Xenofobie v Africe? Státy mají utemované hranice, volný pohyb osob je sci-fi

Zatímco mnoho Evropanů nepotřebuje pro cesty do většiny afrických států víza, afričtí cestující mají bezvízový styk jen s 22 procenty afrických zemí. Podle serveru BBC se přitom Africká unie (AU) v roce 2013 dohodla, že vízová povinnost bude do roku 2018 pro občany Afriky v rámci kontinentu zrušena. Jediným africkým státem, který nežádá vízum po žádném občanovi AU, jsou Seychely.

Chce-li nejbohatší Afričan, Nigerijec Aliko Dangote cestovat po kontinentu, musí si vyřídit vízum pro 38 států.

Vízová povinnost je v Africe citlivé téma od Kapského Města po Káhiru a vyvolává xenofobní nálady v bohatších státech, píše BBC. "Naši politici jsou směšní v ochraně koloniálních hranic," řekla jihoafrická bloggerka Katchie Nzamaová, která procestovala 35 z 55 států AU.

Africká unie s 1,2 miliardy obyvatel touží po volném pohybu osob v podobné formě, jakou má Evropská unie, avšak potýká se s četnými překážkami. Od Burkiny Faso, kde úřady od přijíždějících požadují za vízum 200 dolarů (asi 4500 korun), po Tanzanii, kde jsou občané jiných afrických zemí za nelegální vstup zatčeni a deportováni.

Příkladem uzavřenosti vůči africkým státům může být Jihoafrická republika, která je vstřícnější vůči mimoafrickému světu než vůči Africe. Bezvízový styk s JAR má jen 15 afrických zemí, zatímco občané 28 evropských států vízum pro vstup do JAR nepotřebují.

Keňa vydává Jihoafričanům víza při příjezdu zdarma, avšak Keňané musejí o vízum do JAR žádat, zaplatit poplatek a počkat na vydání pět pracovních dní. Dva roky po dohodě o postupném rušení víz z roku 2013 JAR naopak politiku zpřísnila. Ekonomické potíže a pokles zájmu turistů ji až nedávno přiměl k uvolnění pravidel.

Rozumnou praxi uplatňují Namibie, Mauricius, Ghana, Rwanda, Benin a Keňa, které vydávají Afričanům víza buď při příjezdu, nebo umožňují tříměsíční pobyt pouze s předložením pasu.

Dangote si na potíže s vízy stěžoval v roce 2016 a je údajně na jednom z prvních míst na seznamu čekatelů na africký pas, jenž nahradí pasy jednotlivých států. Prozatím se tento dokument vydává jen hlavám států, vysokým diplomatům a lidem z vedení AU.

Snadněji lze cestovat v rámci geografických celků - východní, severní, západní nebo jižní Afriky. Vycestovat ale mimo toto teritorium je obtížné. Mezi jednotlivými regiony je málo leteckých spojů a pokud existují, letenky jsou drahé.

"Za let z Keni do Namibie zaplatím totéž jako za cestu do Thajska, let z Nairobi do Dubaje vyjde levněji než let do Maroka," tvrdí keňská bloggerka Winnie Riobaová. Za vízum do Džibutska zaplatila 90 dolarů, zatímco schengenské vízum, jímž získala přístup do 26 evropských států, ji stálo 75 dolarů. Nzamaová tvrdí, že vyřizování víz v rámci Afriky ji přišlo na víc než samotné letenky.

Související

Lidé si prohlížejí portréty obětí rwandské genocidy. Rozhovor

30 let od genocidy ve Rwandě. Nevypukla ze dne na dne, upozorňuje afrikanista Záhořík

Genocida rwandských Tutsiů, během které milice většinové populace Hutuů v průběhu pouhých tří měsíců povraždily mezi půlmilionem až milionem lidí, začala před 30 lety, 7. dubna 1994. Kořeny krvavých tragických událostí však sahají mnohem dále do minulosti a prokombinují historický revanšismus, ekonomické problémy i fanatismus tehdejších lídrů, vysvětluje v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jan Záhořík. Historik a afrikanista z Katedry blízkovýchodních studií Filozofické fakulty Západočeské univerzity v Plzni se v něm vyjádřil nejen k příčinám genocidy, ale například i k roli mezinárodního společenství a někdejších koloniálních mocností, stejně jako k současné situaci ve Rwandě. Zároveň se staví za jasné odlišování běžných ozbrojených konfliktů s mnoha proměnnými od genocidy, kdy je plánem vyhlazení celé skupiny obyvatel. 
Ilustrační foto

Počasí začíná devastovat jih Afriky. Státy hovoří o katastrofě

Klimatický fenomén El Niňo spojený s rozsáhlým suchem stále více ohrožuje potravinovou bezpečnost na jihu afrického kontinentu. V hlavních pěstitelských oblastech v Malawi, Mosambiku, Namibii, Zambii a Zimbabwe spadlo během letního období, které na jižní polokouli trvá od poloviny listopadu do února, jen 80 procent srážek, uvedla v pátek podle serveru France24 Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Více souvisejících

afrika cestování víza Africká unie jihoafrická republika Keňa xenofobie

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy