ROZHOVOR | Americký volební systém je komplikovaný, záleží hlavně na penězích. Trump je neřízená střela, Clintonová jestřáb, říká ekonomka pro EZ

ROZHOVOR - Už jen hodiny zbývají do chvíle, kdy si Spojené státy zvolí svého nového prezidenta. Je skutečně pozoruhodné, jaké dva kandidáty vygeneroval americký, nesmírně volebně komplikovaný systém, dominantně spočívající na penězích, říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz ekonomka Ilona Švihlíková.

Volby nového amerického prezidenta jsou za dveřmi. Ovlivní změna šéfa Bílého domu nějak světovou ekonomiku, či dění na akciových trzích?

Samozřejmě, že ovlivní. Je patrné, že současný finanční establishment jednoznačně preferuje Hillary Clintonovou, která je s ním koneckonců intenzivně propojena. Trump celou svou kampaň působí jako neřízená střela, takže je obtížnější analyzovat, co od něj přesně čekat.

Může nový prezident nějakým zásadním způsobem změnit ekonomické vztahy s Evropskou unií?

Samozřejmě, že může a uveďme alespoň jeden příklad a to je tzv. TTIP, neboli Transatlantická dohoda, která je momentálně na bodu mrazu. Oživení agendy v oblasti obchodu a investic by se spíše dalo očekávat u Hillary Clintonové, i když byla pod tlakem Sandersových příznivců dotlačena k tomu se poněkud distancovat od podobné dohody, Transpacifické. Ale pochybuji, že by ji tento postoj vzhledem k finančnímu zázemí její kampaně dlouho vydržel. Donald Trump se k dohodám tohoto typu staví odmítavěji a intenzivněji zdůrazňuje princip „America First", což se u něj projevuje mimo jiné v důrazu na to, aby americké firmy zůstávaly v USA.

Psali jsme:
Jak se nás dotkne střídání v Bílém domě? Mohou přijít problémy, varuje pro EZ známá ekonomka
 

Dá se říci, jestli pro Evropu, potažmo pro Českou republiku, „výhodnější" zvolení Donalda Trumpa nebo Hillary Clintonové?

Hillary Clintonová a její politika je přehlednější a je poměrně dosti jasné, co od ní očekávat, a to jak v ekonomické politice, tak i v zahraniční, kde patří mezi jestřáby. Bezesporu by dále vyostřila vztahy s Ruskem, pravděpodobně i s Čínou, což podle mého názoru v našem zájmu rozhodně není. Trumpova ekonomická agenda se zdá být více protekcionistickou a zahraniční politika dává šanci na změnu, i když nevíme, jaká přesně změna by to byla. Vzhledem k bývalé Trumpově ženě by se mohla nabízet kladná vazba k ČR, ale neslibovala bych si od toho žádné speciální přínosy.

Hodně se mluví o tom, jaký mají oba kandidáti program v oblasti imigrace, nebo o jejich postoji k Rusku. Dá se nějak shrnout, jaké plány mají v oblasti hospodářství?

Hillary Clintonová klade důraz na velký investiční program zaměřený primárně na infrastrukturu, změny v daních (posílení střední třídy, zvýšení daní pro nejbohatší) a určité základní prvky sociální legislativy, včetně podpory školství a výzkumu, či obnovitelných zdrojů energie. Jak už jsem uvedla, pod tlakem se musela distancovat od TPP, kterou dříve považovala za výbornou dohodu.

Donald Trump se nechává inspirovat Reaganem, alespoň podle jeho slov. V kritické analýze americké socio-ekonomické reality bylo možno najít podobnosti s Bernie Sandersem, ale navrhovaná řešení jsou velice odlišná. Klíčovým prvkem Trumpových ekonomických návrhů jsou daňové změny, především razantní snížení daní, včetně těch korporátních, politika deregulace, která má Spojeným státům vrátit konkurenceschopnost a přispět k tomu, aby americké firmy neinvestovaly v zahraničí a nepřesouvaly tam pracovní místa. Trump je velice kritický vůči Číně a její hospodářské politice, to má společné s Clintonovou. Odmítá dohody jako je TPP a hovoří o řadě protekcionistických opatření, včetně cel na mexické a čínské výrobky.

Dá se očekávat, že Clintonová bude pokračovat v politice Baracka Obamy. Trump však naznačil, že je pro radikální omezení obchodu s některými zeměmi v čele s Mexikem a Čínou a hlubokou revizi dosavadních obchodních smluv. Je něco takového vůbec reálné?

Revize obchodních smluv bezesporu není nemožná, koneckonců dohoda NAFTA se žádné velké oblibě netěší ani v jedné ze smluvních zemí. Připomenu, že o revizi NAFTA, tedy Severoamerické zóny volného obchodu, která již funguje více než dvacet let, hovořil i Barack Obama při své první volební kampani. Na tomto tématu bezesporu Trump získává body. Podobně je tomu s kontroverzní Transpacifickou dohodou.

Omezení obchodu s Mexikem či Čínou je už jiná kapitola, která by nutně narazila jednak na smluvní závazky USA v rámci Světové obchodní organizace a mohla by také vést k odvetné celní válce. Každopádně v obou tématech Trump narazí na vlivné domácí nepřátele, např. na Americkou obchodní komoru.

Trump se netají tím, že by rád zlepšil vztahy s Ruskem. Mohl by v případě, že se do Bílého domu dostane, zrušit protiruské sankce? A co by to pro Moskvu přesně znamenalo?

Zlepšení vztahů se může odehrávat různými způsoby, a bude také hodně záležet na tom, kdo bude přesně v Trumpově „týmu." Je potřeba uvést, že sankce proti Rusku mají podstatně dramatičtější dopad na evropské země, než na USA. Navíc je Rusko mnohem více zasaženo poklesem cen ropy, než sankcemi. Zlepšení vztahů s Ruskem nelze nahlížet jen prismatem ekonomickým, ale především okem diplomacie – jako možnost snížení obrovského napětí v mezinárodních vztazích a možnost obnovení důvěry mezi velmocemi, která je dnes na bodu mrazu. A to je situace, která tedy malým zemím jako ČR rozhodně neprospívá.

Kdybyste měla vy šanci volit v amerických prezidentských volbách, komu byste dala přednost a proč?

Volila bych Bernieho Sanderse, který ve své neobvykle úspěšné kampani oslovil především mladý elektorát. Ale protože byl Demokratickou stranou řekněme, „zneutralizován", zůstává výběr mezi dvěma rekordně nepopulárními kandidáty. Je skutečně pozoruhodné, jaké dva kandidáty vygeneroval americký, nesmírně volebně komplikovaný systém, dominantně spočívající na penězích. Ukazuje to na jasnou štěpnou linii, kterou vidíme do určité míry i v jiných vyspělých zemích – mezi establishmentem a anti-establishmentem. A výběr závisí na tom, jestli si myslíte, že je možné pokračovat dál stylem „business as usual", nebo jestli už ze zoufalství raději zvolíte to kladivo, které má šanci ten establishment rozmlátit na kusy. Já patřím k těm, kteří se domnívají, že opravit ten současný systém už nelze.

Děkujeme za rozhovor.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor Ilona Švihlíková Prezident USA

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy