Mugabe prý nechal manželku uchvátit moc, proces jeho odvolávání začne v úterý

Harare - Politici vládnoucí strany Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) na úterní schůzi parlamentu zahájí proces odvolání 93letého prezidenta Roberta Mugabeho z funkce. Prezident vládnoucí v zemi 37 let v neděli odmítl abdikovat a v televizním projevu řekl, že Zimbabwe povede do prosincového sjezdu ZANU-PF, kterému hodlá předsedat.

S odkazem na vyjádření mluvčího strany o tom informovala světová média. Podle britského zpravodajského serveru BBC viní strana, které do neděle Mugabe předsedal, prezidenta z toho, že umožnil své ženě Grace "uzurpovat ústavní moc". Prezident by mohl být zbaven funkce už ve středu.

Od minulé středy je hlava státu v domácím vězení poté, co zimbabwská armáda obsadila vládní budovy a zadržela mnohé čelní představitele státu, údajně aby pročistila Mugabeho okolí od "zločinců". Strana v neděli prezidenta odvolala z funkce předsedy a vyloučila jeho manželku Grace Mugabeovou, která se v posledních týdnech jevila jako pravděpodobná nástupkyně po odchodu svého chotě.

Strana zároveň Mugabemu dala čas na rezignaci do dnešního poledne (11:00 SEČ), prezident ale ultimátum nerespektoval. Dnes ZANU-PF označila svého dlouholetého lídra za původce politické nestability a přičetla mu odpovědnost za "bezprecedentní ekonomický úpadek z posledních 15 let".

Rozhodnutí zahájit proces takzvaného impeachmentu byl podle jednoho činitele vládnoucí strany citované agenturou AP "jednomyslné". Náměstek tajemníka strany pro právní záležitosti Paul Mangwana uvedl, že celý proces sesazení prezidenta by mohl skončit už ve středu. Finální společná rezoluce senátu a poslanecké sněmovny musí získat v obou komorách parlamentu dvoutřetinovou podporu.

Podle Mangwany má snaha podporu i u opoziční strany Hnutí pro demokratickou změnu (MDC), ta se však k věci ještě nevyjádřila. Nejdříve musí ale návrh na odvolání Mugabeho posoudit speciální parlamentní výbor, který bude zřejmě ustanoven v úterý. Sesazení prezidenta povoluje ústava Zimbabwe v případě závažného pochybení, porušení ústavy nebo neschopnosti řídit se ústavou, prosazovat ji a bránit ji, také v případě "nezpůsobilosti", napsal web BBC.

Není jasné, zda by Mugabeho na postu prezidenta po případném sesazení nahradil druhý viceprezident a stoupenec Grace Mugabeové Phelekezela Mphoko, nebo Emmerson Mnangagwa, jehož odvolání z pozice prvního viceprezidenta z 6. listopadu politickou krizi v Zimbabwe odstartovalo. Mnangagwa má podporu armády, muž s přezdívkou "krokodýl" je však kritizován například za působení v pozici šéfa státní bezpečnosti v 80. letech, kdy při vládním tažení proti odpůrcům zahynulo podle odhadů 20.000 lidí. Kritici Mnangagwy se tak obávají, že země pouze vymění jednoho autokratického vůdce za jiného.

"Hluboce zakořeněné struktury, které přivodily tuto změnu vedení, zůstanou nezměněné a nedopustí jakékoli opravdové demokratické reformy," komentoval události pro agenturu Reuters zimbabwský akademik Oxfordské univerzity Miles Tendi.

Podle zpravodaje BBC Andrewa Hardinga každopádně v zemi vládne přesvědčení, že Mugabeho éra je u konce. "Sedmatřicet let, měl jste svou chvíli, teď jste politicky na odpis," řekl šéf vlivné organizace válečných veteránů Chris Mutsvangwa. "Sobotní protesty daly něčemu průchod a lidé věří, že byla překonána určitá hranice," napsal dnes Harding.

Mugabe přesto na úterý svolal schůzi své vlády, první od chvíle, kdy ve středu do ulic hlavního města Harare vjela obrněná vozidla armády. Úřad vlády ale střeží vojáci, zatímco prezidentovi nejbližší spolupracovníci jsou ve vazbě.

Související

Harare, Zimbabwe

Diktátor Mugabe vyháněl bělochy z farem, pozemky jim nyní mají být vráceny

Vláda v africkém Zimbabwe dnes oznámila, že bělošští farmáři, jimž byla v době pozemkové reformy v letech 2000 až 2001 zabavena půda, mohou požádat o její vrácení. V případech, kdy to nebude možné, budou nabídnuty náhradní pozemky. Reformy, při nichž byli běloši vyhnáni ze svých farem, provedla vláda někdejšího prezidenta Roberta Mugabeho, která tak vyvolala velkou ekonomickou krizi.

Více souvisejících

Robert Mugabe Grace Mugabeová zimbabwe

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy