čeho se bát. Ekoteroristé totiž věří, že jejich násilné jednání je oprávněné. Aktivisté jsou na vzestupu také v rozvíjejících se zemích. Tam totiž pociťují globální změny nejvíc. Nepokoje vyvěrají na povrch v Brazílii, kde působí skupina Sociedade Secreta Silvestre, která hrozila útoky při dějství Olympijských her v roce 2016. 

Roger Hallam, specialista na teorie kolektivní akce, se diví, že ještě nepřišel masivnější nástup militantních environmentalistů. Očekává, že se to ale brzo změní. "V nějakém bodě v rámci pěti let dojde ke katastrofické klimatické události. A najednou se zjeví environmentální hnutí v celé své kráse," předpovídá. 

Není jisté, jak se s tím společnost dokáže vypořádat. Zkušenosti z minulosti lidem dávají důvod si myslet, že extremisté jsou zlí, jednají iracionálně a mají špatné úmysly. Najednou tu máme skupinu, která se odvolává na šlechetné cíle záchrany planety a na vědecké teorie. Řešením by podle FP mohly být například některé humanitní kurzy na univerzitách či zapojení se do levicových zájmových sdruženích podporujících recyklaci. 

Nedá se ale očekávat, že by nová vlna radikalismu měla na svědomí životy lidí. Podle analýz se aktivisté soustředí zejména na činy jako je vandalismus, ničení majetku nebo občanská neposlušnost. Bezpečnostní složky a stát by nicméně měly být připravené na možnost eskalace nátlaku a napětí od těchto skupin. 

Související

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Policisté loni řešili 149 nenávistně motivovaných činů, meziročně více

Policie začala v loňském roce řešit celkem 149 nenávistně motivovaných trestných činů, což je meziročně o 41 více. Z loňských případů jich zatím objasnila 69. Terčem skutků byli nejčastěji Židé, následovali Romové a zástupci LGBT+ komunity. Pachatelé se nejvíce dopouštěli násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. Vyplývá to ze zprávy o problematice extremismu, kterou zveřejnilo ministerstvo vnitra.
Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/ Rozhovor

Muslimské bratrstvo bych v EU zakázal, říká Zdechovský. Financování radikálů a extremistů musí skončit

EXKLUZIVNĚ Z BRUSELU - Evropské peníze končí v některých případech u radikálů či extremistů, dokonce i u teroristů. Přímo v Evropském parlamentu na to poukázal český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který poskytl rozhovor pro EuroZprávy.cz u příležitosti konference nazvané Radikalizace a extremismus: Jak EU financuje svou vlastní hrozbu. Řeč přišla i na současnou migrační vlnu, která zatěžuje Česko.

Více souvisejících

extremismus ekologové Strana zelených Greenpeace Islámský stát (IS)

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

NATO míří k tomu, aby překročilo červené čáry na Ukrajině, varuje Maďarsko

Severoatlantická aliance intenzivnějším financováním války na Ukrajině činí mílové kroky směrem k tomu, aby překročila dříve stanovené červené čáry. Podle agentury MTI to prohlásil šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy