Letecký nálet na uprchlíky v Tripolisu: Desítky mrtvých a raněných

Desítky mrtvých a zraněných si vyžádal nálet, který v úterý v noci zasáhl detenční středisko pro migranty v Tadžuře na předměstí Tripolisu. Podpůrná Mise OSN (UNSMIL) oznámila nejméně 44 mrtvých a přes 130 zraněných. Za útokem zřejmě stojí jednotky polního maršála Chalífy Haftara. Podle vyjádření jednoho z jeho generálů ale nálet mířil na tábor znepřátelené milice a středisko zasáhl omylem. Útok odsoudil i generální tajemník OSN Antonio Guterres, který také vyzval k zahájení nezávislého vyšetřování. K situaci v zemi se má dnes sejít mimořádně Rada bezpečnosti OSN.

Nálet zasáhl budovu se zbraněmi a vozidly a přilehlý hangár, kde milice drží přes 150 převážně súdánských a marockých migrantů, uvedla s odvoláním na místní uprchlíky agentura AP. Podle organizace Lékaři bez hranic bylo ve středisku 126 migrantů.

Mezinárodně uznávaná libyjská vláda nálet odsoudila a připsala ho "válečnému zločinci Haftarovi". Ministr vnitra uvedl, že za útokem stojí cizí země, které pomáhají maršálovi. Podle agentury AP pro své tvrzení ale nepředložil žádný důkaz, ani žádnou zemi nejmenoval. Haftar v minulosti získal pomoc od Egypta, Spojených arabských emirátů a Ruska. Ministr též popřel, že by se v detenčním středisku uchovávaly zbraně.

Haftarovy síly podle vládního komuniké podnikly nálet na středisko s migranty úmyslně, agentura AFP ale uvedla, že v sousedství je několik vojenských zařízení, které se pravidelně stávají terčem náletů.

Představitel Haftarovy armády odmítl odpovědnost za útok; středisko podle něj bombardovaly milice blízké vládě v Tripolisu. Jeden z Haftarových generálů ale později agentuře AP sdělil, že cílem útoku byl tábor znepřátelené milice. "Nedali jsme rozkaz k zasažení úkrytu (pro migranty)," řekl. Bojovníci spojení s vládou uznávanou OSN podle něj uprchlíky používají jako lidské štíty a umísťují je do blízkosti skladů munice.

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) je na místě náletu záchranný tým. Je možné, že se počet obětí zvýší, řekl mluvčí Charlie Yaxley. UNHCR také žádá Evropskou unii, aby okamžitě ukončila vracení migrantů do Libye.

Velvyslanec OSN v Libyi uvedl, že nálet se dá považovat za válečný zločin. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová dnes řekla, že se jedná už o druhý útok na toto středisko, ač informace o jeho poloze obdržely obě soupeřící strany. V závislosti na přesných okolnostech incidentu by se podle ní mohlo jednat o válečný zločin.

Evropská unie vyzvala Libyi, aby lépe chránila tamní migranty. Šéfka unijní diplomacie Federica Mogherinová útok označila za "tragický" a řekla, že se EU připojuje k požadavku OSN na okamžité zahájení vyšetřování. Stejný požadavek podpořilo i Turecko, mluvčí tureckého ministra zahraničí bombardování považuje za zločin proti lidskosti.

#Libya warplanes targeting the detention center of Tajoura, east of #Tripoli. There are reports of #refugees & #migrants injured and dead. This is not the first time. @UNHCRLibya refugees need to be evacuated. pic.twitter.com/XdzGC2IAJx

— Sara Creta (@saracreta) 2. července 2019

Útok odsoudila i Itálie a Francie. Africká unie nálet označila za "příšerný zločin", jehož viníci musejí být postaveni před spravedlnost. Vyzvala také k okamžitému příměří v okolí Tripolisu.

O vládu v Libyi usilují dva kabinety. Ten na východě, podporovaný Haftarem, neuznává tripoliskou vládu premiéra Faíze Sarrádže, za kterou stojí OSN. Haftar zahájil 4. dubna ofenzivu na hlavní město Tripolis, minulou středu ale utrpěl porážku, když ztratil kontrolu nad strategicky významným městem Gharján asi 100 kilometrů jihozápadně od metropole. Na neúspěch odpověděly Haftarovy síly intenzivnějším bombardováním.

Haftarova ofenziva zhoršila situaci migrantů v Libyi. Podpůrná mise OSN opakovaně vyjádřila znepokojení nad osudem asi 3500 migrantů a uprchlíků, kteří se v detenčních střediscích poblíž míst střetů ocitli v nebezpečí. UNHCR podle mluvčího před nebezpečím, které středisku v Tadžuře hrozí, varoval už před dvěma měsíci.

Související

Více souvisejících

uprchlíci Libye armáda Libye

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy