Libye buduje armádu, je odhodlaná skoncovat s milicemi

Tripolis - Libye se od pádu Muammara Kaddáfího, který byl svržen za revoluce v roce 2011, zmítá v chaosu, čehož využívají ruzné milice a islamistické skupiny včetně IS. Nyní se severoafrická země rozhodla vytvořit první pravidelnou vládní armádní jednotku.

Budoucí vojáci se v polním táboře v Gharjánu na západě Libye připravují na službu pod palčivým sluncem. Na programu je hlavně posílení fyzické zdatnosti - skoky, šplh, plazení. "Je to základní výcvik a pro nás znamená přechod od civilního života k vojenskému," řekl Isám abú Ghaníma (28), který se má stát členem právě cvičené budoucí prezidentské gardy.

Vláda národní jednoty, za níž stojí mezinárodní společenství, se pokouší prezidentskou gardu sestavit už několik měsíců. Vojáci budou mít za úkol chránit členy vlády, veřejné úřady a diplomatické mise.

"Svět je ochoten nám pomoci, ale stále jsou zde milice a světové společenství nenachází instituce, s nimiž může počítat," řekl k situaci v Libyi plukovník Adnan Turkí, který je mluvčím prezidentské gardy. Od Kaddáfího svržení zůstávají části Libye pod kontrolou různých milicí, jež se podílely na pádu minulého režimu.

Turkí hovořil k asi 200 vojákům shromážděným v sále výcvikového střediska, které leží asi 90 kilometrů jižně od Tripolisu. Aby vojáky motivoval, slíbil jim "dobrý plat, odměny i možnost výcviku v cizině".

Prezidentská garda se má stát jádrem budoucí armády a policie. Měla by mít sedm brigád, prvních asi 600 budoucích vojáků se cvičí ve třech výcvikových táborech. Jeden je v Gharjánu, další jsou v Tripolisu a Misurátě.

Generál Muhammad Štiba řekl, že první operační jednotka je složená z 500 bojovníků, kteří byli najati v ozbrojených skupinách a určeni k ochraně letiště v Tripolisu. Letiště už je pod kontrolou vlády, i když bylo značně poničeno v bojích mezi soupeřícími milicemi v roce 2014. "Snažíme se jednotlivé milicionáře do jednotky zařadit už po dvouměsíčním výcviku v základní vojenské disciplíně. Většina z nich má za sebou vojenskou službu a prošla boji," říká Štiba.

Související

Více souvisejících

Libye armáda Libye

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 20 minutami

před 54 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Čtvrteční nehodu vlaku bez strojvedoucího šetří i policie

Policie vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který odjel bez strojvedoucího a po několika kilometrech vykolejil mezi Čisovicemi a Měchenicemi. Případem se zároveň zabývá i Drážní inspekce. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy