Velké srovnání armád Severní Koreje a USA: Kdo by vyhrál válku?

Ačkoliv celý svět doufá, že válka mezi Severní Koreou a USA nevypukne, vyostřená rétorika mezi oběma zeměmi nenechává nikoho na pochybách, že situace je opravdu vážná. Spojené státy sice bývají pokládány za vojenskou velmoc, KLDR ale má přibližně stejně velkou vojenskou sílu, poukazují experti.

Jak poukazuje server Global Firepower armády jednotlivých zemí musí být posuzovány z hlediska individuálních i kolektivních faktorů. V případě KLDR neexistují žádní oficiální čísla a výpočty se často zakládají na odhadech a kusých informací, které tento uzavřený režim vysílá do světa. Podle indexu, který server vypočítal, patří Pchjongjangu 23. místo, USA jsou v tomto směru lídrem.

Armáda KLDR však patří k jedné z největších na světě. Přesné počty o vojácích a informace o arzenálu není jednoduché zjistit, přestože se Pchjongjang rád chlubí přehlídkami a zkouškami různých raket. Podle odborníků má k dispozici 944 letadel, 5 025 tanků, 202 helikoptér, 111 fregat a 76 ponorek.

Řekněme, že Kim Čong-un zariskuje a zaměří se na útok na Guam. Jakou sílu mají USA na svých základnách v regionu? Z toho, co víme, by válka mezi KLDR a USA by byla poměrně vyrovnaná.

Vojáci:

Spojené státy mají obří armádu, která zahrnuje přibližně 1 milion aktivních pracovníků, 13 000 letadel, 5 800 tanků a 400 námořních plavidel - ale její přítomnost v severním Pacifiku je mnohem menší. Na základnách v Japonsku, Jižní Koreji a Guamu by mělo být umístěno asi 80 tisíc amerických vojáků. Podle jiných odhadů mají Američané jen asi půlmilion aktivních vojáků.

V severokorejské armádě podle expertů bojuje kolem milionu aktivních vojáků. Dalších šest milionů lidí zůstává v rezervách. Toto číslo se může zdát obrovské, je třeba si ale uvědomit, že v KLDR musí na vojnu všichni – tedy i ženy, které ale v bojových liniích mohou strávit jen 5 let, u mužů je to jednou tolik.

Pozemní jednotky:

Pentagon odhaduje, že Severokorejci mají k dispozici čtyři tisíce tanků, dva a půl tisíce obrněných transportérů a téměř devět tisíc vozidel dělostřelectva. Spekuluje se však o tom, že většina vozů i zbraní jsou za hranicí životnosti, takže dost možná ani nefungují.

To USA mají více než 20 tisíc obrněných vozidel. Disponují také asi devíti tisíci tanky a 260 tisíci obrněnými vozy. Mimo své území pak mají asi 662 vojenských základen.

Námořnictvo:

KLDR má poměrně rozsáhlou pobřežní stráž, kterou tvoří desítky věží a lodí, vybavených torpédy a raketami. Podle serveru Global Firepower má k dispozici mimo jiné 76 ponorek, 11 fregat a stovky námořních člunů.

Naproti tomu Američané mají v kolem Japonska mezi 50 až 70 loďmi a ponorkami a asi 20 tisíc námořníků. Spojené státy zároveň disponují největší flotilou letadlových lodí a raketových křižníků.

Letectvo:

Americké ministerstvo obrany tvrdí, že severokorejské letectvo tvoří asi tisícovka strojů, jiné zdroje však mluví pouze o 500 letadlech. Z nich nejnebezpečnější by měly být stíhačky MiG-29. Dále má KLDR k dispozici například útočné letouny SU-25 nebo další typy MiGů. Protivzdušná obrana disponuje sítí 11 tisíci kulometů a kanonů a také 450 systémů země-vzduch s tisíci přenosných protiletadlových raket.

Podle oficiálních údajů mají USA asi 3300 bojových letadel, které ale operují v různých koutech světa. V tomto regionu mají podle stanice ABC asi 250 letadel, většina jich je umístěna v Japonsku. Například na Guamu jsou pak umístěny bombardéry B52 i stíhačky.

Jaderné zbraně a rakety:

Pchjongjang tvrdí, že v posledních deseti letech provedl pět úspěšných nukleárních testů. Podle americké rozvědky vyvinula KLDR miniaturizovanou jadernou hlavici, kterou může připevnit na balistickou střelu. Samotný Kim Čong-un prohlásil, že má tři mezikontinentální rakety - Hwasong-12, Pukguksong-2 a Musadon, které doletí až na Guam nebo Havaj. Odhaduje se, že dohromady má KLDR asi 200 balistických raket krátkého a středního doletu

Americký prezident Trump ve čtvrtek prohlásil, že jaderné zbraně USA jsou „ve skvělém stavu a armáda silnější i připravenější než kdy jindy". USA mají skoro pět tisíc hlavic v podzemních silech, na ponorkách, bombardérech. Disponují hlavicemi všech velikostí, takže je lze odpalovat ze všech možných i nemožných platforem, zatímco jiné země mají jen větší jaderné zbraně a to samozřejmě omezuje jejich použití. Řada amerických hlavic je rozmístěna na území cizích států. 

V Jižní Koreji pak USA nasadily protiraketový obranný systém THAAD, který má čelí hrozbě ze Severu. THAAD je americký systém proti balistickým raketám, který rakety v poslední fázi letu sestřeluje. Slouží především k obraně proti balistickým raketám krátkého a středního doletu. Má též omezenou působnost proti mezikontinentálním raketám.

Související

Více souvisejících

Severní Korea (KLDR) Americká armáda (U.S. ARMY) USA (Spojené státy americké) Severokorejské zbraně Americká armáda (U.S. Navy) Americká armáda (U.S. AIR FORCE)

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Jannik Sinner

Zemětřesení v mužském tenise na spadnutí? WADA žádá dvouletou stopku pro světovou jedničku Sinnera

Když na letošním březnovém turnaji v rámci série ATP v Indiana Wells nalezli v těle aktuální světové jedničky mezi tenisty Itala Jannika Sinnera anabolický steroid klostebol, bylo jasné, že to od té doby kolem něj nebude jednoduché. Žádný zákaz startů a ani předběžně zastavenou činnost nedostal, což začalo vadit Světové antidopingové agentuře (WADA), která se v tomto případě obrátila na Sportovní arbitrážní soud (CAS) v Lausanne a žádá pro italského tenistu až dvouletý zákaz.

včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Plzeň dvakrát v zápase s Frankfurtem prohrávala. V závěru dvěma brankami šokovala soupeře

Zdálo se, že po delší době budou čeští fotbaloví fanoušci po zápasu nějakého českého zástupce v pohárové Evropě zklamaní. Ovšem i když to s fotbalisty Plzně na zaplněném stadionu ve Frankfurtu vypadalo bledě, nakonec i oni ve svém úvodním zápase v rámci hlavní fáze Evropské ligy přispěli do českého koeficientu. Ještě v 85. minutě sice Západočeši prohrávali 1:3, v závěru se jim ale dvěma slepenými brankami, o které se postupně postarali Adu a Jemelka, podařilo duel zremizovat na konečných 3:3 a připsat si tak za tento zápas bod.

včera

Volby, ilustrační fotografie.

Sečteno. Senátní volby 2024 znají výsledky, úspěch ANO je zřejmý

Česko zná jména nových či staronových senátorů. Úspěch slaví opoziční hnutí ANO, kterému uspělo v prvním či druhém kole voleb celkem osm kandidátů. V Senátu nově usedne například bývalý policista Róbert Šlachta, končí naopak někdejší prezidentský kandidát Marek Hilšer. Volební účast ve druhém kole činila jen 17 a půl procenta.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Hasan Nasralláh

Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh je mrtev, oznámil Izrael

Izraelská armáda (IDF) v sobotu oznámila, že během pátečních náletů na libanonské hlavní město Bejrút zlikvidovala Hasana Nasralláha, šéfa militantního hnutí Hizballáh. Představitelé Hizballáhu zatím úmrtí nejvyššího vůdce nepotvrdili. 

včera

včera

Miloš Zeman má osmdesátiny. Slavit bude na Hluboké, dorazí Fico či Babiš

Na Den české státnosti slaví exprezident Miloš Zeman narozeniny, které jsou letos kulaté. Tentokrát má totiž osmdesátiny. Velkolepá oslava se dnes uskuteční v Hluboké nad Vltavou v jižních Čechách. Dorazí na ni expremiér Andrej Babiš (ANO) či nynější slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy