Jak vyřešit nejdelší americkou válku? Vynořil se ambiciózní plán

Washington - Když v roce 2001 USA provedly invazi do Afghánistánu, očividně nečekaly, jaká to bude pro ně noční můra. Na nejdelší americkou válku, trvající již 16 let, bylo věnováno více než 828 miliard dolarů a více než 2300 amerických vojáků pří přišlo o život. USA si nemohou dovolit přiznat porážku a proto čím dále zoufaleji hledají nejlepší způsob, jak vleklou válečnou operaci ukončit. Nyní se objevil kuriózní návrh: najmout žoldáky.

V nedávném vydání Wall Street Journal se objevila výzva adresovaná přímo americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, aby přehodnotil americkou strategii USA v Afghánistánu. Autorem článku byl Erik D. Prince, bratr Betsy DeVosové, ministryně školství Spojených států, a zakladatel soukromé bezpečnostní firmy Blackwater Worldwide, jejíchž služeb využívaly USA v Afghánistánu i Iráku. Společně s Stephenem A. Feinbergem, vlastníkem obřího vojenského dodavatele DynCorp International, byl požádán hlavními Trumpovými poradci, Stephen K. Bannonem a Jaredem Kushnerem, aby své návrhy přednesl americkému ministru bezpečnosti, Jimu Mattisovi.

Priceova idea je najmout „kontraktované evropské profesionální vojáky", kteří by fungovaly na podobném principu jako jejich předchůdci najatí Britskou Východoindickou společností, aby vládly Indii. Price dokonce navrhuje obnovit titul místokrál pro hlavního vůdce těchto vojáků. Ten by se měl zodpovídat pouze americkému prezidentovi. Bez nutnosti věnovat se zdlouhavým administrativním záležitostem a osvobozený od dohledu washingtonských úředníků, bude moci místokrál a jeho armáda provádět efektivní řízení rozervané země, slibuje Price.

Kontroverzní návrh kontroverzního žoldnéře

Kromě koloniálních armád Východoindické společnosti byl Priceovou zřetelnou inspirací generál Douglas MacArthur, který vládl v Japonsku těsně po 2. světové válce . Jedná se ale o dosti špatný příklad ku následování, upozorňuje Huffington Post. Ačkoliv MacArthur respektoval japonské tradice a dokázal zajistit hladký přesun moci, sám si též agresivně nárokoval osobní moc, nahromadil obrovský personál a překračoval rozpočet. Přitom ignoroval výtky Kongresu. Totéž později aplikoval v Koreji a to takovým způsobem, že byl za zneužití moci a pokusy vyvolat válku z Čínou propuštěn americkým prezidentem Harry Trumanem.

Podle The Atlantic žoldnéřské armády Východoindické společnosti udělaly v Indii více škody než užitku a vedly k jejímu bankrotu. Samotný Price je podle magazínu vysoce nedůvěryhodnou osobou. Pod jeho dozorem žoldáci Blackwater v Bagdádu spustili palbu a zabili 17 civilistů v jednom z nejhorších případů irácké války. Price po incidentu prodal spolčenost a odešel do Spojených arabských emirátů, kde se podílel na vytvoření jejich tajné armády. Později též pracoval pro Čínu v Africe.

Podoba moderní války

Návrh Price reflektuje měnící se povahu válečných operací v současném světě a též je svého druhu dovršením dlouhodobějšího trendu zapojování žoldnéřů USA. V Afghánistánu v roce 2016 bylo 75% amerických sil tvořeno žoldnéřskými skupinami. Podle výzkumů tento nepoměr začal za vlády Obamy, který slíbil stažení amerických vojáků z Afghánistánu, ale který zároveň si uvědomoval nutnost udržení signifikantní vojenské síly na území schopné cvičit afghánskou armádu.

Už v té době se objevovaly varování před přílišným spoléháním na externí síly. Podle kritiků žoldnéři nepodléhají přísnému dohledu a pravidlům vztaženým na klasickou armádu, jejímž následkem je menší důraz na etickou stránku vedení boje u těchto skupin. Navíc si prý žoldnéři příliš nerozumí s afghánskými vojenskými jednotkami, což se podepisuje na jejich výcviku. Následkem toho USA selhávají ve své klíčové prioritě, tj. vycvičení afghánské armády, aby byla schopné se o vnitřní a vnější hrozby postarat sama a nevyžadovala přítomnost USA.

Dobrý sluha, špatný pán

Používání žoldnéřských, specializovaných skupin na řešení palčivých vojenských problém není jen záležitostí USA. Používají je Rusko, Emiráty, Čína či Uganda. Nigérie je např. použila k boji proti teroristické skupině Boko Haram. Žoldnéři byli schopni během krátké doby dosáhnout toho, čeho nigerijská armáda nebyla schopná: vyhnání Boko Haram z většiny teroristy drženého území. Nicméně, některé žoldnéřské skupiny, jako např. Malhama Tactical, jsou najímány teroristy.  

Podle The Atlantic nelze vnímat žoldnéřské skupiny jednoznačně jako dobré či špatné. Jsou jako oheň, dobrý sluha, ale špatný pán. Návrh Price není znepokojující proto, že je založen na užití žoldnéřů, ale protože jim chce dát ničím neomezenou moc. Žoldnéři jsou vysoce vojensky efektivní a mohou mít velký užitek, ale jen jako malá síla operující za určitých podmínek a řádného dohledu, upozorňuje The Atlantic.

Související

Více souvisejících

Afghanistán bezpečnostní služby USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy