Jaderný útok KLDR? Havaj se jako první stát připravuje na katastrofu

Spojené státy věří, že KLDR vlastní jaderné zbraně a světu hrozí nebezpečí. Ačkoliv Američané ve středu svá prohlášení lehce stáhli, hrozbu stále zvažují a plánují, co by v případě jaderného útoku dělali.

Ačkoliv je šance na to, že by KLDR odpálila jadernou hlavici, je malá, Havaj se na tento scénář stejně raději připravuje. Státní zástupci vědí, že v případě, kdy by KLDR vyslala jadernou hlavici na Havaj, lidé by neměli moc času na reakci. Země na přípravách pracuje již několik měsíců.

„Pokud KLDR použije mezikontinentální balistickou střelu, od startu k přistání je to asi 20 minut,“ řekl pro CNN Charles Anthony, hlavní tiskový mluvčí Ministerstva obrany. „Pacific Command (vedení zodpovědné za region Tichého moře – pozn. Redaktora) by strávil pět minut zjišťováním informací o střele – odkud letí, kam přistane. Což znamená, že by lidé měli asi 15 minut na to, aby se schovali,“ uvedl pro CNN Vern Miyagi, vedoucí služby pohotovostního managementu. „Není to moc času. Ale je to dost, abyste přežili,“ dodal.

Pracovníci pohotovostního managementu se snaží obnovit systém vnějších sirén, který je deaktivovaný od studené války. Cílem je zprovoznit je do listopadu a otestovat je. Aktivaci alarmu bude mít na svědomí bunkr civilní obrany pod Diamond Head kráterem.

Jaderná hrozba není prvním nebezpečím. Lidé na Havaji si musí dávat pozor na přírodní katastrofy, jako jsou hurikány, tsunami, zemětřesení, sopečná činnost či povodně. Nyní se k těmto problémům, jejichž riziko si všichni uvědomí, připojila KLDR.

„Jednoduše chceme, aby lidé měli nějaký plán, podobně jako v případě hurikánu, tsunami či jakékoliv jiné katastrofy,“ vysvětlil Miyagi. Zároveň si uvědomuje, že přimět lidi, aby se připravovali, zabere hodně přemlouvání. A také neustálé připomínání.

Havaj však pracuje na mnohem rozsáhlejších plánech. Zatím se na nich pracuje, ovšem nejdůležitějším krokem je informování veřejnosti. Proto se tisknou nové letáky. Vyvíjejí se poplašné aplikace pro telefony. Lidé by měli mít zásoby na 14 dní místo původních sedmi.

Útok by mohl být podobný Hirošimě

Podle současných informací armády na Havaji KLDR vlastní hlavici podobnou silou té, které Spojené státy shodily na Hirošimu. To by mělo nedozírné následky. Všichni v blízkosti výbuchu by zemřeli. A výbuch by zničil i všechno ostatní, co by mu stálo v cestě.

Stovky tisíc obyvatel havajských ostrovů by přežily. Proto obyvatelé potřebují vědět, jak se udržet v bezpečí a naživu do doby, než dorazí pomoc. Lidé mají dva druhy reakce. Buď se ptají, proč by se měli připravovat na útok, který nepřijde, nebo pesimisticky prohlašují, že stejně umřou a nemá cenu se připravovat.

Podle Miyagiho si lidé musí uvědomit, že většinu lidí zabijí následky výbuchu, pokud nebudou vědět, co mají dělat. Základní poučka je jednoduchá: Schovejte se, jakmile uslyšíte varování. „Nevolejte ženě, manželovi, dětem, nehledejte je. Není na to čas,“ prohlásil Miyagi.

Jak jaderný útok přežít

Nejlepší je najít si atomový kryt. Po desetiletí byly kryty zanedbávány, Havaj nyní uvažuje, jak financovat jejich znovu uvedení do provozu. Protože je však lidí na Havaji mnohem více, než bývalo, není dostatek krytů pro všechny. Některá sousedství kryt vůbec nemají.

Další možnosti podle odborníků jsou schovat se v betonovém sklepě nebo do středu betonové budovy, daleko od dveří a oken. Na pláži se pokuste najít jeskyni.

Jak na to reagují turisté a obyvatelé

Mnoho rodin zde žije po generace a potenciální útok je děsí. Philip Arthur žije na Havaji tři generace. „Mám jídlo a vodu, ale nevím, co mám vlastně dělat, kdyby zazněl alarm. Většina z nás neví. Ale měli bychom,“ uvedl pro CNN.

Turisté vůbec nevědí, co by měli dělat a kam by měli jít, kdyby k útoku došlo. Steven Villasenor přijel z Los Angeles. Je připravený na zemětřesení, ovšem ne na jaderný útok. „Nevím, co bychom dělali. Asi bychom zůstali v pokoji. Snad si udržíme chladnou hlavu,“ prohlásil pro CNN. Možná si však příště výlet rozmyslí. A s ním i mnoho dalších.

Na Havaji žije i Mitsuko Heidtke, která jako dítě zažila útok na Hirošimu. Nemyslela si, že se ještě někdy bude muset připravovat na jadernou explozi...nebo na ni jen myslet. Pro CNN řekla: „Tento druh bomby by už nikdy, nikdy neměl být použit.“ Je to její vzkaz všem světovým vůdcům, kteří si zprávu přečtou.

Související

Více souvisejících

havajské ostrovy Severní Korea (KLDR) Jaderné zbraně jaderné zbraně -

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

Izraelci se brání Bidenovu ultimátu: Pro dosažení svých cílů uděláme vše

Izrael podnikne všechny nezbytné kroky k tomu, aby v Pásmu Gazy dosáhl svých válečných cílů. Prohlásil to izraelský ministr obrany Joav Galant v reakci na tlak Spojených států zastavit izraelskou operaci ve městě Rafah, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy