Šéfa Pentagonu grilovali kvůli Sýrii a Iráku. Padaly hodně ostré otázky, podívejte se sami

Washington – Nejvyšší představitelé amerických vojenských složek stanuli před americkými senátory, kterým vysvětlovali svou strategii boje proti Islámskému státu, která se opírá o vyzbrojení místních sil, pomoc z Turecka a Saudská Arábie i amerických vojáků v terénu. Část zákonodárců však podle všeho nepřesvědčili. Přepis diskuze připravil server RT.com.

Ministr obrany Ashton Carter a předseda Sboru náčelníků štábu generál Joseph Dunford odpovídali na konci týdne na otázky zástupců senátního výboru pro ozbrojené služby. Hlavním tématem, byl dle očekávání boj proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii.

Carter potvrdil, že teroristická skupina je v defenzívě, ztrácí prý půdu pod nohama. Díky americkým náletům podle něj bylo zabito i několik vysoce postavených vůdců. Ústředním bodem strategie USA byl program vyzbrojování a výcvik místních sil pro pozemní boj. Carter také naléhal na výbor, aby uvolnil dalších 349 milionů dolarů na program s názvem Sekce 1209. Tyto prostředky jsou zablokovány po loňském odhalení o selhání programu.

Ministr obrany argumentoval, že pro zajištění trvalého míru je nutné, aby byly schopny bojovat tamní síly a aby nemusel bojovat někdo místo nich. Zároveň ale vyloučil jakoukoliv spolupráci se syrskou armádou. Předseda výboru John McCain trval na tom, že je „intelektuálně nečestné", aby silou zasahovala většinově americká armáda. Apeloval naopak na fungování nadnárodní armády, kde by Američané tvořili jen malou součást. Carter, který se právě vrátil z návštěvy na Středním východě, však varoval, že ani Saúdská Arábie, ani Turecko neukázaly žádný náznak ochoty zorganizovat takovou sílu.

Senátor Lindsey Graham řekl, že chápe neochotu Turecka, s ohledem na to, že USA vyzbrojují a pomáhají kurdským milicím v Sýrii, které jsou napojeny na skupinu PKK, kterou Ankara i Washington považují za teroristickou organizaci. Graham se také vysmál Carterovi a jeho doufání v to, že vláda v Damašku v nadcházejících měsících odstoupí. Dodal, že „naděje není strategie."

Zaznělo také, že mají Američané v Sýrii i Iráku své vojáky přímo na zemi, v Iráku jich aktuálně působí 3500, zatímco kontingent speciálních sil v Sýrii má být rozšířen šestinásobně - z 50 na 300. Senátor Dan Sullivan kritizoval Bílý dům, který trvá na tom, že vojáci nepůsobí v „bojové roli". Tvrdí, že tímto se pouze snižuje „oběť vojáků a jejich rodin". „Tito lidé jsou v boji, a myslím, že to musíme jasně říci," odpověděl Carter.

Senátor Tim Kaine poukazoval na právní problematiku přítomnosti armády USA v Sýrii. Poukázal na to, že zatímco Washington byl do Iráku pozván vládou v Bagdádu, žádná taková výzva z Damašku nepřišla. Právníci Pentagonu mu však řekli, že „právní základ pro to, co děláme, existuje jak v domácím, tak i mezinárodním právu. Carter dodal, že USA bojuje s teroristy a snaží se „obnovit pořádek a slušnost." Kaine však namítal, že dobré úmysly nejsou omluvou pro porušení něčí suverenity.

Několik zákonodárců se také zajímalo o vyhlídky na změnu režimu v Damašku. Senátor Roger Wicker tvrdil, že syrská vláda, nikoli IS, je zodpovědná za většinu civilních obětí, a zeptal se, proč se Američany vedená koalice zaměřila také na syrské letectvo. „My jsme nevyhlásili válku syrskému režimu, pane," odpověděl mu generál Dunford.

„Nevzali jsme si za úkol změnu tohoto režimu silou," řekl Carter a dodal, že strategií USA bylo nechat Rusko, aby přesvědčilo syrského prezidenta Bašára Asada k rezignaci, aby se zbývající syrská vláda mohla dohodnout s umírněnou opozicí, kterou USA podporují.

Související

Ashton Carter, americký ministr obrany

Carter: Střelu KLDR bychom sestřelili

Washington - Spojené státy jsou připravené v případě nutnosti sestřelit severokorejskou balistickou střelu namířenou na jejich území. Uvedl to americký ministr obrany Ash Carter na poslední tiskové konferenci ve funkci. Dosavadní reakce USA na hackerské útoky z Ruska, které podle tajných služeb ovlivnily průběh prezidentských voleb, jsou podle Cartera pouze začátkem odvetných opatření.

Více souvisejících

Ashton Carter Americká armáda (U.S. ARMY) Sýrie

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 11 hodinami

před 17 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

Biden poprvé prohlásil, že bude debatovat s Trumpem. Termíny už jsou známé

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy