Je to pýcha, nebo šrot? Americkou protiraketovou obranu čeká rozhodující okamžik

Washington - Spojené státy americké se ženou do války, kde reálně hrozí, že místo protivzdušné obrany mají nasazené jen síto, kterým všechno proteče. Velmi drahý obranný systém Patriot je totiž nejen časově pozadu a potřeboval by modernizaci, je ale ovšem i nespolehlivý i přes panující euforii na začátku.

Nedávno se Pentagon mohl radovat ze zprávy, že Saudská Arábie pomocí amerického systému sestřelila raketu z Jemenu. Nyní se však ukazuje, že to byla spíše náhoda a už od počátku měl systém velké problémy. Použitá raketa Scud je totiž ve srovnání s připravovanými severokorejskými raketami relativně pomalá a navíc ji dokáží vystřelit jen z pozemních základen, tudíž její dráha je známá předem.

Podle novinářů z The National Interest protiraketový systém minul hned pětkrát. Během vyšetřování navíc vyšlo najevo, že lidé zodpovědní za nákup protiraketového deštníků ani pořádně nevěděli, jak taková obrana vlastně funguje, tudíž mnohdy nemají tušení, zda se jim nákup vyplatí či ne.

Rakety Scud měly původně dolet jen 300 kilometrů, před lety však jemenští inženýři provedli úpravy, které střelu dopraví až tisíc kilometrů daleko. I to má ovšem svou daň v podobě, že je střela méně stabilní. Raketa obvykle vzlétne do výše stovky kilometrů, než se začne vracet k Zemi. Během této fáze však málokteré střela vydrží tlak a většinou se rozpadne.

Počítače Patriotu pak tyto kousky špatně vyhodnotí a má za to, že se na ně neřítí jedna nebo dvě střely, ale rovnou tucet raket. To se stalo v 90. letech ve válce v Perském zálivu. A to samé se opakovalo i v listopadu. Uplynulo více než 25 let, ale americký protiraketový systém dělá stále ty samé chyby, aniž by se o to skutečně někdo zajímal.

Svět si musí ještě počkat na detailní výzkum toho, co se minulý měsíc v Saudské Arábii přesně odehrálo, avšak prvotní poznatky ukazují, že průběh byl velmi podobný válce v 90. letech. Je to špatná zpráva nejen pro Američany, ale i země, které si od nich za velké peníze systém koupily v domnění, že získaly spolehlivou ochranu.

Rakety Scud jsou v porovnání se severokroejskými raketami mezikontinentálního doletu mnohem méně sofistikované, reálně tudíž hrozí, že americká protiraketová obrana bude ve válce proti KLDR k ničemu, nebo přinejmenším propustí mnohem více raket, než by správně měla. Protiraketový systém Patriot tak stále čeká na rozhodující zkoušku, která potvrdí jejich roli v budoucích válkách. Spojené státy však momentálně nemají na svém území lepší řešení.

Související

protiraketová obrana

KOMENTÁŘ: Zdroj stability i napětí. Před 50 lety se Moskva a Washington domluvily na omezení protiraketové obrany

Na pozadí současných vyhrocených vztahů mezi Západem a Moskvou stojí za to připomenout, že právě před půlstoletím vrcholila politika détente, neboli snaha uvolnit studenoválečné napětí mezi dvěma tehdejšími supervelmocemi. Sovětský vůdce Leonid Brežněv a americký prezident Richard Nixon podepsali 26. května 1972 v Kremlu smlouvu o omezení strategických jaderných zbraní (SALT) a také smlouvu o omezení obrany proti balistickým raketám. Druhá, byť je veřejnosti méně známa, byla velmi pozoruhodná: necelých deset let od karibské krize, kdy Moskva a Washington balancovaly na pokraji jaderné války, přistoupily na princip vzájemně zaručeného zničení coby garanci míru a stability.
Protiraketový systém Aegis

NÁZOR: Na místě jsou rázná opatření vůči KLDR, soudí analytik

Severokorejský raketový program postupuje, varuje Richard Weitz, analytik z think tanku Hudson Institute. V komentáři pro server National Interest upozorňuje, že za uplynulý měsíc provokace Pchjongjangu zahrnovaly představení nových, obtížně detekovatelných střel s plochou dráhou letu, mobilních kolejových odpalovacích zařízení, vlastního tekutého raketového paliva i prototypu hypersonického kluzáku.

Více souvisejících

protiraketová obrana rakety Patriot USA (Spojené státy americké) Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 18 minutami

před 18 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy