Irák jako dárek Islámskému státu? Američané neuspějí, mínil Husajn. Podle CIA měl pravdu

Washington - Bývalý agent CIA John Nixon jako první vyslýchal někdejšího iráckého vůdce Saddáma Husajna. Upozornil, že v době, kdy ho Američané dopadli, už diktátor své zemi dávno nevládl. A byl přesvědčen o tom, že Američané v zemi nemohou uspět.

Bývalý analytik CIA John Nixon zpochybňuje užitečnost zásahu proti Husajnovu diktátorskému režimu. Podle něj Husajn nechtěl vyhodit svět do povětří, ani mu nijak bolestivě ublížit. Nixon nepopírá, že irácký vůdce byl diktátor, nebyl ale údajně takový, jak ho popisovala americká administrativa.

"Stálo to za to, odstavit Saddáma od moci? Mohu mluvit jen za sebe, když odpovím, že ne. V roce 2003 Saddáma ze všeho nejvíc zajímalo psaní románu. Už neřídil vládu a zdálo se, že o tom, co se děje v jeho vlastní krajně, věděl stejně málo jako Britové či Američané," píše ve své knize Nixon.

Nixon během výslechu probíral s Husajnem i otázku zbraní hromadného ničení, irácký vůdce ale tvrdil, že se jejich ještě před válkou zbavil. "Saddám položil filozofickou otázku. Jak je možné, že Spojené státy pochopily otázku zbraní hromadného ničení tak špatně? Řekl mi, že chyběl duch porozumění. A z toho viní i sám sebe," píše analytik.

Nixon také tvrdí, že za vzestupem Islámského státu stojí právě poprava Husajna. Po ní se totiž američtí vojáci z Iráku stáhli a od té doby se země začala propadat do spirály chaosu, který symbolizuje právě nástup islamistů.

Husajn agentovi CIA při výslechu prozradil, že Američané v Iráku neuspějí. "Zjistíte, že vládnout v Iráku není tak snadné. Neuspějete, protože neznáte jazyk, historii a nerozumíte arabské duši," citoval Nixon Husajnova slova.

Bezradný Saddám Husajn „byl v posledních letech odříznut od vlády ". V době dopadení a při výslechu „fňukal kvůli řezným ránám a modřinám". Když ho američtí vojáci dopadli, byl „zaneprázdněn psaním románů", což je činnost, které se věnoval v posledních letech svého režimu. Naopak pozornost vůbec nevěnoval své armádě, nebo tomu, jak jeho následovníci vedou Irák, tvrdí Nixon.

Sesazený diktátor byl sice podle někdejšího agenta arogantní, ale na první ukázal, že ví jen málo o tom, co má jeho režim za lubem, protože už byl odstavený od vlády. 

„Saddám zřejmě neměl ponětí o tom, co se děje v Iráku – na rozdíl do jeho nepřátel z Británie a USA. Neměl tušení, co jeho vláda dělá, a neměl žádný skutečný plán na obranu Iráku," vzpomíná autor knihy.

„Kdy jste naposledy viděl své syny naživu?" ptal se u výslechu Nixon Husajna. „Kdo jste?" odpověděl mu sesazený diktátor. „Jste z vojenské zpravodajské služby? Odpovězte mi. Identifikujte se," žádal diktátor.

Když uslyšel bombardování, myslel si prý, že to jsou jeho lidé, kteří nakonec bitvu mohou vyhrát. „Selžete," řekl Saddám tenkrát. „Zjístíte, že není tak snadné vládnout Iráku," tvrdil Američanům.

Nixon byl pověřen identifikací diktátora před tím, než byla oficiálně zveřejněna zpráva o jeho dopadení. To prý udělal především na základě staré střelné rány a dvou tetování.

Ihned po dopadení prý Husajn zůstával arogantní, protože si snad ještě ani neuvědomil, co se vlastně stalo. Na agenta prý hleděl s „takovým vražedným" odporem, až to bylo „děsivé i když byl pod zámkem."

Husajnův režim padl v roce 2003, 13. prosince toho roku byl někdejší diktátor zajat. Před soudem se zodpovídal za zločiny genocidy, vraždy a týrání civilistů. O tři roky později byl popraven oběšením. Dne 31. prosince 2006 byl pohřben v rodném Tikrítu.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Saddám Husajn Irák Islámský stát (IS) CIA Americká armáda (U.S. ARMY)

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 12 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

Extrémní počasí spaluje Asii. Kvůli vedrům umírají desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy