Nejkrvavější současný konflikt, o kterém jste asi neslyšeli. Má na svědomí více mrtvých než nechvalně známá teroristická skupina

Některé krvavé konflikty jsou zcela mimo pozornost médií. Platí to i pro spor mezi pastevci a zemědělci v Nigérii. Ten je smrtelnější než působení nechvalně proslulé teroristické skupiny Boko Haram, působící na severu země, upozorňuje magazín Foreign Affairs.

Konflikt mezi usedlými zemědělci a pastevci v středním pásu Nigérie doposud vedl k smrti 10 000 lidí v poslední dekádě, 4 000 během posledních dvou let. Podle odhadů International Crissi Group byl ve srovnání s působením skupiny Boko Haram šestkrát smrtelnější. Jen v roce 2018 zemřelo 1 949 lidí.

Než začaly spolu vést boje, obě skupiny dokázaly spolu vycházet v míru. Zemědělci byli zvyklí, že během suché sezóny trvající zhruba od listopadu do června ze severu přijdou pastevci, aby v úrodném pásu napojili svá zvířata. Pokud došlo k nějakým sporům, daly se poměrně snadno vyřešit prostřednictvím lokálních autorit.

Změna nastala v důsledku globálního oteplování. Nastalá dezertifikace (proces proměny úrodného území na poušť a polopoušť) vedla k snižování dodávek vody a orné půdy. To v kombinaci s rozšiřování lidských území a průmyslu učinil z těchto zdrojů ceněnou a velmi chráněnou komoditu. Podle Nigerijské ochranné nadace země ztrácí zhruba 350 000 hektarů půdy ročně.

Mezi zemědělci a pastevci začalo docházet k nedorozuměním, které následně vedly k bojům. Pastevci mohou nechtěně při pasení dobytka zničí úrodu. Rozhněvaní zemědělci na oplátku zabijí dobytek. Pastevci po nich chtějí kompenzaci a pokud nepřijde, útočí na farmáře a zabíjejí ženy i děti. Další zemědělci se o tom doslechnou a berou spravedlnost do svých rukou. Někdy zemědělci zaútočí i jako první na pastevce, kteří s těmito událostmi neměli nic společného, z obav, že přišli znásilnit místní ženy.

Roztáčí se tak kruh násilí s dalekosáhlými důsledky. Tisíce lidí prchá do dalších částí Nigérie. Zásoby jídla se tenčí, jeho cena roste – stejně tak chudoba a hlad. Nigérie se v důsledku konfliktu nachází na hraně národní potravinové krize. Navíc existuje hrozba, že vzrůstající nestability využije Boko Haram ke svým cílům.

Nigerijští politici přesto zatím udělali jen málo, aby hrozivé situaci zabránili. Jednotlivé skupiny je obviňují z toho, že se snaží z konfliktu vytěžit politické body a že chrání jednu stranu na úkor té druhé. Obviňována je i nigerijská armáda, že používá zabijáky k tomu, aby zkonfiskovala půdu.  

Konflikt má i náboženské pozadí. Zatímco zemědělci jsou především křesťané, pastevci jsou muslimové. Současná nigerijská vláda je muslimská, což připívá k nedůvěře zemědělců vůči ní a posiluje jejich přesvědčení, že zločiny pastevců kryje.

Případ ukazuje, jak hluboce provázané a kolik různých faktorů přispívá k násilnostem v Africe. S pokračováním globálního oteplování se dá očekávat, že podobné konflikty vypuknou v dalších částech kontinentu a případně i na jiných světadílech, zvláště těch, kde jsou podobné strukturální problémy jako je chudoba, nezaměstnanost, příkré rozdělení politických skupin aj. Pokud se tyto potíže nevyřeší, dá se též očekávat, že migrační vlny budou s tu větší a tu menší intenzitou dále probíhat.

Související

Tomáš Zdechovský /KDU-ČSL/

Europoslanec Zdechovský připravil rezoluci odsuzující masakr křesťanů v Nigérii. Hlasovat se bude ve čtvrtek

Evropský parlamentu bude ve čtvrtek na svém plenárním zasedání hlasovat o rezoluci odsuzující masakr křesťanů v nigerijském státě Plateau, ke kterému došlo během Vánoc minulého roku. Při brutálním útoku zemřelo přes dvě stě křesťanů. Usnesení připravil za Evropskou lidovou stranu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž se dlouhodobě zabývá otázkou pronásledování a perzekuování křesťanů ve světě. 

Více souvisejících

Nigérie Boko Haram

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy